Pages

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Αδιαφορώντας από προειδοποιήσεις και απειλές το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ προχωράει στην απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

Διεθνή αναστάτωση έχει προκαλέσει το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, που δείχνει να μην καταλαβαίνει ούτε από προειδοποιήσεις, ούτε απειλές και προχωράει κανονικά τους σχεδιασμούς του για την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

«Παγκόσμια ανησυχία από την βορειοκορεατική υδρογονοβόμβα: Απειλή για το διεθνές σύστημα ο Κιμ», «Β. Κορέα: Από τον σοβιετικό πύραυλο στην 'πρωτοφανούς' ισχύος βόμβα υδρογόνου», «Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου- Παγκόσμια ανησυχία», είναι μερικοί από τους τίτλους των ειδησεογραφικών σελίδων σήμερα.

«Η ισχύς είναι 10 ή 20 φορές ή ακόμη μεγαλύτερη από τις προηγούμενες», σημείωσε ο Κούνε Ι. Σουχ καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ, ενώ το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας, KCNA, πανηγυρίζει:

«Η απόλυτη επιτυχία της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου (…) σηματοδότησε ένα πολύ σημαντικό βήμα στον (…) τελικό στόχο της ολοκλήρωσης της (…) πυρηνικής δύναμης της Βόρειας Κορέας,…   Η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου έγινε προκειμένου να εξεταστεί η ακρίβεια (…) της κατασκευής μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) .. Δεν υπήρξε ούτε (…) διαρροή ραδιενεργών υλικών ούτε κάποια επίπτωση στο περιβάλλον της γύρω περιοχής».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ η κίνηση αυτή της Πιονγκγιάνγκ αποτελεί ευθεία πρόκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε λίγες ώρες νωρίτερα για την «κλιμακούμενη» πυρηνική κρίση στην περιοχή.

Η Ιαπωνία αμέσως αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, με τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα να κάνει λόγο για περιορισμό στο εμπόριο πετρελαϊκών ειδών.

Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν τη χώρα ότι θα την υπερασπιστούν ακόμη και σε περίπτωση πυρηνική απειλής. Το Πεκίνο «καταδίκασε έντονα» τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα σήμερα, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».

1 σχόλιο:

  1. Tο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση προϋποθέτει το δικαίωμα άμυνας με κάθε μέσο, που είναι αποτελεσματικό. Γιατί ανεπαρκής η μη αποτελεσματική άμυνα απλά δεν είναι άμυνα. Και αστικό καθεστώς να είναι η να ήταν, (δεν έχει να κάνει με αυτό, ας είναι ό,τι θέλει) έχει το δικαίωμα αυτό, εφόσον δεν εκδηλώνει επιθετικές η επεκτατικές τάσεις.
    Η Λ.Δ. Κορέας, η "Βόρεια Κορέα", δεν έχει ποτέ μιλήσει για "ζωτικά συμφέροντα" εκτός συνόρων της, όπως κατά κόρον κάνουν οι ιμπεριαλιστές με επικεφαλής την Αγγλία άλλοτε, την USA σήμερα. Θέλει απλά να εξασφαλίσει το δικαίωμα της ύπαρξής της. Εχει το δικαίωμα αυτό, από την στιγμή, που υφίσταται "κυρώσεις" και απειλείται ανοιχτά. Πολύ περισσότερο, που επέζησε από την πιο βάναυση ιμπεριαλιστική επίθεση της ιστορίας ενάντια σε ένα τόσο μικρό Λαό, βίωσε τεράστιες καταστροφές, αληθινή γενοκτονία, και τελικά της επιβλήθηκε από τους ιμπεριαλιστές μια βάρβαρη διχοτόμηση, που έχει κάθε δικαίωμα να μην την αναγνωρίζει. Τραυματικές εμπειρίες, που θα δικαιολογούσαν πολλά και παρόλα αυτά η Λ.Δ.Κ. δείχνει αυτοσυγκράτηση και φιλειρηνικό πνεύμα.
    Θα ήταν άλλο εντελώς ζήτημα, αν υπήρχε έμπρακτος διεθνής αφοπλισμός από πυρηνικά, και τον παραβίαζε μόνη της η Λ.Δ.Κ.
    Αλλά, αυτό το στυλάκι "εμείς έχουμε λόγους να κατέχουμε πυρηνικά, εσείς όχι", δεν το κατάλαβα ποτέ.
    Η ΕΣΣΔ, όσο και όπως υπήρχε στο διάβα της ζωής της, ήταν μονίμως με μια πρόταση Διεθνούς Πυρηνικού Αφοπλισμού στην τσέπη, που δεν έπαψε ποτέ να την στηρίζει ΚΑΙ η Λ.Δ.Κ.
    Πυρηνικά, η θάχουν όλοι η κανένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή