Pages

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Αφιέρωμα: Ο φεμινισμός στην Ελλάδα (19ος -20ος αιώνας)

Πηγή: Ζιζή Σαλίμπα - "Εφημερίδα των Συντακτών"

Εμβρόντητοι οι Αθηναίοι περιπατητές της πλατείας Συντάγματος, το κυριακάτικο πρωινό της 8ης Μαρτίου 1887, ανταποκρίθηκαν στις φωνές του εφημεριδοπώλη και έσπευσαν να αγοράσουν ένα νέο έντυπο, που κέντριζε την περιέργειά τους από τον τίτλο του: «Εφημερίς των Κυριών».
Πραγματικά, «Η Εφημερίς των Κυριών» ανταποκρίνεται πλήρως στον τίτλο της: εκδίδεται από γυναίκες και απευθύνεται σε γυναίκες, στις «Κυρίες» των αστικών στρωμάτων του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και της ελληνικής διασποράς.

Επικεφαλής, ως εκδότρια, διευθύντρια και συντάκτρια πολλών άρθρων είναι η δημοσιογράφος Καλλιρρόη Παρρεν, η οποία πλαισιώνεται από ένα σημαντικό αριθμό μόνιμων συνεργατριών, από τις «γράφουσες» Ελληνίδες, όπως τις αποκαλεί με ελαφρά ειρωνεία ο Εμμανουήλ Ροΐδης.

Συγγραφείς και παιδαγωγοί, όπως η Αγαθονίκη Αντωνιάδου, η Φλωρεντία Φουντουκλή και η Σαπφώ Λεοντιάς, ακόμη η γιατρός Ανθή Βασιλειαδου, η Κρυσταλλια  Χρυσοβέργη και άλλες, συμμετέχουν με άρθρα στο περιοδικό, ενώ ταυτοχρόνως συμβάλλουν με κάθε μέσο στη διεύρυνση του καταλόγου των συνδρομών.
«Η Εφημερίς των Κυριών» αποδείχθηκε ανθεκτική στην πορεία του χρόνου· εκδίδεται εβδομαδιαίους από το 1887 έως το 1907 και ανά δεκαπενθήμερο από το 1907 έως το 1917, ενώ από τη μοναδική διαθέσιμη στατιστική πηγή για την κυκλοφορία του ελληνικού Τύπου φαίνεται ότι το 1892 καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 5.000 φύλλα, μετά το "Ραμπό" του Σουρή.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου