Pages

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

ΜΜΕ Πώς μια πραγματική είδηση εξαφανίζεται από την επικαιρότητα και πώς μια φήμη γίνεται "πραγματική είδηση" - Αναβιώνει η "κυρα-Καλλιόπη" η καφετζού

Του Σ.Λ.

Χτες στις απεργιακές Πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις πολύ έντονο παρόν έδωσε και ένας κλάδος εργαζομένων από τους σημερινούς ήρωες της καθημερινότητας μας.
Αναφερόμαστε στους ντελιβεράδες που έκαναν μια μαζική δυναμική πορεία με αφετηρία το Πεδίο του Άρεως.
Εκτός από τα μόνιμα πιεστικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν -άθλιες συνθήκες δουλειάς, μισθοί πείνας, ανασφάλιστη εργασία κ.α- ήρθε καπάκι και η πανδημία του κορονοϊού να οδηγήσει εκατοντάδες απ' αυτούς στην ανεργία, αφού δεκάδες συνοικιακά κυρίως ταχυφαγία,, έβαλαν λουκέτο ή περιόρισαν τις εργασίες τους.

Αν ψάξει κανείς όλες τις ενημερωτικές ιστοσελίδες σπάνια θα συναντήσει την είδηση για την κινητοποίηση αυτής της ταξικής συλλογικότητας και τα αιτήματα που πρόβαλλε και με με την χθεσινή της κινητοποίηση.
(Σχετικό ρεπορτάζ στην διαδικτυακή παρουσία της "Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Δικύκλων", απ' όπου είναι και η φωτογραφία που παραθέτουμε).

Αυτή είναι μια πραγματική είδηση που αποσιωπήθηκε από όλα σχεδόν τα ηλεκτρονικά καθεστωτικά ΜΜΕ.

Κάντε τώρα μια σύγκριση.
Δεν υπάρχει ιστοσελίδα εφημερίδας ή ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού ιστότοπου, (η ενδεικτική διπλανή φωτογραφία είναι από τους ιστότοπους "real.gr" και "κουτί της Πανδώρας"), που να μην προβάλλει με πηχυαίους τίτλους την "αποκάλυψη-βόμβα", ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι νεκρός και ότι αυτό "η Πιόνγιανγκ θα το ανακοινώσει μέσα στο Σαββατοκύριακο".

Αν όμως μπεις στην διαδικασία να διαβάσεις τα σχετικά ρεπορτάζ θα διαπιστώσεις ότι αυτή οι κραυγαλέοι τίτλοι με τις κατηγορηματικές αναφορές ότι ο Κιμ είναι νεκρός, έχουν σαν πηγή τις δηλώσεις ενός αποστάτη της Βόρειας Κορέας - του Τζι Σεόνγκ Χο- και "νυν εκλεγμένο νομοθέτη της Νότιας Κορέας" ο οποίος δήλωσε  στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap ότι "κατά πάσα πιθανότητα ο ηγέτης της Β. Κορέας είναι νεκρός".
«Δεν είναι σίγουρο 100%, αλλά μπορώ να πω ότι οι πιθανότητες είναι 99%», πρόσθεσε ο ίδιος! Οι ενημερωτικοί, υποτίθεται ιστότοποι, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό στο πώς προβάλλουν στους τίτλους τους την αυτή την δήλωση. "Ο Κιμ είναι νεκρός". Πάει τέλειωσε.

Και καλά, ο αποστάτης μπορεί να μου θύμισε την κυρα-Καλλιόπη, που υποδυόταν ανεπανάληπτα η Γεωργία Βασιλειάδου, στην υπέροχη ταινία του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου "Η καφετζού". Κάποια φήμη πιθανόν να του μετέφεραν, ίσως ήταν μια δική του εκτίμηση και την κοινοποίησε.

Φρόντισε όμως να κρατήσει "πισινή". Το "κατά πάσα πιθανότητα" και "δεν είναι σίγουρο 100% ότι είναι νεκρός", όπως ισχυρίστηκε ο Τζι Σεόνγκ του δίνουν τα περιθώρια κάποια κάλυψης αν δούμε τον Κιμ να "νεκρανασταίνεται". (Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί δεκάδες φορές στο παρελθόν με άτομα που τα ΜΜΕ της Δύσης τα παρουσίαζαν να έχουν δολοφονηθεί από το καθεστώς της Πιόνγιανγκ).
Ο παραπλανητικός όμως τρόπος που τα ΜΜΕ παρουσιάζουν μια φήμη σαν είδηση και μάλιστα με τέτοιο τρόπο -σαν "αποκάλυψη βόμβα" δηλαδή-, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.

Υπάρχει ένα διαχρονικό ζήτημα για το οποίο δεν θα κουραστούμε να ασχολούμαστε μαζί και αυτό λέγεται "διαχείριση της πληροφορίας".
Μια απλή ανάγνωση στην ανάρτηση και είναι εύκολα αντιληπτό, ακόμα και από τον πιο άσχετο, να διαπιστώσει το πώς μια πραγματική είδηση εξαφανίζεται από την ειδησεογραφία και το πώς μια φήμη, εντελώς ατεκμηρίωτη, γίνεται "είδηση".   

Κι αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να το προσπεράσεις εύκολα. Οπως έγραφε ο Ράουτερ, Ε. Α.στο βιβλίο του "Η Κατασκευή Υπηκόων - Πώς κατασκευάζεται μια γνώμη σ ένα κεφάλι", "το εργαλείο με το οποίο κατασκευάζονται άνθρωποι είναι η πληροφορία. Μ' αυτόν τον πανταχού παρόντα μηχανισμό των πληροφοριών, μπορεί κανείς να εξαπατήσει ακόμα και έξυπνους ανθρώπους, σε βαθμό που να πανηγυρίζουν για την ίδια τη θανατική καταδίκη τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου