Pages

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ελλάδα και Τουρκία: δημοσιογράφοι και λαϊκές ελευθερίες στο στόχαστρο Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού


ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΛΙΑΤΣΟΥ, ΤΩΝ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ-ΠΑΠΑΧΕΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ MEGA ΤΟΥΣ.

Ελλάδα και Τουρκία: δημοσιογράφοι και λαϊκές ελευθερίες στο στόχαστρο Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού

Στην ίδια μας τη χώρα είναι ο Εχθρός, είναι ο κόσμος του πλούτου και το αστικό σύστημα κυριαρχίας

Η επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες κλιμακώνεται ολοένα.
Ο Στρατός πλέον βγαίνει στους δρόμους ενάντια στον εχθρό λαό, έτοιμος να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις Καταστολής Πλήθους.

Αγωνιστής στην Κέρκυρα, σέρνεται στο αστυνομικό τμήμα γιατί δημοσίευσε φωτογραφίες που αποθανάτισαν τη φλογερή σχέση αστυνομικών-Χρυσαυγιτών, αντί φυσικά να διαταχθεί ΕΔΕ κατά των οργάνων της τάξης. Αλλά βεβαίως, δε πρέπει να διαταραχθεί η αγαστή συνεργασία μεταξύ κατασταλτικών μηχανισμών και του μακρύ φονικού χεριού του κράτους, τη Ναζιστική οργάνωση.

Όμως η Λογοκρισία, γνώρισμα όλων των φασιστικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων, θεριεύει, καθώς η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και η συμμαχία επιβολής των ακραίων ταξικών πολιτικών, που συγκροτούν Ε.Ε. και ΔΝΤ, ελληνικό κεφάλαιο, καθεστωτικά ΜΜΕ και τοκογλύφοι, δεν επιτρέπει καμιά αμφισβήτηση, κανέναν αντίλογο. Η δίωξη κατά του μαχητικού δημοσιογράφου Κ.Βαξεβάνη, η διακοπή της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής της Δημόσιας τηλεόρασης, γιατί στάθηκε κριτικά απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα που επιχείρησε να συγκαλύψει τα κακουργηματικής υφής παραπτώματα των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ., αποτελούν βάναυσα πλήγματα κατά της ελεύθερης ενημέρωσης και πληροφόρησης, απόδειξη άρσης της ελευθεροτυπίας, προκλητική τρομοκρατική ψηφίδα του σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού.

Πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν το αστικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο που οδήγησε τον κόσμο της εργασίας στην Πτώχευση, εκμεταλλεύεται τα «εθνικά» ελλείμματα και χρέη που προκάλεσε η δική τους κερδοφορία, για να επιβάλλουν την εργασιακή και κοινωνική κόλαση των άθλιων μισθών-συντάξεων, των εξαφανισμένων κοινωνικών παροχών και εργασιακών δικαιωμάτων, για να στρώσουν το δρόμο στο νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας. Παράλληλα, η ιδιωτικοποίηση μεταφράζεται σε απίστευτη λεηλασία της κοινωνικής περιουσίας από τους τραπεζίτες, εργολάβους, εφοπλιστές κλπ, ενώ Βενιζέλος-Παπακωνσταντίνου δίνουν αξιοκαταφρόνητες παραστάσεις, αντί να κάνουν παρέα του Τσοχατζόπουλου.

Ταυτόχρονα, και ενώ οι διανοούμενοι του συστήματος και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, οι εθνικιστές και πολεμοκάπηλοι, προέβαλαν τον «εξ Ανατολάς Κίνδυνο», απαιτώντας «εθνική ενότητα», στην Τουρκία συνεχείς είναι οι καταγγελίες για τις κυβερνητικές και κρατικές επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων. Μια επιλογή απαραίτητη από το τουρκικό αστικό κατεστημένο που εκμεταλλεύεται κτηνωδώς την εργατική τάξη,πολεμά ένα τμήμα του λαού, την Κουρδική μειονότητα και σχεδιάζει εισβολή στην Συρία, την οποία όμως καταδικάζει η πλειοψηφία των πολιτών.
Αυτή τη πραγματικότητα της κρατικής τρομοκρατίας αποκαλύπτει κείμενο της εφημερίδας Ταράφ (23/10/2012):

¨Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ¨

.Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων ανακοίνωσε: Η Τουρκία είναι η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους στον κόσμο¨ Σύμφωνα με την αναφορά της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ), η Τουρκία είναι η χώρα με τους περισσότερους δημοσιογράφους στην φυλακή. Στην αναφορά της CPJ υπογραμμίζεται πως η τουρκική κυβέρνηση για να φιμώσει τον τύπο χρησιμοποιεί ευρέως μεθόδους εκφοβισμού, μέσα από επίσημα κανάλια με φυλακίσεις και ποινικές διώξεις, και ότι από αυτή την τακτική επηρεάζονται περισσότερο οι δημοσιογράφοι που δημοσιεύουν ειδήσεις σχετικά με το κουρδικό.

Η CPJ ένας φορέας ανεξάρτητος με έδρα την Νέα Υόρκη, δημοσίευσε αναφορά σχετικά με την ελευθερία τύπου στην Τουρκία. Στην αναφορά που έχει τίτλο ¨Κρίση ελευθερίας τύπου στην Τουρκία/Φυλακίσεις δημοσιογράφων και Μαύρες μέρες που η αντιπολίτευση θεωρείται αδίκημα¨, γίνεται αναφορά στην αυτολογοκρισία και στις πιέσεις που ασκεί το κόμμα ΑΚΠ. Στη αναφορά καταγράφεται πως η δημοσιογραφία εμποδίζεται με καταπιεστικούς νόμους του ποινικού κώδικα και του αντιτρομοκρατικού νόμου, και αναφέρεται πως ¨Στη Τουρκία το θέμα της ελευθερίας τύπου έφτασε σε επίπεδο κρίσης¨. Τονίζεται πως οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν δίνουν σημασία στην ελευθεροτυπία και αναγράφεται πως

¨ Η κυβέρνηση Ερντογάν διεξάγει την μεγαλύτερη παγκοσμίως επίθεση της πρόσφατης ιστορίας ενάντια στον τύπο. Οι αρμόδιοι φυλακίζουν δημοσιογράφους με κατηγορίες σχετικά με αδικήματα τρομοκρατίας ή αδικήματα κατά του κράτους, υποβάλλουν μηνύσεις για αδικήματα του τύπου προσβολή του τουρκισμού ή απόπειρα επηρεασμού εκδίκασης και χρησιμοποιούν διάφορες καταπιεστικές τακτικές για την εσωτερίκευση της αυτολογοκρισίας. Ο Ερντογάν ξεκάθαρα επιτίθεται σε δημοσιογράφους και σε ΜΜΕ,προειδοποιεί αυτούς που του ασκούν κριτική ή πιέζει για να απολυθούνε και υποβάλει πολλές μηνύσεις για προσβολή¨.

61 άτομα φυλακισμένα . Στην αναφορά καταγράφεται πως η κυβέρνηση Ερντογάν για να κατευθύνει πολιτικά, υπονόμευσε με ¨επιχειρήσεις φόρων¨ την μεγαλύτερη εταιρία ΜΜΕ της Τουρκίας, και πως με δεδομένο πως τον Αύγουστο του 2012 διαπιστώθηκε πως βρισκόταν 76 φυλακισμένοι δημοσιογράφοι στη Τουρκία, αυτό το νούμερο αφήνει πίσω χώρες όπως το Ιράν, η Κίνα και η Ερυθραία.Στην αναφορά καταγράφεται πως ¨ Η CPJ έφτασε στο συμπέρασμα πως εξ αυτών οι 61φυλακίστηκαν ακριβώς λόγω των δημοσιογραφικών τους δραστηριοτήτων¨. Αναφέρεται επίσης πως στα τέλη του 2011 υπήρχαν 5.000 δίκες σε βάρος δημοσιογράφων, και ότι δεν έγινε επαρκής έρευνα για την ανεύρεση των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. Ο Τζόελ Σιμόν-μέλος της διοίκησης τηςCPJ σχολιάζοντας την αναφορά είπε τα εξής : ¨ Η στάση τρομοκράτησης της αντιπολιτευόμενης δημοσιογραφίας δεν μπορεί να εξηγηθεί με βάση τις ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται στον τύπο, και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τους δημοσιογράφους να εγγυηθεί την ελευθερία έκφρασης μέσα από μεταρρυθμίσεις¨.

Αξίζει όμως να παρακολουθήσουμε τις δηλώσεις της γνωστής δημοσιογράφου Μπανού Γκιουβέν. Η δημοσιογράφος μιλώντας σε έκθεση βιβλίου στο Έσσεν της Γερμανίας δήλωσε πως ¨Στην Τουρκία δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης και ανεξάρτητα ΜΜΕ¨. Όταν κλήθηκε να μετάσχει σε πάνελ που οργανώθηκε στα πλαίσια της έκθεσης με τίτλο ¨Ελευθερία τύπου και έκφρασης στην Τουρκία¨, άσκησε κριτική από την μια στα ΜΜΕ της Τουρκίας και από την άλλη στην εξουσία του ΑΚΠ. Στο πάνελ επίσης παρευρίσκονταν ο δημοσιογράφος Ατίλλα Αζράκ και ο διάσημος μεταφραστής του, ο Ρετζάι Χαλλάτς, ενώ τους παρακολούθησε μεγάλο πλήθος ανθρώπων.

ΕΓΡΑΨΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ: Η Μπανού Γκιουβέν έκανε λόγο για πιέσεις στα ΜΜΕ προερχόμενες από ψηλά και είπε πως ¨Όταν αποχώρησα από την δουλειά, έγραψα επιστολή στον Ερντογάν, στην οποία του ανέφερα αυτήν την αυτολογοκρισία¨. Απαντώντας σε ερώτηση που της απεύθυναν είπε πως ¨Η σύντομη απάντηση μου είναι πως στην Τουρκία δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης¨, και δίνοντας ως παράδειγμα το τζαμί που θα κατασκευαστεί στην Τσάμλιτζα και τις νέες αλλαγές στην πλατεία Ταξίμ, άσκησε κριτική στον Ερντογάν λέγοντας: Ένας πρωθυπουργός αποφασίζει το που θα κατασκευαστεί ένα τζαμί ή άλλο μνημείο και από ποιόν θα κατασκευαστεί. Κάτι το οποίο θεωρείται εξωφρενικό για αρχιτέκτονες που μοχθούν επί χρόνια. Αυτό λέγεται αυταρχισμός. Υπάρχει μια εξουσία που μιλά συχνά για δημοκρατία αλλά είναι μια αυταρχική εξουσία. Αυτή Τουρκία φέρεται πως θα προβαλλόταν ως μοντέλο στις Αραβικές χώρες. Εγώ από εδώ καλώ εκείνες τις αραβικές χώρες να το σκεφτούν καλά¨.

Η Γκιουβέν ανέφερε πως ¨Σήμερα πολλοί ακαδημαϊκοί, διανοούμενοι,αρθρογράφοι και συγγραφείς κρατούνται στα πλαίσια της δίκης για το KCK. Στην πραγματικότητα αυτά εμφανίζουν το πορτραίτο της Τουρκίας¨, και εστιάζοντας στις πιέσεις που δέχτηκε είπε πως ¨ Το κουρδικό είναι το θέμα προτεραιότητας στην Τουρκία. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, π.χ. δεν μπορεί να βγει στην τηλεόραση ένας εκπρόσωπος του LGBT, δηλαδή των λεσβιών και ομοφυλοφίλων.¨

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 9554 Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου