Pages

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Ξεπέρασε και τον πατέρα του στις δηλώσεις ξενοδουλείας

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

 «Στο έδαφός της [Kρήτης] απλώνονται συμμαχικές δυνάμεις και επικοινωνίες μας. Στα νερά της διεξάγονται κοινές ασκήσεις, ενώ πολύ γρήγορα -όπως θα σας πει και ο κύριος υπουργός- εδώ, η Σούδα θα γίνει έδρα ελλιμενισμού του USS Hershel Williams, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ στον ουρανό της Σούδας και της Κρήτης θα πετούν πάντα τα αεροσκάφη μας, ελληνικά και αμερικανικά, εγγυητές της σταθερότητας. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι από εδώ επιχειρούν από τη μια πλευρά του διαδρόμου ελληνικά φτερά, από την άλλη πλευρά του διαδρόμου αμερικανικά φτερά, μοιράζονται, όμως, τον ίδιο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης».

Ξεπέρασε και τον πατέρα του στην οσφυοκαμψία μπροστά στους αμερικάνους ιμπεριαλιστές ο Κούλης. Από την εποχή του «στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας» είχαν να ακουστούν τόσο απροκάλυπτες δηλώσεις προτεκτορατοποίησης της χώρας. Την ίδια πολιτική έχουν υπηρετήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ας θυμηθούμε μόνο τον… «αριστερό» Τσίπρα), όμως οι πρωθυπουργοί προσπαθούσαν να είναι λίγο «μαζεμένοι» στις δηλώσεις τους, να παριστάνουν τους ηγέτες ανεξάρτητου κράτους. Για τους Μητσοτάκηδες, όμως, δεν υπάρχουν φραγμοί, δεν υπάρχουν ντροπές. Διακηρύσσουν απροκάλυπτα ότι θέλουν τη χώρα υπό την «προστασία» των ΗΠΑ.

Ο Πομπέο δεν ήρθε, βέβαια, στην Ελλάδα για να προσφέρει προστασία (έναντι τίνος, άλλωστε;). Ηρθε για να υπογράψει συμφωνία επέκτασης της βάσης της Σούδας, η οποία κατέχει κεντρική θέση στα επιτελικά σχέδια των Αμερικάνων για μια τεράστια περιοχή (όχι μόνο την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή). Το είπε ο ίδιος ο Πομπέο στην αντιφώνησή του στη δουλική προσφώνηση του Κούλη: «Βρίσκομαι σήμερα στην Κρήτη για να προβάλλω μία από τις ισχυρότερες στρατιωτικές σχέσεις της Αμερικής σε ολόκληρη την Ευρώπη. (…) Εργαζόμαστε για την προώθηση θεμάτων που ξεκίνησαν ήδη από πέρυσι, με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία λαμβάνει σάρκα και οστά εδώ στην Κρήτη, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη. (…) Το πλοίο USS Hershel Woody Williams, η νεότερη θαλάσσια πλωτή βάση επιχειρήσεων των ΗΠΑ, θα ελλιμενιστεί μόνιμα στη Σούδα. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια ιδανική επιλογή, δεδομένης της στρατηγικής θέσης των εγκαταστάσεων, και συμβολίζει την αμυντική συνεργασία που θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να αναπτύσσεται».

Κι ενώ ο Κούλης, με ικετευτικό ύφος, του είχε ζητήσει να πει δυο λόγια ενάντια στην Τουρκία, να κάνει έναν υπαινιγμό έστω, ο Πομπέο κράτησε αυστηρά ίσες αποστάσεις: «Οι ΗΠΑ έχουν, επίσης, τη βαθιά πεποίθηση ότι για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να προάγεται η συνεργασία και να δημιουργηθούν τα θεμέλια για τη διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Υποστηρίζουμε έντονα τον διάλογο μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, και τους ενθαρρύνουμε να ξεκινήσουν εκ νέου τις συνομιλίες για τα θέματα αυτά το συντομότερο δυνατό. Μόλις πριν δύο ημέρες μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα κ. Στόλτενμπεργκ σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ΝΑΤΟ και ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις αυτές θα μπορέσουν να συνεχιστούν σε σοβαρή βάση». Ισες αποστάσεις και διαιτητής στις ελληνοτουρκικές συζητήσεις το ΝΑΤΟ (ένας μηχανισμός απόλυτα ελεγχόμενος από τις ΗΠΑ), όχι η Γερμανία.

Η Σούδα και γενικότερα οι αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα έχουν άλλο προορισμό, όχι την παρέμβαση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Και ο Πομπέο δεν είχε κανένα δισταγμό να τον προσδιορίσει: «Η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή και ειδικά στη Λιβύη, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν την απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων και τη συμφιλίωση στη χώρα».

Δε θα συζητήσουμε, βέβαια, για τον… ειρηνοποιό και… συμφιλιωτικό ρόλο των ΗΠΑ, που ανάβουν πολεμικές φωτιές σε όλο τον κόσμο και έχουν καταστρέψει τόσες χώρες, αλλά για την άμεση εμπλοκή της χώρας μας στον αμερικανο-ρωσικό ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Ο Πομπέο έβαλε και άλλα καθήκοντα στην κυβέρνηση του προτεκτοράτου: «Επίσης, συμφωνήσαμε με τον κ. πρωθυπουργό να διερευνήσουμε δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτει η Ρωσία μέσω επιβλαβών ενεργειών επιρροής, όπως η διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία και η προσπάθειά της να εντάξει στα σχέδιά της την Ορθόδοξη Εκκλησία. Στον τομέα της ενέργειας, είχα μια εξαιρετική συζήτηση χθες όπου επαναδιατύπωσα την υποστήριξη των ΗΠΑ στις διαρκείς προσπάθειες της Ελλάδας να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές οδούς και την παροχή ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ελεύθερες αγορές είναι αυτές που θα πρέπει να αποφασίζουν σχετικά με τις προμήθειες ενέργειας και όχι η ρωσική Gazprom».

Και βέβαια, το μενού δε θα μπορούσε να μην έχει και ολίγη… κομμουνιστική Κίνα: «Τέλος, έθεσα το θέμα των προσπαθειών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (σ.σ. προσέξτε, όχι της κινέζικης κυβέρνησης, αλλά του κομμουνιστικού κόμματος, για να υπάρχει και άρωμα αντικομμουνισμού στον αμερικάνικο ιμπεριαλιστικό λόγο) να χρησιμοποιήσει οικονομική ισχύ εδώ και στην ευρύτερη περιφέρεια, προκειμένου να αποκτήσει στρατηγική επιρροή στις Δημοκρατίες της Ευρώπης. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και η ομάδα του αναπτύσσουν και προωθούν το ψηφιακό μέτωπο της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών για το 5G».

«Η Ελλάδα είναι ένα λαμπρό φως στην περιοχή, καθώς και ένας εξαιρετικός εταίρος και φίλος των ΗΠΑ», κατέληξε με νόημα ο Πομπέο, ο οποίος μάλλον ονειρεύεται να είναι ο επόμενος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεχίζοντας την πολιτική όλων των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων, ολοκληρώνει και επεκτείνει την επέκταση των αμερικάνικων πολεμικών βάσεων, που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων. Βάζει τη χώρα πιο βαθιά στους αμερικάνικους πολεμικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση με τη δημοκρατία και την ειρήνη, αλλά με τη συνέχιση της αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας στον κόσμο. Και βέβαια, δε φέρνουν ασφάλεια, αλλά ανασφάλεια. Στο σκληρό ανταγωνισμό του με τον ρωσικό και τον κινέζικο ιμπεριαλισμό, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως βάση πολεμικής εξόρμησης. Είναι δυνατόν ποτέ αυτό να θεωρείται παράγοντας ασφάλειας;

Δεν υπάρχει τομέας αμερικάνικου ενδιαφέροντος που να μη βαθαίνει η προτεκτορατοποίηση: πολεμικές βάσεις, ενεργειακός ανταγωνισμός με τη Ρωσία, εμπορικός ανταγωνισμός με την Κίνα. Ετσι, η Ελλάδα, ως προτεκτοράτο των ΗΠΑ, μπαίνει στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

ΥΓ1. Οι κουτοπόνηροι συριζαίοι, αντί να μιλήσουν για την ουσία, προτίμησαν να ασχοληθούν με το επίθετο «ιστορική» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που μπήκε και μετά βγήκε από το κοινό ανακοινωθέν των Δένδια-Πομπέο. Λογικό από τη μεριά τους, αφού επί της ουσίας ο Μητσοτάκης τρέχει στην ίδια σκυταλοδρομία, έχοντας παραλάβει τη σκυτάλη από τον Τσίπρα.

ΥΓ2. Ο αστικός Τύπος ασχολούνταν με τα ξεροτήγανα και τα ντολμαδάκια «της Μαρίκας», που θα σερβίρονταν στον Πομπέο και τον Πομπέαινα, όπως είχαν σερβιριστεί στον Μπους και τη Μπούσαινα. Ασορτί στο γενικό κλίμα της δουλοπρέπειας.

1 σχόλιο: