Pages

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Σαν σήμερα το 1952 κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της "Αυγής"

Στις 24 Αύγουστου του 1952 και ενώ η Ελλάδα διένυε τα πρώτα χρόνια της μετεμφυλιακής περιόδου, κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της "εβδομαδιαίας δημοκρατικής εφημερίδας του λαού", ΑΥΓΗ. 

Εμπνευστής του τίτλου της ήταν ο πρόεδρος της ΕΔΑ, Γιάννης Πασαλλίδης και ο πρώτος διευθυντής της εφημερίδας. Βασίλης Εφραιμίδης, για να συμβολίζει "το χάραγμα μιας νέας εποχής". 

Στο πρωτοσέλιδο έγραψε με παχιά γράμματα Για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας". Και συμπλήρωνε ακριβώς από κάτω "Συναγερμός αλλά και Κυβέρνηση εφαρμόζουν βασικά την ίδια πολιτική".

Ήταν η περίοδος που τα ηνία της χώρας κατείχε ακόμα η κυβέρνηση Πλαστήρα. Τρεις μήνες αργότερα στις βουλευτικές εκλογές του 1952, ακολούθησε η συντριπτική νίκη του Αλέξανδρου Παπάγου με τον "Εθνικό Συναγερμό".

Η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ), εκπροσωπώντας το παράνομο ακόμα Κομμουνιστικό Κόμμα έμεινε εκτός κοινοβουλίου. Το σύνθημα που επικρατούσε στους κύκλους της Αριστερός, "Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας". είχε ήδη διατυπωθεί εμμέσως στο αυγουστιάτικο, παρθενικό φύλλο της ΑΥΓΗΣ.

Τα περιεχόμενα του πρώτου φύλλου, όπως αναγράφονταν στο πρωτοσέλιδο, ήταν:

Αφιέρωμα στην Εθνική Αντίσταση

Η πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση

Αφιέρωμα στη διεθνή κατάσταση, γραμμένη από επιτελείο κατατοπισμένων συνεργατών της εφημερίδας

Πέντε στήλες αφιερωμένες στους φυλακισμένους και εξόριστους

Τρεις στήλες αφιερωμένες στις γυναίκες

Ανταπόκριση από τους εργάτες

Ο πλήρης λόγος του κ. Πασαλλίδη, προέδρου της ΕΔΑ, στη Βουλή

Μετά το πραξικόπημα της 21 ης Απριλίου 1967, η Χούντα των Συνταγματαρχών επέβαλλε το κλείσιμο της εφημερίδας, με την καταστροφή του αρχείου και των εγκαταστάσεών της. Η “ΑΥΓΗ" επανεκδόθηκε με το ξεκίνημα της μεταπολίτευσης, στις 4 Αυγούστου του 1974.

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου