Pages

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Τα Stage ξανάρχονται!

mitsos175.

Είχα πει στο παρελθόν ότι ένα από τα ολέθρια λάθη της ΝΔ ήταν η απροκάλυπτη επέμβαση στο καθεστώς προσλήψεων των προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (γνωστών ως STAGE). Με τηνκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη, το όργιο προσλήψεων στο δημόσιο έφτασε στη μεγαλύτερη του «ακμή». Παρόλα αυτά, οι πράσινοι έμποροι ελπίδας, κρατούσαν το τυπικό μέρος, όσον αφορά τα προγράμματα αυτά. Μπορούσε δηλαδή κάποιος να κάνει αίτηση, να υπολογίσει τα μόρια του, άσχετα βέβαια αν  οι θέσεις ήταν από πριν «κατοχυρωμένες».

Μετά την «ευφυή»  κίνηση Παυλόπουλου, να καταργήσει τις αιτήσεις και να αποφασίζει ο ΟΑΕΔ μόνος του (!) για το ποιους θα πάρει, είχαμε τις σκηνές απείρου κάλλους, όπου απελπισμένοι άνεργοι να συνωστίζονται στα γραφεία των γαλάζιων προαγωγών και να ζητάν μια ευκαιρία.

Σε καμία περίπτωση δεν λέω κάτι εναντίον αυτών των παιδιών τα οποία θεωρώ θύματα εξαπάτησης. Σε πολλές περιπτώσεις πρόσφεραν έργο και μάλιστα σπουδαίο, η πλειοψηφία εξ αυτών, γι αυτό ήμουν αντίθετος στην απόλυσή τους, που έγινε από το σχιζοφρενή ΓΑΠ, μαζικά, χωρίς να εξεταστεί ποιοί πληρούσαν ή όχι τα κριτήρια ή ποιοι πρόσφεραν.

Μετά το διωγμό των Stage, χάρη στις εξυπνάδες Σαμαρά– Γιωργάκη με την εφεδρεία κλπ, το δημόσιο έμεινε χωρίς απαραίτητο προσωπικό. Αντιλαμβανόμενοι  την ανάγκη για νέα θύματα – σκλάβους, οι πράσινοι δήμιοι ετοιμάζουν νέες προσλήψεις απελπισμένων μέσω ΜΚΟ. Ο ΑΣΕΠ ανακοινώνει μεν θέσεις, αλλά πέρα από κει επικρατεί σκοτάδι. Στους κατά τόπους ΟΑΕΔ «πετάνε χαρταετό» για τα προγράμματα, σύμφωνα με κάποιο άνεργο φίλο από την Καβάλα. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξει αξιοκρατία, ότι θαπάρουν τους άριστους και όχι τους αρεστούς.
Τα πρώην κόμματα εξουσίας καπηλεύονται τις ανάγκες των φτωχών νέων. Το θέμα είναι μεγάλο. Η Αριστερά οφείλει να εμποδίσει το ρουσφέτι και  να επαγρυπνεί. 

3 σχόλια:

  1. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Το ΠΑΣΟΚ των εκσυγχρονιστών είχε βάλει το ΑΣΕΠ να καθορίζει τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Οι φυτεμένοι πήγαιναν σε θέσεις αιχμής, θέσεις ελίτ (με το πρόσχημα της δημοσίευσης, των μορίων κλπ). Πάντα υπήρχε ένα ΑΣΕΠ αξιοκρατικό που προβάλλονταν (πχ των εκπαιδευτικών ή σε δήμους), δίπλα σε αδιαφανείς διαδικασίες για συμβάσεις μίσθωσης έργου κλπ.

    Σήμερα δεν περιμένουμε τα stage, αλλά θέσεις εργασίας μέσω των ΜΚΟ. Είναι η συμμετοχική δημοκρατία. Οι δήμοι θα κάνουν σύμβαση με ΜΚΟ (με ποια κριτήρια; μάλλον με το ποια είναι πιο "συνεργάσιμη") και εκείνες θα προσλαμβάνουν προσωπικό. Βέβαια, αυτό γίνεται και στην ΕΕ. Οι ΜΚΟ απασχολούν εκατομμύρια προσωπικό (συνήθως γυναίκες). Το ζητούμενο δεν είναι μόνο το ότι οδηγούνται οι άνεργοι σε εξαρτημένη εργασία και ρουσφετολογική, αλλά και όχι κρατικές δομές ουσιαστικά παραδίδονται σε ΜΚΟ (ιδιώτες, έστω και χωρίς κέρδος). Τουλάχιστον, αυτά μου έδειξε η έρευνά μου για το νέο μου βιβλίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΧΑΛΑΣΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ. ΤΟ ΤΟΤΕΜ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΩΝ - ΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άσε, ρε ανώνυμε. Δημοκρατικός τρόπος έκφρασης απόψεως (ο δικός σου) ή κλασσική ιδεοληψία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή