Pages

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Το «σύστημα Ρουσόπουλου» σε αδιέξοδο;


Όταν δόθηκε στην δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης των δυο αντιεισαγγελέων ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας σε ρ/σ αναφέρθηκε για φαινόμενο «που δεν έχει προηγούμενο στα δικαστικά χρονικά» συμπληρώνοντας ότι «φαίνετε ότι ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις» στους δυο δικαστικούς.

Με δεδομένο πόσο συγκρατημένος είναι στις διαπιστώσεις του ο συγκεκριμένος βουλευτής έχει ιδιαίτερη σημασία η δήλωση του.

Στην επιστολή παραίτησης οι δυο δικαστικοί μας γνωστοποιούν ότι στις 2 Οκτωβρίου, ενημέρωσαν προφορικά τον κ. Καρούτσο, όσο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ότι «προέκυπταν στοιχεία που σχετίζονται με τη λειτουργία υφυπουργών και επομένως δεν είχαμε πλέον αρμοδιότητα για περαιτέρω έρευνα, αλλά ότι η σχετική υπόθεση έπρεπε να υποβληθεί δια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη Βουλή των Ελλήνων, η οποία είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για την αξιολόγησή της».

Μπροστά σ’ αυτή την εξέλιξη ο Καρούσος για τις δικές του σκοπιμότητες προσπάθησε να κωλυσιεργήσει την διαφενόμενη κατάληψη της έρευνας, διόρισε επικεφαλής των δυο αντιεισαγγελέων την εισαγγελέα Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου και παρήγγειλε την «διενέργεια νέων ανακριτικών πράξεων».

Και καταλήγουν την επιστολή τους οι δυο δικαστικοί:
«Επειδή η συμμόρφωσή μας, με την τελευταία αυτή παραγγελία, όπως έχουμε υπηρεσιακή υποχρέωση συνεπάγεται και παραβίαση των διατάξεων (άρθρων του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών απ’ τις οποίες δεν είναι επιτρεπτό στον εισαγγελέα να αξιολογήσει στοιχεία όταν αυτά συνδέονται με πράξεις, ενέργειες ή παραλείψεις μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών) υποβάλλουμε την παραίτησή μας και ζητούμε την κατά νόμου αποδοχή της».

Αυτή η εξέλιξη είναι πιθανόν να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης αφού για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραίτησής του ο Θ. Ρουσόπουλος. « Υπάρχει η εντύπωση ότι ο υποφαινόμενος έχει κώλυμα με τις καρέκλες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς, ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για το άμεσο πολιτικό του μέλλον.

Το «σύστημα Ρουσόπουλου» σε αδιέξοδο; Θα δούμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου