Κάποια στιγμή, νομίζω ότι οι εθνικιστικές ηλιθιότητες -απ' τις οποίες δεν είναι απαλλαγμένο και ένα μέλος της αριστεράς- πρέπει να τελειώσουν. Ναι, στην περιοχή της Θράκης κατοικούν πολίτες που έχουν Τουρκική εθνική συνείδηση. Αμφέβαλε ποτέ κανείς ότι οι Ελληνες που μένουν στην Τουρκία δεν πρέπει να αποκαλούνται Ελληνες αλλά να προσδιορίζονται αποκλειστικά με το θρήσκευμά τους;
Διαβάζω, λοιπόν, την συζήτηση και τις αντιδράσεις που υπήρξαν σήμερα μετά την δήλωση -την οποία ανασκεύασε αργότερα- του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν, για την ύπαρξη Τουρκικής μειονότητας στην Θράκη.
Δεν θα μπω σε σχολιασμό του συγκεκριμένου γεγονότος. Οποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει το αναλυτικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της "ΕφΣυν". Ούτε θα πλατιάσω το πως προσέγγιζαν οι θεωρητικοί του μ/λ το ζήτημα με τις εθνικές μειονότητες. Μια παραπομπή μόνο στην ιστοσελίδα μας και στο άρθρο: "Οι αντιλήψεις του Λένιν για το έθνος".
Θα σταθώ σε κάτι άλλο. Με νόμους, διατάγματα και συνθήκες δεν εξαφανίζεται η λεγόμενη εθνική συνείδηση -μια γενική κι αόριστη διατύπωση που δεν υπήρχε πριν την εμφάνιση του καπιταλισμού, με την έννοια που της δίνουν σήμερα. Αυτό το θέμα όμως ξεφεύγει από τα όρια της συγκεκριμένης ανάρτησης.
Μας διατυμπανίζουν, λοιπόν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει Τουρκική μειονότητα, αλλά μόνο μουσουλμανική, γιατί, λένε, αυτό το καθορίζει η συνθήκη της Λοζάνης.
Επιχείρημα από τα Lidi. Για να δούμε, λοιπόν περί τίνος πρόκειται.
Η συγκεκριμένη συνθήκη ήταν αποτέλεσμα ενός ιμπεριαλιστικού παζαριού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων" που συμφωνήθηκε και υπογράφτηκε στην Συνθήκη τον Ιούλη του 1923. Σ' αυτή καθόρισαν τα σύνορα στα Βαλκάνια, μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο και τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σαν συνέπεια είχε την ύπαρξη μαζικών ξεριζωμών πληθυσμών, εθνικές καταπιέσεις …
Αυτή την συνθήκη επικαλείται και σήμερα η Τουρκία ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχει μειονότητα Κούρδων στο έδαφός της, παρά μόνο "Τούρκοι, κουρδικής καταγωγής" και εξαπολύει διωγμούς σε Κούρδους που παλεύουν για στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.
Το αποτέλεσμα αυτού του παζαριού, όπως διατυπώθηκε γραπτά, θυμήθηκαν σήμερα οι "πατριώτες" για να κάνουν επίδειξη εθνικοφροσύνης.
Στην τελική είναι κατανοητή η προσπάθεια της Ν.Δ, να εκμεταλλευτεί την δήλωση του Πασόκου βουλευτή και να προσπαθήσει να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας μετά τα προβλήματα που της δημιουργεί η αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Αντιληπτή και η αντίδραση του βολευτάκια να μην αυτοκτονήσει πολιτικά και να ανακαλέσει τις δηλώσεις του,
Η πολιτική αντιμετώπιση του θέματος, που κατά καιρούς έρχεται στην επιφάνεια είναι το κύριο για μένα.
Κατά την άποψη μου ένα Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα έπρεπε να έχει το παραμικρό πρόβλημα να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα υπάρχει Τούρκικη και Σλαβομακεδονική μειονότητα. Είναι αστειότητα να κατατάσσεις ένα πληθυσμό με βάση το θρήσκευμα του.
Εδώ υπήρξαν αστοί πολιτικοί που για συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες αναγνώρισαν ξεκάθαρα ότι υπάρχει Τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα ο λεγόμενος «εθνάρχης» Κ. Καραμανλής στη συνάντηση που είχε σαν πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ στο Μοντρέ της Ελβετίας, στις 10-11 Μάρτη του 1978, και αναφέρθηκε ρητά στην ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας», στην Ελλάδα.
Υ.Γ. Εδώ θυμήθηκα την απάντηση που είχα δώσει πριν αρκετά χρόνια στον Νίκο Μπογιόπουλος o οποίος σε κείμενο του στην ιστοσελίδα enikos υποστήριζε ότι: «στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Δεν υπάρχει καμία "τουρκική" μειονότητα. Τελεία. Και παύλα!». Οτι σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο, έχει και η θέση τους δημοσιογράφου και του ΚΚΕ, μ' αυτά που μας δίδαξαν οι θεωρητικοί μας για το συγκεκριμένο θέμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου