Τα χαράματα αυτής της μέρας, περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες, μέλη της 82ης Αεροκίνητης Μεραρχίας και πεζοναύτες, πραγματοποιούν απόβαση στο νησί. Στο πλευρό τους βρίσκονται και περίπου 500 στρατιώτες και αστυνομικοί από γειτονικά κράτη του αρχιπελάγους της Καραϊβικής. Οι εισβολείς αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από τους 1.500 άνδρες του Λαϊκού Επαναστατικού Στρατού, καθώς και από εκατοντάδες Κουβανούς, που απασχολούνται στα έργα επέκτασης του αεροδρομίου του νησιού. Το Πεντάγωνο αναγκάζεται να στείλει ενισχύσεις από 3.000 άνδρες. Οι σοβαρότερες συγκρούσεις πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο Πόιντ Σαλίνες, το οποίο οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν ανελέητα για να εξουδετερώσουν την αντίσταση των Κουβανών εργατών, που έχουν αναλάβει την υπεράσπισή του. Ως προς τον αριθμό των νεκρών, ο Νόρμαν Σβάρτσκοπφ, υπαρχηγός της επιχείρησης, δηλώνει ότι σκοτώθηκαν 42 Αμερικανοί στρατιώτες, 160 Γρεναδιανοί και 71 Κουβανοί.
Η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Γρενάδα, ένα νησί που στο χάρτη καταλαμβάνει μια απειροελάχιστη κουκκίδα, έχει σοβαρό διεθνή αντίκτυπο. Σύσσωμη η προοδευτική ανθρωπότητα καταδικάζει με κάθε τρόπο το βάρβαρο ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Στις 2 Νοέμβρη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθετεί ψήφισμα καταδίκης της επέμβασης και ζητεί την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη Γρενάδα. Την απόφαση καταψηφίζουν οι ΗΠΑ, το Σαλβαδόρ, το Ισραήλ και έξι κράτη της Καραϊβικής.
Αν και η μικρή σοσιαλιστική Γρενάδα δεν απειλούσε κανέναν, είχε μια υπολογίσιμη ιδεολογική ακτινοβολία στους λαούς της Καραϊβικής. Μετά την απώλεια της Κούβας, οι ΗΠΑ έχουν δεχτεί σοβαρά πλήγματα με την επανάσταση στη Νικαράγουα, ενώ και η κατάσταση στο Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα έχει ξεφύγει από τον αμερικανικό έλεγχο. Η επέμβαση στη Γρενάδα ήταν ένα μήνυμα για τους λαούς της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής.
Πηγή: Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου