Pages

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Η διαφορά του επιστήμονα με την καφετζού

Γράφει ο mitsos175

Πρόβλεψη σημαίνει εκτίμηση του τι πρόκειται να γίνει και (συνεκδοχικά) πρόνοια, μέριμνα από πριν για πιθανά μελλοντικά γεγονότα.
Ακριβής πρόβλεψη σημαίνει πως "την τάδε ώρα θα συμβεί ένα συγκεκριμένο γεγονός".
Πρόβλεψη στον καιρό μπορούμε να κάνουμε. Την Τρίτη πχ η θερμοκρασία στην Αθήνα αναμένεται να φτάσει τους 36 βαθμούς.
Αν όμως εγώ πω "πως κάποια μέρα του καλοκαιριού θα κάνει ζέστη στην Πρωτεύουσα", δεν κάνω πρόβλεψη. Γιατί προφανώς το καλοκαίρι έχουμε ζέστη. Δεν λέω κάτι καινούριο, ούτε φυσικά αυτό βοηθά κανένα να λάβει απαραίτητα μέτρα. Πχ να περιορίσουν τις μετακινήσεις τα άτομα που έχουν ευαισθησία κλπ - κλπ.

Η εκτίμηση λοιπόν έχει άμεση σχέση με τη μέριμνα. Τότε θεωρείται σωστή πρόβλεψη, αλλιώς είναι απλά μαντεψιά βάσει στατιστικών. Κι εδώ είναι η διαφορά του επιστήμονα με την καφετζού.
Για το σεισμό δεν μπορεί να γίνει ακόμα ακριβής πρόβλεψη. Δυστυχώς δεν μπορούμε να προειδοποιήσουμε: Πάρτε μέτρα γιατί την τάδε ημερομηνία, θα έχουμε σεισμό 5 Ρίχτερ.
Όταν λοιπόν βγαίνουν κάποιοι που λένε πως είναι επιστήμονες αλλά κάνουν τις καφετζούδες, ε τότε κι εμείς μπορούμε να τους δουλέψουμε. 

Τίτλος: «Βόμβα» Τσελέντη: Περιμένουμε 30 φορές μεγαλύτερο σεισμό στην Αθήνα.
Πότε ακριβώς; Μπορεί να μας πει; Γιατί δεν είναι δυνατόν να συνέχεια είμαστε έξω από τα σπίτια μας από δω και στο εξής.
Για τον Τσελέντη έχουμε πει: Έχει "κόψει καπίστρι". Μάλλον δεν τον ενδιαφέρει πια η επιστήμη αλλά η πολιτική. Αν δε γίνει πιο σαφής κακό θα κάνει παρά καλό.

Φυσικά και πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλους σεισμούς. Είμαστε η δεύτερη πιο σεισμογενής χώρα του πλανήτη. Η πρώτη είναι η Ιαπωνία. Θα υπάρξουν σεισμοί στον Ελλαδικό χώρο και κάποιοι από αυτούς δυστυχώς θα είναι αρκετά ισχυροί.
Αλλά το να βγω να πω πως στην Αθήνα θα γίνει μεγάλος σεισμός "κάποτε", χωρίς κάποιο άλλο πιο συγκεκριμένο στοιχείο, δεν κάνω επιστήμη. Μαντεύω βάση στατιστικών.
Δεν υπάρχει μέρα που δεν καταγράφεται στην Ελλάδα τουλάχιστον ένας σεισμός. Οι πιο πολλοί βέβαια είναι μικροί. Τουλάχιστο 1.500 σεισμούς έχουμε κάθε χρόνο.

Οπότε τι μας λένε αυτές οι "προβλέψεις"; Ουσιαστικά τίποτα! Κι αν ο κύριος αυτός δεν ήταν της κυβέρνησης, θα είχε προβλήματα για διασπορά φημών που προκαλούν πανικό.

Είναι πολύ σοβαρό το θέμα των σεισμών για να παίζουμε. Ευτυχώς τα περισσότερα κτήρια είναι αντισεισμικά και η Επιστήμη προχωρεί. Αρκεί η πολιτική να μη μπλέκεται στα πόδια της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου