Pages

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Έμπρακτη αλληλεγγύη ή νόμος της ζούγκλας;

Λάβαμε και παραθέτουμε το παρακάτω κείμενο από τον "Συντονισμό COVID-19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης"

Πίσω από τον κοινωνικό αγριανθρωπισμό κρύβεται το ίδιο το κράτος

Η πανδημία του covid-19 στη χώρα μας είναι σε εξέλιξη, με τους πρόσφυγες και τις μετανάστριες να μην έχουν τα στοιχειώδη μέσα προσωπικής υγιεινής και προστασίας και να καλούνται να επιβιώσουν κατά δεκάδες σε λίγα τετραγωνικά μέτρα. Τα πρώτα κρούσματα του ιού ήταν στη Ριτσώνα και στη Μαλακάσα και τώρα έρχεται να προστεθεί το Κρανίδι με τους ανθρώπους εκεί να είναι εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα τους.

Και ενώ η πολιτική έκφραση της ακροδεξιάς από το Μητσοτάκη, και την ΕΕ, πλέον γίνεται ανοιχτά αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι διάχυση όχι του κορονοϊού αλλά του μισανθρωπισμού στην κοινωνία. Ο κοινωνικός αγριανθρωπισμός βρίσκει γόνιμο έδαφος και με αυξημένη σιγουριά, καθώς στηρίζεται από τις βίαιες δομές του κράτους, προχωρά σε ενέργειες που παλιότερα δεν τολμούσε να διανοηθεί. Είναι οι πολιτοφυλακές στα σύνορα του Έβρου, ο εμπρησμός του σχολείου προσφύγων στη Λέσβο, ο κοινωνικός κανιβαλισμός με το θάνατο 39χρονης στη δομή φιλοξενίας Galaxy, ο πυροβολισμός δύο μεταναστών στη Μόρια από κυνηγετική καραμπίνα.

Ο ρόλος των ΜΜΕ σε αυτή την συγκυρία είναι πιο βρώμικος και εγκληματικός από ποτέ ενισχύοντας την πολεμική ρητορική -όλοι εναντίων όλων- και βέβαια εναντίων των αδυνάτων, που δεν άλλοι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Δεν μιλάμε απλά για ένα παροξυσμό ξενοφοβίας και ρατσιστικού λόγου αλλά για μία αναβαθμισμένη προσπάθεια για τη συγκρότηση του εθνικού αισθήματος που σε καλεί ή να είσαι με αυτούς που φυλάνε την Ελλάδα και την Ευρώπη (αστυνομία, στρατός, frontex) με κάθε κόστος (θάνατοι από πυρά στον Έβρο και άγνωστο πόσοι έχουν πνιγεί στο αιγαίο) ή έρμαιο του φιλανθρωπισμού σου όπως είπε στην ΕΡΤ ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ε. Οικονόμου. Παρουσιάζονται με τον πιο ωμό και εξοργιστικό τρόπο ως εισβολή και απειλή στο έθνος, και στην Ευρώπη συνολικά, άνθρωποι άοπλοι, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι εξαθλιωμένοι από τον πόλεμο και την φτώχεια, νέες και νέοι που αναζητούν το αύριο.

Όλα αυτά έρχονται σε συνέχεια και συμπληρώνουν το κάδρο του πολέμου με τις εικόνες που έφταναν από τον Έβρο ενάντια στους/στις κατατρεγμένους/ες, που γίνονται αντικείμενα γεωπολιτικής εκμετάλλευσης (Ερντογάν), ακροδεξιάς ιδεολογικής χειραγώγησης (ΝΔ), και τέλος, οικονομικής συνδιαλλαγής μεταξύ των κρατών. Οι αγωνιώδεις προσπάθειες μεταναστριών και προσφύγων να διασχίσουν τα σύνορα από την Τουρκία προς την Ελλάδα, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής, αντιμετωπίζονται από την ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ με κρατικό ρατσισμό, όργιο βίας και καταστολής, πάγωμα διαδικασιών ασύλου (!) για όλους/ες, επαναπροωθήσεις χωρίς καταγραφή, εξαφανισμένους/ες, «εκπαιδευτικές βολές» με πραγματικά πυρά, νεκρούς και στο βάθος στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Τα ΜΜΕ απόλυτα εναρμονισμένα με την θανατοπολιτική των κλειστών συνόρων της ΕΕ έχουν ως κυρίαρχο στόχο να εδραιώσουν την κανονικότητα της εκτάκτου ανάγκης. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα «Όταν υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις σκεφτόμαστε οποιαδήποτε έκτακτη λύση δίνει διέξοδο στο πρόβλημα» για να στηρίξει τα σχέδια για τον εκτοπισμό των προσφύγων και των μεταναστών στα ξερονήσια. Η κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας πιστή στο δόγμα του μίσους «να τους κάνουμε το βίο αβίωτο» αρχικά ποινικοποίησε το δικαίωμα του ασύλου με τέσσερα χρόνια φυλάκισης, χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος, στη συνέχεια το κατάργησε και μαζί με αυτό και όλα τα επιδόματα που δικαιούνταν όσοι είχαν πάρει άσυλο παραβιάζοντας κατάφορα το διεθνές δίκαιο. Η πολιτική του εγκλεισμού και της απομόνωσης έρχεται να εδραιώσει το καθεστώς της εξόντωσης μετατρέποντας τους ανθρώπους αόρατους, γυμνούς και φονεύσιμους.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, στην Ευρώπη-φρούριο, στην ακροδεξιά κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας, στην εγκληματική προπαγάνδα του κράτους όπως αναπαράγεται από τα ΜΜΕ, στο εγκληματικό ακροατήριο της ακροδεξιάς ήρθε η ώρα να πάρουμε θέση. Να διαλέξουμε τη καθολική δικαιοσύνη απέναντι στο νόμο του ισχυρού, σε όλα τα μέτωπα. Ήρθε η ώρα ο κόσμος της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας να βγει μπροστά.

• Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

• Ελεύθερη μετακίνηση όλων

• Πρόσβαση σε δημόσια και δωρεάν υγεία

• Χορήγηση τεστ διασποράς και μέσων αυτοπροστασίας στους πρόσφυγες και τις μετανάστριες


Συντονισμός COVID-19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου