Κάθε ομάδα την έχει πατήσει κι έχει αγοράσει «παλτά». Παίχτες δηλαδή που τους παίρνεις για να βάλουν γκολ, αλλά αντί για ποδόσφαιρο παίζουν περνά - περνά η μέλισσα. Το πιτόγυρο είναι εξαιρετικό, αλλά άμα το παρακάνεις στα κοψίδια, μετά έχασες τη μπάλα. Δε θα πω ονόματα, κυκλοφορούν διάφορες φωτογραφίες στο διαδίκτυο που εκφράζουν την απογοήτευση των φιλάθλων. Από απογοητεύσεις άλλο τίποτε, δε βαριέσαι όμως.
Παλτά υπάρχουν παντού. Στην πολιτική. Ποιος θυμάται τον Έβερτ, ένα από τα μεγαλύτερα παλτά της ΝΔ; Δήθεν θα σάρωνε στις εκλογές, αλλά κατάφερε να συρρικνώσει τη γαλάζια συμμορία στα χαμηλότερα ποσοστά πριν τα Μνημόνια. Το Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ και βέβαια τον Αλέξη του Σύριζα, που τον ψήφισε ο κόσμος για να σκίσει τα Μνημόνια, κι έσκισε αυτόν.
Τα μεγαλύτερα παλτά δεν είναι στα καταστήματα ρούχων, αλλά στις αποθήκες όπλων. Τα F-35 είναι τα ακριβότερα παλτά που γνωρίζω. Είναι επίσης αόρατα σαν τα ρούχα του αυτοκράτορα. Όποιος τα αγοράσει, θα κλαίει τα λεφτά του. Πιο σωστά τα λεφτά των ψηφοφόρων και των φορολογούμενων. Πρώτα από όλα το αεροσκάφος αυτό έχει αμέτρητα προβλήματα. Κάποια από αυτά τα προβλήματα μπορεί να λυθούν, κάποια όχι. Γιατί; Γιατί το αεροσκάφος σχεδιάστηκε ως συμβιβασμός. Βομβαρδιστικό, που είναι ο κύριος στόχος του, αλλά και μαχητικό. Και αόρατο και ευέλικτο. Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Δε γίνονται όλα σε ένα.
Το επόμενο χαρακτηριστικό του είναι το τεράστιο κόστος. Είναι το πιο ακριβό αεροπλάνο που διαθέτουν οι Αμερικάνοι προς πώληση. Που σημαίνει πως ακόμα και ισχυρά οικονομικά κράτη θα πάρουν σχετικά μικρό αριθμό αεροσκαφών, τα οποία, αν χάσουν σημαίνει πως δε θα μπορούν να τα αναπληρώσουν.
Το ζήτημα είναι πως στον πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία διεξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα για μελλοντικές συγκρούσεις. ΟΙ Ρώσοι περίμεναν καμιά διακοσαριά drones. Κατέστρεψαν χιλιάδες, κι όμως οι Ουκρανοί έχουν κι άλλα! Οι Ουκρανοί από την άλλη είδαν τις υποδομές τους τις τελευταίες μέρες να χτυπιούνται όχι από πανάκριβους βαλλιστικούς πυραύλους ή αεροπλάνα αλλά από πάμφθηνα τηλεκατευθυνόμενα. Η αεράμυνα πολύ λίγα μπορεί να κάνει.
Βέβαια ένα drone δε μπορεί να συγκριθεί με ένα μαχητικό ή ένα βομβαρδιστικό. Όμως πολλά droneς μπορούν να κάνουν την ίδια ζημιά με μικρότερο κόστος, ακόμα κι αν κάποια από αυτά καταρριφθούν, χωρίς να κινδυνεύει ο πιλότος, που για να εκπαιδευτεί χρειάζονται επίσης αρκετά εκατομμύρια. Οπότε όταν έχεις εναλλακτική, δε χρειάζεται να ριψοκινδυνεύεις τα πανάκριβα οπλικά συστήματα.
Η Τουρκία κατασκευάζει μια σειρά από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη. Άσχετα, αν είναι τόσο καλά όσο λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι, που υπερβάλλουν λίγο, όπως κάθε έμπορος, είναι σίγουρα πιο φθηνά από τα αεροπλάνα και διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Εκατοντάδες από αυτά μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα σε μια αεράμυνα πιο ισχυρή από αυτή της Ελλάδας.
Η λύση για την άμυνα μιας χώρας είναι να φτιάξουμε εμείς αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε κι όχι να ξεκινήσουμε μια κούρσα εξοπλισμών που στην καλύτερη περίπτωση θα μας χρεοκοπήσει. Ας σταματήσουμε να πνιγόμαστε με μια φθινοπωρινή βροχή και μετά συζητάμε για ΑΟΖ…
ΥΓ: Δύσκολα θα γίνει πόλεμος με τους γείτονες και συμμάχους Τούρκους ιδιαίτερα τώρα που τα πυρομαχικά τα στείλαμε Ουκρανία. Εκείνο που θα γίνει, είναι αυτό που γίνεται συνέχεια: Πληρώνουμε για να παίρνουν μίζες οι αετονύχηδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου