Pages

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Σαν σήμερα, στις 15/08/1971, ο Νίξον καταργεί πραξικοπηματικά τον "κανόνα του χρυσού"

"Μην αγοράζετε χρυσό, είναι φούσκα, προτιμήστε τα (διαρκώς πληθωριζόμενα) δολάρια, ευρώ, γιεν και αγγλικές λίρες μας"

Σαν σήμερα, στις 15/08/1971, ο Νίξον καταργεί πραξικοπηματικά τον "κανόνα του χρυσού".

Στην πραγματικότητα, αυτή η κίνηση ήταν μια άτυπη και ιδιότυπη "στάση πληρωμών" από τις ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ είπαν προς τους υπόλοιπους ότι "θα έχουμε ελλείμματα, και ναι μεν θα σας πληρώσουμε, αλλά δε θα σας πληρώσουμε σε χρυσό, ή σε δολάρια που είναι ισοδύναμα με χρυσό (όπως ισχύει στον "κανόνα του χρυσού"). Αντίθετα, θα σας πληρώσουμε σε δολάρια που ΔΕΝ αντιστοιχούν σε χρυσό, τυπώνοντας τα με τη σέσουλα".

Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ θα πλήρωναν με πληθωρισμένα δολάρια όμως, αυτά τα δολάρια θα άξιζαν ολοένα και λιγότερο. Εξ ου και η αντίδραση των πετρελαιάδων το 1973, που ζήτησαν να πληρώνονται σε χρυσό και όχι σε δολάρια για το πετρέλαιο που πουλάνε στη Δύση.

Σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν πλέον γιγαντώσει την εκτύπωση δολαρίων, και οι υπόλοιποι προφανώς δεν τα καλοβλέπουν όλα αυτά, καθώς κανένας δε θέλει να πληρώνεται σε ένα νόμισμα που διαρκώς υποτιμάται, ούτε να αποθηκεύει τον συσσωρευμένο πλούτο του σε αυτό.

Ως εκ τούτου, ο κόσμος απομακρύνεται από το δολάριο - και επιστρέφει στο χρυσό.

Έχουμε δει σε πάμπολλα άρθρα μας εδώ και χρόνια αναλύσεις για το χρυσό - θυμίζουμε ενδεικτικά κάποια από τα πιο πρόσφατα άρθρα μας (μόνο από το 2010-2011), μιας και η αλήθεια είναι ότι...δεν έχω χρόνο να ψάξω πιο παλιά:

- Το Reuters έγραψε κάτι σωστό για την καπιταλιστική ανάπτυξη και το γιατί όλοι αγοράζουν χρυσό

- Σημαντικό άρθρο:Η αντιπρόεδρος της FED λέει την αλήθεια για την παγκόσμια οικονομία

- Δολάριο-χρυσός-πετρέλαιο: Τι γίνεται όταν δεν υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη;

- Το "δίλημμα του Τρίφιν" και το γιατί το δολλάριο ΔΕ θα είναι στο μέλλον το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα


ΥΓ: Στο blog FOFOA μπορείτε να βρείτε μια συλλογή από ιστορικά βίντεο, με το πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέσχεσε το χρυσό στο Μεγάλο Κραχ του 1929 (διότι τότε ίσχυε ο κανόνας του χρυσού, και η κυβέρνηση χρειαζόταν το χρυσό για να τυπώσει χρήμα, κάτι που σήμερα δε χρειάζεται μιας και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός), με το λόγο του Νίξον, του Ντε Γκωλ που κατηγόρησε τις ΗΠΑ, κτλ, κτλ, κτλ.

..His heart is cold
He loves only gold...

3 σχόλια:

  1. Μόνο που ο χρυσός σήμερα είναι υπερτιμημένος. Το δολάριο είναι ένα αποταμιευτικό νόμισμα για όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Ο καπιταλισμός είναι στα τελευταία του. Οι ίδιοι οι Αμερικάνοι τρέχουν να βάλουν τις οικονομίες τους σε ελβετικά φράγκα, ίσως και σε ευρώ. Η λύση για τον Αμερικάνικο λαό είναι ο σοσιαλισμός. Μόνο αυτό το σύστημα θα τους γλιτώσει από την πείνα και τον εμφύλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παρά την σημαντικότηατ της είδησης και την τελείως διαφορετική συγκυρία. Κατάργηση του κανόνα του χρυσού είχε κάνει η Αγγλία την εποχή των ναπολεόντειων πολέμων, αλλά και η Γαλλία, αν θυμάμαι καλά τη δεκαετία του 1830... Προφανώς δεν ήταν μια καινούργια πρακτική όπως παρουσιάζεται από τους αστούς οικονομολόγους, παρόλα αυτά πρέπει να ειδωθεί στα πλαίσια της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ τότε στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα που επέβαλε τη χρήση του δολαρίου ως διεθνές νόμισμα για βασικά προϊόντα και ειδικά το πετρέλαιο. Οι αλλαγές ισορροπιών σήμερα δηλωνουν ακριβώς και αλλαγή στο θέμα αυτό (δες πιέσεις Κίνας, ύπαρξη ευρώ, δηλώσεις ΟΠΕΚ για άλλα νομίσματα σγια αγορά πετρελαίου κτλ). Π΄νταως κόψιμο δολαρίων σημαίνει ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ υποτίμηση του νομίσματος, άσχετα που αυτή εξυπηρετεί τις ΗΠΑ. Το βασικό είναι ότι κατάφεραν να επιβάλουν το δολάριο ως διεθνές νόμισμα στο μεταπολεμικό καπιταλιστικό κόσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρομερο αρθρο.

    Ευγε σας, ελειπε ενα τετοιο site ενημερωσης

    Η γνωση ειναι σογκουν ,οπως ειπε και ο Ιαμουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή