Pages

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Η κρίση της πανδημίας, οδήγησε 26 εκ, Αμερικανούς να χάσουν την δουλειά τους. Το ίδιο διάστημα, η τάξη των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ πρόσθεσε 308 δισ. δολάρια στο εισόδημά της

Η Αμερική είναι η χώρα του πλανήτη που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων (τι τελευταία στοιχεία αναφέρουν (54.841 νεκρούς) και κρουσμάτων μόλυνσης (964.937 άτομα) από τον SARS-CoV-2. 
Παράλληλα 26 εκατομμύρια πολίτες έχασαν την δουλειά τους και βρέθηκαν άνεργοι. 

Ο ανεκδιήγητος  Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγινε αντικείμενο χλευασμού όταν την Πέμπτη σε μια από αυτές τις καθημερινές ενημερώσεις δημοσιογράφων είπε. "Βλέπω πως το απολυμαντικό τον σκοτώνει (τον κορονοϊό) σ' ένα λεπτό. Ένα λεπτό. Υπάρχει άραγε ένα μέσο να κάνουμε κάτι τέτοιο με μια ένεση στο εσωτερικό ή σαν έναν καθαρισμό;". 
Το Σάββατο έκανε ένα τουιτάρισμα για να γράψει ότι δεν αξίζει να σπαταλά τον χρόνο του  με καθημερινές συνεντεύξεις Τύπου για την πανδημία του νέου κορονοϊού. Και αυτό την στιγμή που τις προηγούμενες 24 ώρες υπήρξαν άλλοι 1.330 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στην Αμερική.

Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση και να αναφέρουμε ότι όπως αναφέρει σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ "ο αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού μπορεί να είναι σχεδόν 60% μεγαλύτερος από τις επίσημες στατιστικές παγκοσμίως, σύμφωνα με ανάλυση των «Financial Times» για 14 χώρες, η οποία λαμβάνει υπόψη της τους αυξημένους συνολικούς θανάτους στη διάρκεια της πανδημίας. Ανάλογο δημοσίευμα είχε κάνει πρόσφατα και ο «Economist»".

Να εστιαστούμε όμως στην είδηση που διαβάζουμε στον Guardian και αποτελεί το ερέθισμα γι' αυτή μας την ανάρτηση. Επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε γράψει πολλές φορές. Οτι δηλαδή η επιδημία του κορονοϊού δεν είναι ταξική. Δεν κάνει δηλαδή διακρίσεις ανάμεσα σε φυλή, χρώμα, θρησκεία. Εχει όμως ταξικά αποτελέσματα. Η κρίση που δημιουργεί για κάποιους είναι μεγάλη ευκαιρία. Και είναι πολύ χαρακτηριστικό το δημοσίευμα στον Guardian το οποίο βασίζεται σε έρευνα Ινστιτούτου Πολιτικού Σπουδών, ενός προοδευτικού αμερικανικού think tank.

Απ' αυτό πληροφορούμαστε ότι η τάξη των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ πρόσθεσε 308 δισ. δολάρια στο εισόδημά της, μέσα σε τέσσερις μόλις εβδομάδες ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τις δουλειές τους!

Να συμπληρώσουμε επίσης ότι σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων στις ΗΠΑ έχει εκτοξευτεί από το 1990 ως το 2020 σημειώνοντας μια ιλιγγιώδη αύξηση της τάξεως του 1.130% σε τρέχουσες τιμές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο. 

Αυτή η αύξηση είναι περισσότερο από 200 φορές μεγαλύτερη από την αύξηση του μεσαίου πλούτου κατά 5,37% στις ΗΠΑ κατά την ίδια περίοδο. Και οι φορολογικές υποχρεώσεις των δισεκατομμυριούχων της Αμερικής, μετρούμενες ως ποσοστό του πλούτου τους, μειώθηκαν κατά 79% μεταξύ 1980 και 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου