Εκανε εντύπωση το άρθρο που έγραψε στο μπλοκ μας με τίτλο "Η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και η εισβολή στη Συρία" ο πολύ καλός σύντροφος μας Σεϊτ Αλντογάν.
Μετά απ' αυτό δέχτηκε προσκλήσεις για συνεντεύξεις από πολλά ΜΜΕ.
Χτες π.χ μίλησε σε εκπομπή του ρ/σ Realfm και έδωσε συνέντευξη σε δημοσιογράφο του "Εθνους" που τον επισκέφτηκε, ενώ σήμερα είναι καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ.
(Και για να μην το ψάχνουν κάποιοι, να πούμε ότι το υπέροχο στέκι που έχει ανοίξει με Κούρδικα εδέσματα βρίσκεται Ιπποκράτους 75 και λέγεται Hayat)
Μετά απ' αυτό δέχτηκε προσκλήσεις για συνεντεύξεις από πολλά ΜΜΕ.
Χτες π.χ μίλησε σε εκπομπή του ρ/σ Realfm και έδωσε συνέντευξη σε δημοσιογράφο του "Εθνους" που τον επισκέφτηκε, ενώ σήμερα είναι καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ.
(Και για να μην το ψάχνουν κάποιοι, να πούμε ότι το υπέροχο στέκι που έχει ανοίξει με Κούρδικα εδέσματα βρίσκεται Ιπποκράτους 75 και λέγεται Hayat)
Ας δούμε την συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Κώστα Ασημακόπουλο και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα ethnos.gr.
***
Κούρδος ανταποκριτής στην Αθήνα: «Η Τουρκία έχει μπει σε ένα μεγάλο βάλτο»
Κούρδος δημοσιογράφος της Evrensel αναλύει στο ethnos.gr την κατάσταση που διαμορφώνεται με τον πόλεμο στη Συρία
Ο Σεϊτ Αλτογκάν πέρασε πρόσφυγας στην Ελλάδα πριν από 30 χρόνια. Με καταγωγή από το Ντιγιαρμπακίρ ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα και ρίζωσε στη χώρας μας. Παντρεύτηκε Ελληνίδα με την οποία έκαναν τρία παιδιά και τα τελευταία χρονιά διατηρούν μαγαζί στα Εξάρχεια. Το βασικό του επάγγελμα είναι δημοσιογράφος. Ανταποκριτής της εφημερίδας Evrensel που σημαίνει «Οικουμενική» και προβάλει τις δραστηριότητες των Κούρδων.
Σχεδόν καθημερινά δίνει ανταποκρίσεις από την Αθήνα και είναι σε ανοικτή γραμμή με το μέτωπο του πολέμου και ενημερώνεται για τις εξελίξεις για το κουρδικό ζήτημα.
Επισκεφθήκαμε τον Σεϊτ Αλτογκάν και ζητήσαμε τη γνώμη του για τις εξελίξεις στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, την αποχώρηση των Αμερικανών, την εμπλοκή της Ρωσίας, την συμμαχία των Κούρδων με τον Ασαντ, τη μάχη με τους τζιχαντιστές, ενώ έδωσε την εκτίμηση του για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στην Τουρκία και στην κουρδική κοινότητα, αλλά και για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος.
Πώς εξηγείται το μένος των Τούρκων για τους Κούρδους;
«Μετά το 1985 του κουρδικό ζήτημα έχει αναδειχτεί το νούμερο ένα πρόβλημα στην Τουρκία. Νιώθει πως απειλείται η ενότητα της από τη στιγμή που οι Κούρδοι διεκδικούν την εθνική ανεξαρτησία τους. Το κουρδικό φόβιζε και φοβίζει την Τουρκία διότι είναι το βασικό ζήτημα που θα οδηγήσει στον διαμελισμό της. Για αυτό το λόγο θυσιάζει τα πάντα και για αυτό όλη η πολιτική του Ερντογάν στα εξωτερικά θέματα, στα εσωτερικά, στα οικονομικά και παντού περιστρέφεται γύρω από το κουρδικό.
Ετσι αντιλαμβάνεται κανείς το μένος του για τους Κούρδους και μπορεί να εξηγήσει τη γενοκτονία που συντελείται κυρίως από το 1985 και μετά με συλλήψεις και φυλακίσεις, εκκενώσεις περιοχών, κάψιμο χωριών και βασανισμούς. Εδώ και 30 χρόνια η Τουρκία περιστρέφεται γύρω από το κουρδικό ζήτημα».
Το κουβάρι της Συρίας
Σχετικά με τις αλλαγές των συμμαχιών που έγιναν τον τελευταίο καιρό στη Συρία ο Αλτογκάν ξετίληξε το κουβάρι:
«Λόγω των εύθραυστων ισορροπιών που υπάρχουν στην περιοχή το κουρδικό ζήτημα στη Συρία μετατράπηκε σε ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων. Κάθε μεγάλη δύναμη χάραξε την πολιτική της σύμφωνα με τα συμφέροντα της αγνοώντας στην πραγματικότητα τους Κούρδους.
Οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν με πολιτική κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ και υποστήριξε τα κινήματα που ήθελαν την ανεξαρτησία τους. Η Ρωσία έκανε ακριβώς το αντίθετο. Υποστήριξε τον Άσαντ και από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα ήθελε να δυναμώσει τη Δαμασκό. Έτσι η κάθε δύναμη δημιούργησε συμμαχίες.
Οι Κούρδοι για μεγάλο διάστημα ήταν μαζί με τους Αμερικανούς πιστεύοντας πως θα μπορέσουν να ζήσουν κάποτε ειρηνικά στα εδάφη τους. Η Τουρκία ενοχλήθηκε με αυτή τη συμμαχία η οποία στάθηκε αφορμή για τη ρήξη της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη στροφή της προς τη Ρωσία. Ενοχλημένη η Τουρκία χαρακτηρίζει συνεχώς τους Κούρδους τρομοκράτες και ζητάει να γίνει η περιοχή ανεξάρτητη ζώνη».
«Eνοχλήθηκε η Τουρκία με τη νίκη των Κούρδων»
Πολλοί χρησιμοποίησαν και έθρεψαν τους τζιχαντιστές αλλά οι Κούρδοι τους πολέμησαν και τους νίκησαν και αυτό ενόχλησε την Τουρκία:
«Αρχικά ο Άσαντ ήθελε να εξοντώσει τους Κούρδους αλλά στην πορεία όλος ο πλανήτης είδε πως οι Κούρδοι ήταν αυτοί που πολέμησαν και εξόντωσαν τον ISS. Και σε διεθνές επίπεδο αναγνωρίστηκε αυτή η επιτυχία. Αυτός ο πόλεμος με τον ISS είναι κατάκτηση των Κούρδων. Αυτό ενόχλησε ακόμα περισσότερο την Τουρκία και ήταν ένας ακόμα λόγος που ξεκίνησε την επίθεση κατά των Κούρδων».
«Η υποχώρηση των Αμερικανών και η βρώμικη δουλειά με τον ISS»
Για την αλλαγή στάση των ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή – εκτός του Ισραήλ – έχουν χάσει έδαφος. Εχουν χάσει το παιχνίδι στη Συρία. Ο άξονας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν είναι πιο σταθερός και φαίνεται ακόμα και σήμερα από τις εξελίξεις. Η μόνη αξιόπιστη δύναμη όχι μόνο στην εμπόλεμη περιοχή αλλά και στην ευρύτερη είναι οι Κούρδοι και αυτό αργά ή γρήγορα θα το καταλάβουν όλοι. Οι Αμερικανοί χάνοντας το παιχνίδι στην περιοχή γύρισαν την άλλη όψη του νομίσματος. Αφησαν τους Κούρδους στην τύχη τους και άφησε χώρο στην Τουρκία να κάνει την εισβολή. Πίστευαν οι Αμερικάνοι πως με αυτή την κίνηση θα διαρραγούν οι σχέσεις της Τουρκίας και της Ρωσίας. Με αυτή την αλλαγή εγκατέλειψαν τους Κούρδους οι οποίοι έτσι και αλλιώς είχαν κάνει τη βρώμικη δουλειά με τον ISS».
«Μόνη επιλογή ο Άσαντ»
Η συμμαχία με τον Ασαντ που πολεμούσαν μέχρι πριν λίγο καιρό: «Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε από την εμπόλεμη ζώνη και μπροστά στην τουρκική εισβολή οι Κούρδοι αναζήτησαν έναν δυνατό σύμμαχο και αυτός ήταν ο Άσαντ με τον οποίο πολεμούσαν αρχικά. Δεν είχαν άλλη επιλογή οι Κούρδοι. Ολο αυτό έγινε με τις ευλογίες των Ρώσων. Το σίγουρο είναι πως οι Κούρδοι μετά από αυτές τις εξελίξεις θα αναγνωρίσουν το καθεστώς του Άσαντ και θα κάνουν πίσω από τις περιοχές που ελευθέρωσαν.
Οι λόγοι που ο Ερντογάν έκανε αυτόν τον πόλεμο
Οι λόγοι που ο Ερντογάν έκανε την εισβολή: «Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ανάγκη για αυτή την επιχείρηση για πολλούς λόγους. Αυτή τη στιγμή η δημοτικότητα του κυμαίνεται γύρω στο 35%, η οικονομία του έχει μπει σε μεγάλη κρίση, 20 εκ. πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, έχουν πληγεί οι μικρομεσαίες τάξεις. Ειδικά μετά την απώλεια των μεγάλων πόλεων στις τελευταίες εκλογές έψαχνε ευκαιρία για να τονώσει το εθνικιστικό ηθικό των Τούρκων παντρεύοντας το με το ισλαμικό στοιχείο. Αποπροσανατόλισε την κοινή γνώμη παρουσιάζοντας τους πάντες ως εξωτερικούς εχθρούς που επιθυμούν την διάλυση της Τουρκίας. Θεωρεί πως ότι κακό γίνεται στη χώρα φταίνε οι κακές ξένες δυνάμεις που θέλουν να βλάψουν τη χώρα. Ρίχνει συνεχώς τις ευθύνες στους άλλους. Τα αποτελέσματα όμως των πρόσφατων εκλογών έδειξαν πως ο κόσμος δεν πείθεται πλέον».
«Διώξεις για ένα μήνυμα στα social media»
Οπως είπε ο Σεγίτ Αλτογκάν βρίσκονται και εξέλιξη διώξεις αντιφρονούντων και Κούρδων σε όλη την τουρκική επικράτεια:
«Παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν σε όλη τη χώρα διώξεις από το στρατό και την αστυνομία. Για ασήμαντες αφορμές έχουν συλληφθεί χιλιάδες πολίτες με την κατηγορία πως έστειλαν ένα μήνυμα στο twitter ή στο facebook.
Εχουν συλληφθεί εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και δήμαρχοι με κατηγορίες για αντεθνική προπαγάνδα. Στην δική μου εφημερίδα, οι μισοί συνάδελφοι μου είναι στη φυλακή. Αυτός ο πόλεμος δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Σύντομα θα τερματιστεί διότι οι Ρώσοι δεν θέλουν μία πιθανή γενίκευση. Η εισβολή της Τουρκίας και η στάση του Ερντογάν σε γενικές γραμμές δεν θα αλλάξει τίποτα. Οι Τούρκοι όχι μόνο δεν θα έχουν οφέλη αλλά θα έχουν μεγάλες οικονομικές απώλειες από τις κυρώσεις αλλά και τις αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας».
«Δεν θα λυθεί σύντομα το κουρδικό»
Σχετικά με τη λύση του κουρδικού ζητήματος δεν είναι αισιόδοξος:
«Αντίθετα, αυτός ο πόλεμος έμμεσα ή άμεσα φέρνει στο φως το κουρδικό ζήτημα και διατηρεί ζωντανές τις διεκδικήσεις των Κούρδων για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού κράτους. Δεν είμαι όμως αισιόδοξος πως θα λυθεί σύντομα το κουρδικό ζήτημα. Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για να δοθεί λύση. Οι Κούρδοι ήξεραν πως κάποια στιγμή θα μείνουν να πολεμούν μόνοι τους. Περίμεναν πως θα τους εγκαταλείψουν οι Αμερικανοί, όπως και τόσοι άλλοι μέχρι τώρα. Κανείς δε μπορεί να περιμένει τίποτα από τις μεγάλες δυνάμεις. Οι ιμπεριαλιστές Τραμπ και Πούτιν θα πουλούσαν και τη μάνα τους για τα συμφέροντα τους. Οι Κούρδοι ξέρουν ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι».
«Μόνοι οι Κούρδοι πολέμησαν τους τζιχαντιστές»
Οι τζιχανιστές του ISS είναι επίσης κερδισμένοι από όλη αυτή την επίθεση της Τουρκίας. Όχι μόνο απελευθερώθηκαν από τις φυλακές αλλά πολεμούν τους Κούρδους στο πλευρό της Τουρκίας και κάνουν ωμότητες. Ολο αυτό με τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους είναι το προϊόν πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων. Ολοι τους έχουν χρησιμοποιήσει και μόνο οι Κούρδοι τους έχουν πολεμήσει πραγματικά. Οι μεγάλες μετακινήσεις Κούρδων μεταναστών δεν παρατηρούνται προς την Ευρώπη αλλά προς το εσωτερικό της Συρίας και το Ιράν. Είναι σίγουρο πως αυτός ο πόλεμος θα είναι μία καλή ευκαιρία για αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη Ευρώπη. Δε νομίζω να βρίσκονται πολλοί Κούρδοι. Σίγουρα θα υπάρχουν τζιχαντιστές που θα θελήσουν να διαγράψουν τα ίχνη τους ή να περάσουν στην Ευρώπη».
«Θα φύγει από την περιοχή η Τουρκία»
Οσο για την εκτίμηση του σχετικά με τις εξελίξεις ο Κούρδος δημοσιογράφος είπε: «Η Τουρκία όταν ξεκίνησε τον πόλεμο έβαλε τρεις στόχους. Πρώτον να εισβάλει 32 χιλιόμετρα βάθος και 498 μήκος. Να γυρίσουν περιοχή 2,5 εκ. Σύριοι και να αφοπλιστούν οι Κούρδοι αντάρτες. Αυτά δε μπορούν να γίνουν δεκτά από τη Ρωσία διότι η Ρωσία δεν θέλει τα σύνορα στον έλεγχος της Τουρκίας αλλά της Συρίας.
Για τους λόγους αυτούς πιστεύω πως η Τουρκία έχει μπει σε ένα μεγάλο βάλτο γιατί στο τέλος θα πρέπει να συμμορφωθεί με το σχέδιο της Ρωσίας που προβλέπει έλεγχο των συνόρων από την Συρία του Άσαντ. Η Τουρκία θα φύγει εντελώς από την περιοχή και πραγματικά θα ηττηθεί. Οι Κούρδοι αν και φαινομενικά βρίσκονται πάλι στη μέση μιας δύσκολης προσπάθειας και μετρούν τις περισσότερες απώλειες θα συνεχίσουν να παλεύουν για να διαδίδουν τις αξίες δημιουργίας ενός ανεξάρτηρτου δημοκρατικού κράτους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου