Του Γ.Γ
Φανταζόμαστε ότι "γύφτος", για την λαϊκή συνείδηση, είναι κάποιος που έχει αμύθητη περιουσία, και όμως επιδιώκει να παίρνει αγροτικές ενισχύσεις. Να καταθέτει αίτηση στον ΕΛΓΑ και να λαμβάνει χρηματικές αποζημιώσεις για καταστροφές που προκάλεσαν καιρικά φαινόμενα, σε ένα κτήμα του με ελαιόδεντρα ... και ο νοών νοείτω . Λάθος κάνουμε;
Υποθέτουμε επίσης ότι τέτοιας "ποιότητας" άτομα, αν ζούσαν την εποχή που η πατρίδα μας στέναζε κάτω απ' την ναζιστική μπότα θα ήταν συνεργάτες των κατακτητών και μαυραγορίτες.
Παράλληλα γνωρίζουμε από ιστορικά στοιχεία, ότι την ίδια εποχή που αναφέραμε πολλοί Τσιγγάνοι συμμετείχαν οργανωμένα στην Αντίσταση, κύρια μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ: «Πολεμήσαμε με τους Ελληνες, λογιστήκαμε ως Κομμουνιστές, περάσαμε στρατοδικεία. Μας έκαναν “κόκκινους”» αναφέρει μια απ' τις πολλές μαρτυρίες Τσιγγάνων που υπάρχουν στο βιβλίο του Δημήτρη Ντούσα «Ρομ και φυλετικές διακρίσεις», Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 1997.
Και την επιλογή τους αυτή οι Τσιγγάνοι την πλήρωσαν πολύ ακριβά, σε αντίθεση με τον γεννήτορα του σημερινού πρωθυπουργού ο οποίος την ίδια εποχή θησαύριζε σαν δικηγόρος στα Γερμανικά έκτακτα στρατοδικεία.
Σύμφωνα με επίσημα ιστορικά στοιχεία σε χωριά των Σερρών, δεκάδες τσιγγάνοι φυλακίστηκαν με αποφάσεις έκτακτων στρατοδικείων ενώ άλλοι έπεσαν θύματα εκδίκησης ταγματασφαλιτών και γερμανόφιλων ελληνικών οργανώσεων, όπως της ΠΑΟ που δρούσε στη Μακεδονία. Στη Σίνδο μάλιστα λειτούργησε στρατόπεδο συγκέντρωσης για οικογένειες τσιγγάνων που είχαν πάρει μέρος στην Αντίσταση το 1943-1944.
Αρκετοί ήταν οι Τσιγγάνοι, όπως ο Βασίλης Μήτρου, ο θρυλικός "Κάπτεν Γύφτος", ο Χρήστος Χαλκιάς κ.α που έγραψαν χρυσές σελίδες στην εποποιία της Εθνικής μας Αντίστασης.
Κάναμε αυτή την μικρή ιστορική αναδρομή, με αφορμή το αντιτσιγγάνικο μίσος που ξερνάνε αυτές τις μέρες, τις ώρες που ένα δεκαεξάχρονο τσιγγανάκι χαροπαλεύει από την δολοφονική επίθεση μπάτσου, οι πολιτικοί απόγονοι των δοσιλόγων και συνεργατών των ναζί κατακτητών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου