Σαν σήμερα, 20 Iουνίου 1960, ο Λ.Κ Πόλινγκ, εκ των ιδρυτών της κβαντικής χημείας/μοριακής βιολογίας, αρνείται να καταδώσει στο κράτος των ΗΠΑ όσους τον βοήθησαν για υπογραφές ενάντια στα πυρηνικά και υπερ της ειρήνης.
Ο Λάινους Καρλ Πόλινγκ ήταν Αμερικανός χημικός, βιοχημικός, ακτιβιστής, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες του 20ου αιώνα, ένας εκ των ιδρυτών των πεδίων της κβαντικής χημείας και της μοριακής βιολογίας. Για την επιστημονική του δουλειά, έλαβε το Νόμπελ Χημείας το 1954.
Την δεκαετία του 1950,ο Πόλινγκ και η γυναίκα του βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα υπέρ της ειρήνης και διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στις δοκιμές πυρηνικών οπλών στην ατμόσφαιρα.
Ο Πόλινγκ ήταν ένας από τους διακεκριμένους επιστήμονες που το 1955 υπέγραψε το Μανιφέστο Ράσελ - Αϊνστάιν ενάντια στα πυρηνικά. Για την αντιπυρηνική του δράση, ο Πόλινγκ στοχοποιήθηκε από όλους τους μηχανισμούς του κράτους των ΗΠΑ. Υποστηριζόταν ότι με τις πράξεις του ευνοούσε την Σοβιετική Ένωση.
Για κάποια χρόνια πριν το 1954 (χρονιά που πήρε το Νόμπελ),το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνούνταν να του δώσει διαβατήριο για να εξέλθει από τη χώρα!
Το 1958 παρουσίασε στα Ηνωμένα Έθνη ένα υπόμνημα με τις υπογραφές 9.235 επιστημόνων για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών και δημοσίευσε το βιβλίο "No More War!" στο οποίο υποστήριζε την εγκατάλειψη της δοκιμής και χρήσης πυρηνικών όπλων, αλλά και του πολέμου.
Οδηγήθηκε μπροστά στις κρατικές επιτροπές της Γερουσίας και κλήθηκε να καταδώσει τα ονόματα όλων των επιστημόνων που βοήθησαν στις υπογραφές. Η άρνηση θα μπορούσε να του κοστίσει ακόμα και φυλάκιση. Και όμως ο Πόλινγκ όχι μόνο αρνήθηκε να δώσει τα ονόματα αλλά δήλωσε ανοιχτά: "Οι υπογραφές ήταν δική μου έμπνευση" και επιτέθηκε στην επιτροπή. "Θα μπορούσα να προστατέψω τον εαυτό μου με το να δεχτώ (την παράδοση των ονομάτων) αλλά αγωνίζομαι για όσους δεν είναι σε θέση να δώσουν αυτήν την μάχη για τον εαυτό τους".
Η άρνηση του προκάλεσε αίσθηση σε όλη την χώρα. Ο Μακαρθισμός ήδη είχε προκαλέσει αγανάκτηση με τις μεθόδους του. Ο Πόλινγκ άρχισε να κερδίζει υποστήριξη. Συνέχισε τις επιθέσεις ενάντια στην επιτροπή, μέχρι που την ανάγκασε να εγκαταλείψει την διαδικασία, αφού, όσο συνεχιζόταν, ο χαρακτήρας και οι στόχοι της (η τρομοκρατία με βιτρίνα τον δήθεν "πατριωτισμό" και τον αντικομμουνισμό) γινόντουσαν ακόμα πιο ξεκάθαροι σε μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας των ΗΠΑ. Δεν έδωσε ποτέ κανένα όνομα.
Για τον αγώνα του το 1962 έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης. Αυτό το γεγονός κάνει τον Λάινους Πόλινγκ το μόνο άνθρωπο μέχρι σήμερα που έχει λάβει δύο βραβεία Νόμπελ μόνος του. Είναι επίσης ένα από τα 4 άτομα που έχουν λάβει 2 βραβεία Νόμπελ. Ακόμα και μετά το δεύτερο Νόμπελ, μηχανισμοί και ΜΜΕ έντυπα στις ΗΠΑ τον στοχοποιούσαν. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Το 1970 η ΕΣΣΔ τον τίμησε με το βραβείο Λένιν. Συνέχισε να αγωνίζεται για την ειρήνη, μαζί με το επιστημονικό του έργο. Πέθανε το 1994. Η στάση του μεγάλου χημικού (θεωρείται ο σπουδαιότερος χημικός μετά τον Αντουάν Λωράν Λαβουαζιέ, τον πατέρα της σύγχρονης χημείας) παραμένει παράδειγμα για κάθε νέο επιστήμονα, αλλά και για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για την ειρήνη, την ελευθερία και την δικαιοσύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου