Pages

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Να μιλήσουμε χωρίς υπεκφυγές για την κατάσταση στο εκπαιδευτικό κίνημα (Βίντεο)

Γράφει ο Νίκος από Βόλο 

Να προσθέσω κάποιες σκέψεις σχετικά με το κείμενο της συντρόφισσας Γ.Λ. για την Αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά του υπουργείου Παιδείας

Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη εκμεταλλεύεται την πανδημία, το κλείσιμο των σχολείων και τους περιορισμούς στην κυκλοφορία, για να προωθήσει περαιτέρω αντιδραστικές αλλαγές στο σχολείο.

Νομίζω όμως ότι, πέραν όλων των άλλων συγκυριών, η κυβέρνηση των πασίγνωστων δεδηλωμένων και από χρόνια δοκιμασμένων εχθρών κάθε κοινωνικής προόδου, αυτό που κυρίως εκμεταλλεύεται στην τωρινή συγκυρία είναι η υποχώρηση της προοδευτικής σκέψης και συνείδησης στο χώρο των εκπαιδευτικών.

Τί άλλο περιμένουμε να θεσπίσουν ο ΜητσοτάκηςΚεραμέως και η Ζαχαράκη, όταν επί πολλά χρόνια οι περισσότεροι μόνιμοι εκπαιδευτικοί αδιαφορούν και απέχουν από κάθε συλλογική αγωνιστική δράση, ενώ όταν πηγαίνουν να ψηφίσουν για την ΟΛΜΕ ή τη ΔΟΕ βγάζουν πρώτη τη...δεξιά με πάνω από 45%;

Τί μπορούμε να περιμένουμε όταν στον κλάδο δεν έχει γίνει άλλη απεργία της προκοπής από εκείνη της ΟΛΜΕ το 2013, που κι αυτή, ενώ ξεκίνησε με προοπτική διαρκείας, κλιμάκωσης και σύγκρουσης, οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, την παράτησαν στη μέση, μετά από 2-3 μέρες, επικαλούμενοι τα... χρήματα που έχαναν, αφήνοντας ελάχιστους πραγματικά ιδεολόγους συναδέλφους τους να κρατήσουν για καμιά βδομάδα;

Έκτοτε πόνταραν στον Τσίπρα, έφαγαν τη φόλα και σαν έτοιμοι από καιρό κλείστηκαν κανονικά στα καβούκια τους, κοιτάζοντας "τη δουλίτσα" και τον εαυτούλη τους, και ποντάροντας σε κανένα προσωπικό μικρορουσφέτι από τους "αιρετούς" και πρωτίστως εκείνους της ΔΑΚΕ, που γι' αυτό υπάρχουν και γι'αυτό ζουν!

Στη βάση όλων των δεινών βρίσκεται η ίδια η βαθύτατα συντηρητική, οπισθοδρομική, ατομιστική και καριερίστικη ιδεολογία πλήθους εκπαιδευτικών.
Πώς να αντιδράσουν τέτοιοι άνθρωποι στη νοοτροπία της "αριστείας των αξίων" που διαλαλούν οι δεξιοί φαφλατάδες-λούστροι της κεφαλαιοκρατίας, όταν αυτοί οι ίδιοι αποδέχονται σαν θέσφατο τη λεγόμενη "αξιολόγηση των εκπαιδευτικών" από τα αφεντικά της κοινωνίας και όταν οι ίδιοι διαλαλούν σε συζητήσεις με τους συναδέλφους τους ότι η αξιολόγηση αυτή θα τους δώσει την ευκαιρία να ...αναδείξουν την παραγνωρισμένη αξία τους και να πιάσουν τα διευθυντικά πόστα που ονειρεύονται, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι το σχολείο θα γίνει καλύτερο με τη σκληρή αξιολόγηση και το κοσκίνισμα των μαθητών του, για να φεύγουν γρήγορα όσοι "δεν παίρνουν τα γράμματα";

Η φιλοσοφία της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών δεν έχει την παραμικρή σχέση με καμιά προοδευτική ή επαναστατική ιδεολογία και αντίληψη.

Πάμπολλοι από αυτούς κάνουν ένα σωρό μεταπτυχιακά για τη διδακτική μαθημάτων και τη διεύθυνση της εκπαίδευσης, κι όμως, αν συζητήσεις μαζί τους, θα δεις ότι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα από μαρξισμό και αντίστοιχες θεωρήσεις στον παιδαγωγικό τομέα.
Για να μην πάω καθόλου στην ύπαρξη υπολογίσιμης μερίδας εκπαιδευτικών, κυρίως στην επαρχία, που είναι απλώς φορείς εθνικισμού,αντικομμουνισμού και θρησκευτικού σκοταδισμού.

Λίγοι είναι σήμερα οι επαναστάτες κι αληθινά διανοούμενοι εκπαιδευτικοί που βλέπουν μακριά και τη γνώση τους δεν τη θέτουν στην υπηρεσία της καριέρας και της διαιώνισης του συστήματος. Σαν κι αυτούς τους λίγους αλλά εκλεκτούς δασκάλους του λαού, συναγωνιστές μας από διάφορα ρεύματα, οι οποίοι κατέβηκαν χτες σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην Αθήνα.


Ένα μεγάλο-μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ τους αξίζει από κάθε συνειδητό εργαζόμενο, από όλους μας. Είναι οι πραγματικά άξιοι υπερασπιστές του λαού, της παιδείας και της λευτεριάς, οι αληθινοί Δάσκαλοι της νεολαίας μας.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΔΟΕ δήλωνε στον Οικονόμου του ΣΚΑΪ ότι ουδεμία σχέση έχει με την κινητοποίηση. Τον πιστεύουμε απόλυτα.
 Όπερ έχει δείξαι  και ιδού η Ρόδος και η λυδία λίθος, που μας έλεγαν οι παλιοί γραφικοί δάσκαλοι των παιδικών μας αναμνήσεων.

2 σχόλια: