Pages

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Απροστάτευτη η Κρήτη από τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστήμονες και τοπική αυτοδιοίκηση ασκούν κριτική στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, υποστηρίζοντας ότι δεν προστατεύει επαρκώς την Κρήτη από τις έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων. 


Γράφει ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Με δύο λόγια: Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας Total, ExxonMobil και ΕΛ.ΠΕ. υπέγραψαν τις συμβάσεις παραχώρησης δύο μεγάλων θαλάσσιων περιοχών για την πραγματοποίηση ερευνών με σκοπό τον εντοπισμό και την εξόρυξη υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Παρά τις διθυραμβικές δηλώσεις των Τσίπρα και Σταθάκη, καθώς και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εκφράσει τους φόβους τους σχετικά με την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και των έμβιων οργανισμών στις παραχωρούμενες περιοχές. Σημαντικό μέρος της κριτικής επικεντρώνεται στο κατά πολλούς ελλιπές περιεχόμενο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά και στη διαδικασία διαβούλευσης που προηγήθηκε της έγκρισής της, η οποία, σύμφωνα με εκπροσώπους οργανώσεων και τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν είχε τον απαραίτητο ουσιαστικό χαρακτήρα. Τέλος, ανησυχία προκαλεί και το ιστορικό διαρροών πετρελαίου που εμφανίζουν πετρελαϊκές εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην Κρήτη.

Αναλυτικότερα: Την Πέμπτη, 27 Ιουνίου, το κλίμα στον πολυχώρο Αθηναΐς ήταν πανηγυρικό. Παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, και του πλέον απελθόντος πρέσβη της Γαλλίας, Κριστόφ Σαντεπί, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας Total, ExxonMobil και ΕΛ.ΠΕ. υπέγραψαν τις συμβάσεις παραχώρησης δύο θαλάσσιων περιοχών για την πραγματοποίηση ερευνών με σκοπό τον εντοπισμό και την εξόρυξη υδρογονανθράκων ανοιχτά της Κρήτης. Το μέγεθος των δύο περιοχών -που έχουν παραχωρηθεί προς τις Total, ExxonMobil, και ΕΛΠΕ με ποσοστά 40%, 40% και 20% αντίστοιχα- είναι μακράν το μεγαλύτερο που έχει ποτέ παραχωρήσει ελληνική κυβέρνηση σε πετρελαϊκές εταιρείες. Συγκεκριμένα, το πρώτο θαλάσσιο οικόπεδο, που βρίσκεται δυτικά της Κρήτης, έχει μέγεθος 20.058,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ το δεύτερο, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού, έχει μέγεθος 19.868,37 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Από κοινού τα δύο θαλάσσια οικόπεδα έχουν σχεδόν πέντε φορές το μέγεθος της Κρήτης.

Οι διθύραμβοι

 "Η σημερινή μέρα είναι ιστορική, γιατί η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για να αξιοποιήσει τον ενεργειακό πλούτο της", είπε ο Αλέξης Τσίπρας, παρών στην εκδήλωση. "Σήμερα η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε παραγωγό ενέργειας ταυτόχρονα".

Εξίσου αισιόδοξα τοποθετήθηκε και ο κ. Σταθάκης: "Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η σημερινή υπογραφή ενισχύει την παρουσία της Ελλάδας στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά τα ευρήματα σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο έχει ήδη διαμορφωθεί, μαζί με την Ελλάδα, ένας ισχυρός πόλος. Συμμετέχουμε ισότιμα μαζί με άλλες χώρες, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή, Ιταλία, προκειμένου να υπάρχει ένα μόνιμο πεδίο συνεργασίας ανταλλαγής απόψεων και κοινών πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".

Η τελετή υπογραφής συμβάσεων μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσεις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, 27 Ιουνίου 2019. [EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ]

Τη συμφωνία μεταξύ ελληνικού δημοσίου και πετρελαϊκών εταιρειών χαιρέτησαν και οι κύριοι Πάιατ και Σαντεπί, με τον γάλλο πρέσβη ωστόσο να ξεχνάει να αναφέρει ότι Γαλλία έχει απαγορεύσει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στα γαλλικά χωρικά ύδατα στη Μεσόγειο, αφενός για να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφετέρου για να προστατεύσει τον τουρισμό που αναπτύσσεται στις ακτές της νότιας Γαλλίας. Αυτό σημαίνει ότι η γαλλική Total, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινοπραξία, δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες στη χώρα όπου έχει έδρα.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου