Pages

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Συλλάβετε, βασανίστε, αθωωθείτε

Πηγή: Κώστας Ζαφειρόπουλος - "ΕτΣ"

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2012, ο έκτος όροφος της ΓΑΔΑ γίνεται τόπος βασανιστηρίων και απίστευτης αστυνομικής βίας εις βάρος 15 συλληφθέντων αντιφασιστών, οι οποίοι συμμετείχαν σε μοτοπορία ενάντια στη δράση της Χρυσής Αυγής που εκείνη την εποχή αλώνιζε στο κέντρο της Αθήνας.

Επί ώρες τούς χτυπούσαν παρατεταμένα στο κεφάλι, τους έφτυναν, τους χαστούκιζαν, τους έκαψαν με τσιγάρα και αναπτήρες, αρνήθηκαν τη μεταγωγή τους σε νοσοκομείο, παρά τους εμφανείς τραυματισμούς, τους στέρησαν την πρόσβαση σε δικηγόρο για 19 ώρες, τους στέρησαν τον ύπνο με τη χρήση φακών λέιζερ, τους στέρησαν ακόμα και το νερό.

Και ενώ τους έβριζαν («η ώρα που θα σας ξεκοιλιάσουμε στους δρόμους είναι κοντά», «κομμούνια, θα σας κάνουμε σαπούνια» κτλ.), παράλληλα τους βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά.

Το θέμα είχε γίνει πρωτοσέλιδο στην ιστοσελίδα του Guardian, που μιλούσε για βασανιστήρια τύπου Αμπου Γκράιμπ.

Επτά χρόνια αργότερα, την περασμένη Τρίτη το απόγευμα, σε μια σχεδόν άδεια δικαστική αίθουσα στην Ευελπίδων, η ελληνική Δικαιοσύνη επί της ουσίας αθώωσε τους 17 κατηγορούμενους αστυνομικούς.
Και όλα αυτά, ενώ ακόμα και ο εισαγγελέας χαρακτήρισε συνεκτικές και πειστικές τις καταθέσεις 15 μαρτύρων-θυμάτων.

Η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί το 2012, έπειτα από δύο μηνύσεις των παθόντων σε βάρος των αστυνομικών για κακουργηματικά βασανιστήρια και ύστερα από αίτημα του 7ου τακτικού ανακριτή Αθηνών να διερευνηθούν οι αξιόποινες πράξεις της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης (κακούργημα), της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της οπλοφορίας. Εντελώς τυχαία, η υπόθεση ξεχάστηκε.

Το κλητήριο θέσπισμα σε βάρος των αστυνομικών συντάχθηκε πέντε χρόνια αργότερα (23.5.2017), λίγο πριν από τη συμπλήρωση της πενταετούς παραγραφής!

Παραπέμφθηκαν 17 αστυνομικοί να δικαστούν για το αδίκημα της απλής σωματικής βλάβης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος μόνο ενός θύματος και των πλημμεληματικών βασανιστηρίων μόνο για έναν αστυνομικό.

Δεν διερευνήθηκε ποτέ ο ρόλος της ΟΠΚΕ και της Κρατικής Ασφάλειας, που σύμφωνα με τους παθόντες παρακολουθούσε τα βασανιστήρια.

Υστερα από δύο αναβολές κατόπιν αιτημάτων των αστυνομικών, το δικαστήριο, τον Νοέμβριο του 2018, ακύρωσε το κλητήριο θέσπισμα του εισαγγελέα για την αξιόποινη πράξη της απλής σωματικής βλάβης, λόγω αοριστίας, και κατόπιν αυτού έπαυσε την ποινική δίωξη σε βάρος των 17 αστυνομικών για όλες τις σωματικές βλάβες, λόγω παραγραφής.

Οι κατηγορίες

Στην τελευταία δικάσιμο, ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή των 17 αστυνομικών και για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά του ενός (αφού ο ίδιος ο παθών είχε δηλώσει ότι αδυνατεί να αναγνωρίσει τον συγκεκριμένο αστυνομικό που τον τραυμάτισε) και τη μεταβολή της κατηγορίας των βασανιστηρίων σε βάρος των ανδρών παθόντων σε απλή σωματική βλάβη.

Χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του αστυνομικού Τ. απέναντι στους συλληφθέντες «απρεπή», συνομολόγησε ότι οι παθόντες λένε την αλήθεια, όμως η προσβολή στην αξιοπρέπειά τους δεν ήταν τόσο σοβαρή ώστε να υπαχθεί στο άρθρο 137α του Π.Κ.

Ως προς τις γυναίκες παθούσες, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του αστυνομικού για το αδίκημα των βασανιστηρίων, με το σκεπτικό ότι ειδικά τα σεξιστικά σχόλια και οι κινήσεις του τις εξευτέλισαν και υπάγονται στην έννοια της σοβαρής προσβολής της προσωπικότητάς τους.

Το δικαστήριο δεν ακολούθησε την πρόταση του εισαγγελέα. Αθώωσε όλους τους κατηγορουμένους για την επικίνδυνη σωματική βλάβη και περαιτέρω μετέβαλε την κατηγορία των βασανιστηρίων για τον αστυνομικό Τ. σε «λόγω και έργω εξύβριση». Αποτέλεσμα, η παύση και αυτής της δίωξης λόγω υφ’ όρον παραγραφής.

Τον τελευταίο λόγο στη σοβαρή αυτή υπόθεση θα έχει το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, όπου αναμένεται να προσφύγουν οι παθόντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου