Του Δημήτρη Δαμασκηνού
Δημοσιεύτηκε στον "Δρόμο της Αριστεράς", το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 μία κριτική παρουσίαση του βιβλίου μου: "Εξόριστοι στο νησί του θανάτου. Μαρτυρίες, ντοκουμέντα και δημοσιεύματα για τις εκτοπίσεις αγωνιστών στη Γαύδο" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρασκήνιο.
Το δισέλιδο αφιέρωμα στις σελίδες 31-32 περιλαμβάνει το εισαγωγικό κείμενο του Στέλιου Ελληνιάδη με το εύγλωττο ερώτημα: "Γαύδος, νησί ζωής ή θανάτου;" και ολοκληρώνεται με το κείμενο του ψυχολόγου- ομαδικού αναλυτικού ψυχοθεραπευτή Νίκου Χουρδάκη "Μαρτυρίες και μαρτύρια εξόριστων (1929-1951). Μια υποδειγματική εργασία σε απαστράπτουσα δημοτική".
***
Οι χιλιάδες νέοι που αγαπούν τη Γαύδο και την επισκέπτονται τα καλοκαίρια δηλώνουν ότι το νησί έχει μια ξεχωριστή ζωογονητική ενέργεια. Όμως, για τους εκατοντάδες εξόριστους αγωνιστές με τα υψηλά ιδανικά, που έστελναν στο Λιβυκό Πέλαγος οι απολυταρχικές κυβερνήσεις επί είκοσι χρόνια (1929-1951), το νησί δεν είχε καμία γοητεία, καμία θετική ενέργεια. Ο συγγραφέας Δημήτρης Δαμασκηνός του συγκλονιστικού βιβλίου «Εξόριστοι στο Νησί του Θανάτου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παρασκήνιο», εξηγεί και τεκμηριώνει με πολλά ντοκουμέντα γιατί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου