Pages

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Ενα ιστορικό ντοκουμέντο και κάποια πρόσθετα στοιχεία για το Αφγανιστάν

«Έτσι κι αμοληθούν οι μουλάδες, τότε όλοι οι αριστεροί στη χώρα θα είναι νεκροί μέσα σέ 24 ώρες».

Σαρντάρ Άμπντούλ Βαλί, - Αρχηγός του Αφγανικού στρατού και πανίσχυρο μέλος της βασιλικής οικογένειας. -1973 (Από εμπιστευτική έκθεση της Αμερικανικής πρεσβείας της Καμπούλ)

Δυο συμπληρωματικά ιστορικά στοιχεία σε συνάρτηση με την πολύ καλή ανάρτηση που έκανε ο σύντροφος Νίκος για το Αφγανιστάν.

Το πρώτο είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Πρόκειται για την εμπιστευτική έκθεση που συνέταξε η Αμερικανική Πρεσβεία Καμπούλ με θέμα: "Η ΑΦΓΑΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ" πριν από σχεδόν μισό αιώνα και συγκεκριμένα το 1973. 

Πραγματικά και ανεξάρτητα από πόση αξιοπιστία μπορεί να έχει αυτό το έγγραφο, από κει θα πληροφορηθείτε πολλά στοιχεία για την ζωή και τις συνθήκες που επικρατούσαν σ' αυτή την χώρα καθώς και αναλυτική παρουσίαση των θεωρούμενων οργανωμένων αριστερών πολιτικών σχηματισμών που υπήρχαν.  

Το αλιεύσαμε από το διαδίκτυο από ένα δημοσίευμα που υπέγραφε ο Τάσος Κωστόπουλος και είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό “Ο Πολίτης” τον Μάρτη του  2002 στο τεύχος 98. Ηταν απίστευτα χρονοβόρο να μετατρέψουμε το πολυτονικό pdf σε μονοτονικό κείμενο, αλλά νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο αυτό το ντοκουμέντο να υπάρχει στο Internet σε μορφή κειμένου και άρα εύκολα αξιοποιήσιμο. Δείτε λοιπόν στην ιστοσελίδα μας την ανάρτηση που έχει τίτλο: "Η αφγανική Αριστερά του 1973 με τα μάτια της Αμερικανικής πρεσβείας της Καμπούλ".

Οσο αφορά το ΚΚΕ και την στάση που κράτησε στην Σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν θα επιθυμούσαμε να είμαστε πολύ πιο συγκεκριμένοι. Γι' αυτό θα σας παραπέμψουμε σε ένα κείμενο που έγραψε ο Μάκης Μαϊλης και δημοσιεύτηκε στον "Ριζοσπάστη" στις 27 Σεπτέμβρη του 2001. Σ' αυτό εκτός των άλλων υπάρχει αναλυτική αναφορά στην "λαϊκή επανάσταση στο Αφγανιστάν πραγματοποιήθηκε στις 27 Απρίλη 1978" όπου ο "αφγανικός λαός, εγκαθίδρυσε την εξουσία του". 

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Μαϊλης στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του μακαρίτη πια δημοσιογράφου Γιώργου Δελαστίκ "Αφγανιστάν, επανάσταση και αντεπανάσταση" για να μας τονίσει την οικονομική και πολιτική ανάταση που είχε αυτή η χώρα της κεντρικής Ασίας την περίοδο που βρισκόταν υπό σοβιετική κυριαρχία.

Ο Γ. Δελαστίκ, ένας αξιόλογος δημοσιογράφος - αναλυτής, όσα χρόνια υπήρξε στο ΚΚΕ (πριν καταλήξει ένα απ' τα πιο δεξιά στοιχεία του ΝΑΡ), αυτό που έκανε πάντα ήταν να βάζει τις επιστημονικές του γνώσεις στην υπηρεσία του λεγόμενου κομματικού πατριωτισμού. Οταν το 1984 πήγε στο Αφγανιστάν -προφανώς με κομματική συνεννόηση- είχε την δυνατότητα να πάρει μια σειρά συνεντεύξεις, στοιχεία και φωτογραφικό υλικό για το βιβλίο του. Γι' αυτό και το βιβλίο του "Αφγανιστάν" φαίνεται από την πρώτη ανάγνωση ότι είναι υπαγορευμένο να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες. (Κάτι που δεν συμβαίνει με το ενδιαφέρον πόνημα του που ακολούθησε το 2001 "Αποκάλυψη τώρα, ο δρόμος προς τη Μονοκρατορία – Μέση Ανατολή, πετρέλαια, Ισλάμ").

 Δεν θέλουμε να αναφερθούμε στο βιβλίο του Γ. Δελαστίκ "Αφγανιστάν" χωρίς να μπορούμε να παρουσιάσουμε αυτούσια τα γραφόμενα του. Οπως μας πληροφόρησαν όμως σήμερα από την Σύγχρονη Εποχή το βιβλίο του πια δεν είναι πια διαθέσιμο. Αν θυμόμαστε όμως καλά μιλούσε ότι το καθεστώς που προέκυψε βρήκε ανταπόκριση σε μεταρρυθμιστές ισλαμιστές, απέφυγε να ρθει σε ρήξη με το σκληρό πυρήνα του Ισλαμικού κατεστημένου κ.α 

Με μια αναλυτική αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν βρήκαμε κάποια αναφορά. Το μόνο σχετικό απόσπασμα, που αναφέρετε στο συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο όμως δεν έχει σχέση με την στάση που είχε το φιλοσοβιετικό καθεστώς με το Ισλαμικό κατεστημένο, ήταν στην ιστοσελίδα της Κόντρας.   

Στο βιβλίο, που γράφτηκε το 1985 (πέντε χρόνια μετά την εισβολή των «σοβιετικών» και τέσσερα χρόνια πριν την ταπεινωτική τους αποχώρηση) από τον Γ. Δελαστίκ, με τίτλο «Αφγανιστάν – Επανάσταση και Αντεπανάσταση», διαβάζουμε τα εξής… σπαρταριστά για το πώς έγινε εκεί η «επανάσταση»: «Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, η ηγεσία του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (σ.σ. του Αφγανιστάν) παίρνει μια απόφαση καθοριστικής, όπως αποδείχθηκε σημασίας. Αποφασίζει να προσπαθήσει να μετατρέψει το στρατό σε βασικό όργανο ανατροπής του καθεστώτος, ώστε να ανοίξει το δρόμο στην επανάσταση, με την πραγματοποίηση προοδευτικών αλλαγών σ’ όλους τους τομείς της κοινωνικο-οικονομικής ζωής προς όφελος των λαϊκών μαζών, με την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή τους». 

Καημένε Μαρξ, καημένε Λένιν, που νομίζατε ότι ο αστικός στρατός πρέπει να συντριβεί. Που να ξέρατε ότι κάποτε θα… μετατρεπόταν σε κινητήρια δύναμη της… επανάστασης: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χωρίς την παρέμβαση του στρατού όχι μόνο δεν θα γινόταν η επανάσταση του Απρίλη του 1978, αλλά ούτε και μπορεί να πει κανείς αν θα είχε γίνει μέχρι τώρα. Πιθανότατα όχι…» .

Οσο για τις λαϊκές μάζες, αυτές δεν χρειάστηκε να κάνουν και πολλά πράγματα: «Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι δυνάμεις του ΛΔΚΑ (σ.σ. Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος Αφγανιστάν) στο στρατό ήταν που ανάτρεψαν το καθεστώς του Νταούντ, ότι η φεουδαρχία δεν ανατράπηκε από κάποια έφοδο του μαζικού κινήματος των εξεγερμένων μαζών όπως έγινε π.χ. στο Ιράν, με την ανατροπή του Σάχη». 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η… επανάσταση στο Αφγανιστάν δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την… επανάσταση της χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία, ότι τα όρια της ξετσιπωσιάς των απολογητών του σοβιετικού σοσιαλ-ιμπεριαλισμού, που τολμούσαν να επικαλεστούν ακόμα και τον Λένιν για να δικαιολογήσουν τα… αδικαιολόγητα!

Τελειώνοντας με την περίπτωση του Αφγανιστάν, καλό θα ήταν να πούμε δυο λόγια για την πορεία του ΛΔΚΑ που με τη βοήθεια του στρατού έφερε την… επανάσταση. Οπως μας πληροφορεί ο κ. Δελαστίκ στο πόνημά του, το ΛΔΚΑ ιδρύθηκε το 1965 και πριν κλείσει ένα χρόνο ζωής διασπάστηκε. Από τη μια μεριά ήταν η ομάδα Χαλκ με τον Ταράκι και τον Αμίν και από την άλλη η ομάδα Παρτσάμ με τον Καρμάλ και άλλους. Και οι δύο ομάδες εμφανίζονταν ως «κομμουνιστικές» (διάβαζε φιλοσοβιετικές). 

Οι δύο ομάδες επανενώθηκαν το 1977 αλλά «στις 27 Νοέμβρη του 1978 η ΚΕ του ΛΔΚΑ καθαιρούσε από μέλη της ΚΕ και του Επαναστατικού Συμβουλίου τον Μπαμπράκ Καρμάλ, … κ.α. δηλαδή όλη την σημερινή ηγεσία του κόμματος και του κράτους με την κατηγορία της “ενεργούς συμμετοχής σε προδοτικές συνωμοσίες”»

Αν νομίζετε ότι η φαγωμάρα τελείωσε τότε, κάνετε λάθος. «Πριν συμπληρωθεί χρόνος, ο Αμίν δολοφονεί και τον Ταράκι, στις αρχές του Σεπτέμβρη 1979 (σ.σ. δηλαδή μετά την… επανάσταση), παρόλο που ο Ταράκι ήταν ο ηγέτης της ομάδας Χαλκ στην οποία υποτίθεται ότι ανήκε και ο Αμίν»!!! 

Ο Δελαστίκ αναφέρει ότι ο Αμίν εγκαθιδρύει «καθεστώς τρόμου και αίματος» (!) το οποίο ανατρέπεται στα τέλη του Δεκέμβρη του 1979 από τον Καρμάλ (που είχε κατηγορηθεί ένα χρόνο πριν για… προδοσία) και την ομάδα Παρτσάμ «και ο Αμίν και οι συνένοχοί του καταδικάζονται από επαναστατικό δικαστήριο σε θάνατο και εκτελούνται με συνοπτική διαδικασία»!!! 

Την ίδια στιγμή (Δεκέμβρης 1979), όλως τυχαίως, επεμβαίνουν και τα «σοβιετικά» στρατεύματα για να στηρίξουν τη νέα εξουσία!

4 σχόλια:

  1. Ποιο είναι το συμπέρασμα λοιπόν; Ότι ο ΚΥΡΙΟΣ υπεύθυνος για την επικράτηση του ισλαμοφασισμού μέσα στην αφγανική κοινωνία είναι ο ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ. Επανάσταση με τανκς και καγκεμπίτικα πραξικοπήματα είναι τόσο επανάσταση όσο και της...21ης Απριλίου ή το πραξικόπημα του...Ιωαννίδη.

    Δέκα χρόνια και τελικά τους πετάξανε έξω με τις κλωτσιές. Αυτά λοιπόν αποδεικνύουν ότι ΚΑΜΙΑ επανάσταση δεν υπήρχε ούτε...Λαϊκή Δημοκρατία οικοδομήθηκε ποτέ γιατί απλούστατα ο λαός ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕ. Οι άνθρωποι εγκαθίδρυσαν ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ ένα ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟ καθεστώς.

    Αυτό ήταν το "διεθνιστικό" έργο του σοβιετικού σοσιαλιμπεριαλισμού ΧΟΥΝΤΕΣ, ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ, ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ και ΑΙΜΑ. Αυτό είναι το έργο και των συνεχιστών του. Οι Ταλιμπάν υποστηρίχθηκαν από την Ρωσία. Αυτοί τους έφεραν στην εξουσία ουσιαστικά. Αφού ήταν αυτοί που τους ανέτρεψαν το 2001 μαζί με το ΝΑΤΟ (αλλά φυσικά κανένας δεν φώναζε τότε Έξω οι Ρώσοι μόνο για το ΝΑΤΟ φωνάζανε οι δήθεν αντιιμπεριαλιστές μας) δουλέψανε μέσα ώστε να φτάσουν στο σημείο να συμμαχούν με αυτούς που κάποτε...ανέτρεψαν. Και εκεί που οι Ταλιμπάν ήταν ίσως το πιο αντιρωσικό καθεστώς στην Μ.Ανατολή τώρα έφτασαν στο σημείο να φυλάνε την...ρωσική πρεσβεία και να δηλώνουν οι Ρώσοι ότι οι Ταλιμπάν είναι πιο...συνεννοήσιμοι από την κυβέρνηση της Καμπούλ:

    https://www.naftemporiki.gr/story/1761929/oi-talimpan-anelaban-tin-fulaksi-tis-rosikis-presbeias-stin-kampoul

    https://tvxs.gr/news/kosmos/rosia-oi-talimpan-einai-pio-synennoisimoi-apo-tin-proigoymeni-kybernisi

    Δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποιο βαθμό είναι αυτές οι σχέσεις Ταλιμπάν και Ρωσίας. Θα γίνει το Αφγανιστάν νέα Συρία ή η συμμαχία αυτή είναι από τακτική σκοπιά τόσο από την μεριά των Ταλιμπάν όσο και από τη Ρωσία με στόχο απλά να υπονομεύσουν τον ρόλο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στην Μ. Ανατολή; Οι Ταλιμπάν θα γίνουν...Άσαντ ή η συμμαχία αυτή με τη Ρωσία είχε σαν στόχο την εξουσία και θα προσπαθήσουν να τα έχουν καλά με όλους; Αυτό μένει να το δούμε. Και στο πρώτο ερώτημα και στο δεύτερο θα έλεγα το δεύτερο ότι είναι το πιο πιθανό αλλά και πάλι δεν βιάζομαι να βγάλω συμπεράσματα. Είναι σίγουρο όμως ότι ακόμα και αν παραμείνει στο Αφγανιστάν η Δύση δεν θα κάνει αυτή κουμάντο και θα παίζει ουσιαστικά με τους όρους Ρωσίας και Κίνας. Ο Σίσι πχ ενώ είναι ρωσόδουλος δικτάτορας τα έχει καλά και με τη Δύση. Μάλλον προς τα εκεί θα πάνε και οι Ταλιμπάν όχι σε επίπεδο Σίσι ή Άσαντ αλλά προς τα εκεί. Μένει να το δούμε.

    Πάντως σε κάθε περίπτωση κερδισμένος βγαίνει ο ρωσικός ιμπεριαλισμός και χαμένος ο αμερικανικός στην ουσία η Μ.Ανατολή χάθηκε για τις ΗΠΑ εννοώ σε επίπεδο κυριαρχίας.

    Αυτός είναι ο ρωσικός ιμπεριαλισμός εκμεταλλεύεται και αξιοποιεί τον δυτικό επεμβατισμό για να βγαίνει τελικά αυτός κερδισμένος και όχι η Δύση. Για αυτό και είναι ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ και από τις ΗΠΑ. Άλλωστε όταν φτάνει στο σημείο να έχει δικό του άνθρωπο σαν Πρόεδρο στην καρδιά του δυτικού καπιταλισμού (Τραμπ) τι άλλο σημαίνει αυτό;

    Παρόλα αυτά πρέπει να παραδεχτούμε την μαύρη αλήθεια οι Ταλιμπάν έχουν ισχυρά λαϊκά ερείσματα μέσα στην αφγανική κοινωνία και υποστηρίζονται από το λαό. Το ότι έπεσε έτσι εύκολα η κυβέρνηση και το γεγονός ότι έκαναν περίπατο χωρίς καμία αντίσταση όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από το λαό δείχνει ότι η πλειοψηφία υποστηρίζει τον ισλαμοφασισμό. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ΕΓΚΛΗΜΑ του σοσιαλιμπεριαλισμού και των υποτακτικών του ότι έσπρωξαν τον αφγανικό λαό στον ισλαμοφασισμό.

    V For Viva La Revolucion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικά ενδιαφέρον και κατατοπιστικό το παραπάνω άρθρο και πολύ χρήσιμες οι παραπομπές του. Σε σχέση τώρα με το γεγονός ότι στο εκδοτικό του Περισσού, τη "Σύγχρονη Εποχή", δεν είναι πλέον δυνατή η εύρεση του βιβλίου του Δελαστίκ για το Αφγανιστάν, πρέπει να επισημάνω ότι η σκόπιμη απόσυρσή τους από την αγορά ως "εξαντλημένων", δεν αφορά μόνο τα βιβλία όσων πρώην στελεχών αυτού του κόμματος είχαν αποχωρήσει ή διαγραφεί (Φαράκου, Ανδρουλάκη, Κοτζιά, Δελαστίκ κλπ), αλλά και πολλών άλλων στελεχών του που, όχι μόνο έμειναν πιστά στην κομματική γραμμή "μέχρι τελευταίας ρανίδος", αλλά κάποτε ήταν οι θεωρητικές "σημαίες" του κόμματος. Κλασικό παράδειγμα ο Δ.Σάρλης, του οποίου τα βιβλία θεωρούνται πλέον "εξαντλημένα" από τη "Σύγχρονη Εποχή" και δεν υπάρχει μάλλον καμία περίπτωση να επανεκδοθούν, προφανώς επειδή βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις τωρινές λοξές του ηγετικού απαράτ του Περισσού, όσον αφορά τις θέσεις τους πάνω σε κρίσιμα ιστορικά και πολιτικά ζητήματα προηγούμενων δεκαετιών... Επίσης έχει εξαφανιστεί από κει μέσα η παλιότερη έκδοση του πρώτου τόμου του "Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ" που είχε εκδώσει ο Περισσός στα τέλη της δεκαετίας του 1990, γιατί οι τωρινοί του θεωρητικοί άλλαξαν 100% άποψη για τα γεγονότα σε σχέση με όσα έλεγαν πριν είκοσι χρόνια, κι έβγαλαν ένα νέο πόνημα σε τέσσερις υποτόμους, για να αναθεωρήσουν μαζί με την κομματική ιστορία κι όλη την εκτίμηση του χώρου για την ελληνικη ιστορία των ετών 1821-1949. Η σκοπιμότητα σε όλη της την έκταση!! Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να λέμε πάλι καλά που υπάρχουν δεκάδες παλαιοβιβλιοπωλεία στην Αθήνα, που περιέχουν πραγματικούς θησαυρούς ιστορικών και πολιτικών πηγών του κομμουνιστικού κινήματος, άσχετα από το βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας του καθενός μας με όσα γράφουν αυτά τα παλιά βιβλία. Σίγουρα λοιπόν εκεί θα υπάρχουν και αντίτυπα των έργων του Δελαστίκ, από την "εποχή Περισσού". Εγώ προσωπικά από τέτοια παλαιοβιβλιοπωλεία βρήκα και διάβασα πολλά παλιά βιβλία των Σαρλη, Φαράκου, Γ. Σαμαρά και Γ. Δόβα, που αντιπροσώπευαν την παλαιότερη άποψη για του "ορθόδοξου" ελληνικού ρεβιζιονισμού για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στις δεκαετίες 1970 και 1980. Όσο και να έχουμε τις δικές μας διαφορετικές απόψεις για τα ζητήματα αυτά, ωστόσο εκείνα τα βιβλία σήμερα είναι αρχειακό υλικό ιστορίας του τόπου. Αν στη "Σύγχρονη Εποχή" δεν επικρατούσε η κομματική σκοπιμότητα, δεν θα απέσυραν αυτά τα παλιά βιβλία που ...οι ίδιοι εξέδωσαν κάποτε και διαφήμισαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Νίκος από το ΒόλοΣυνεχιζεις να λες αληθειες...Οι περισσοτερες πονανε, αλλά ετσι μονο προχωραει το θεμα και η ιστορια!!! Υπαρχουν και αλλοι λεβεντες στην Ν. Ιωνια; Κατι θα αφησε πισω του σαν παρακαταθηκη ο Συν. Βλαχακης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα περί δεξιάς απόκλισης του σ/φου Δελαστίκ μένουν προς απόδειξη. Η "ρετσινιά" του δεξιού αποδόθηκε σε μία εποχή που το ΝΑΡ ταλανίζονταν από εσωτερικές κρίσεις και διασπάσεις, από τις οποίες το μόνο που δεν μας προέκυψε ήταν μία αριστερή τάση. Δεξιές, δεξιότατες πολλές, μέχρι που συνεργάστηκαν σε πολλές σχολές με την φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2015 παρακαλώ). Άρα, ποιοί ήταν οι "αριστεροί" που έβλεπαν στα δεξιά τους τον Δελαστίκ; Επί της ουσίας, αυτό που ανέτρεψε την τελευταία κοσμική κυβέρνηση του Αφγανιστάν, ήταν οι αμερικάνικοι Στινγκ και οι αμερικανοπληρωμένοι μουντζαχεντίν. Αν και είναι προς συζήτηση το αν πράγματι ηττήθηκαν στρατιωτικά οι σοβιετικοί. Ας λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας ότι κατάφεραν να ανατρέψουν την αφγανική κυβέρνηση ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ. Άρα, η κυβέρνηση εκείνη είχε λαϊκό ερεισμα, σε αντίθεση με την κυβέρνηση-μαριονέτα των αμερικάνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή