Παρακολούθησα αποσπασματικά την συζήτηση που έγινε σήμερα στην βουλή. Δεν θα κάνω σχετικό σχολιασμό.
Θα προβώ σε μια τηλεγραφική ιστορική αναφορά σε σχέση με την κυβερνητική επιμονή, κάτι που εκφράστηκε και από την ομιλία Μητσοτάκη, να απαγορεύσει την πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Είναι η δεύτερη φορά μετά την μεταπολίτευση που με κυβέρνηση της δεξιάς συμβαίνει αυτό.
Η πρώτη ήταν το 1980 επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Ράλλη με Υπουργός Δημόσιας Τάξης τον Δημήτριο Δαβάκης. Tότε η δεξιά ξανάβαψε με τα χέρια της με αίμα, δολοφονώντας την 20αχρονη εργάτρια Σταματία Κανελλοπούλου και τον 26χρονο Κύπριο φοιτητή της Νομικής Ιάκωβο Κουμής.
Ας ελπίσουμε ότι σε λίγες μέρες δεν θα ξαναεμφανιστεί το δολοφονικό πρόσωπο της δεξιάς, ένα ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο ανεκδιήγητος γραφικός και ακροδεξιός, κυβερνητικός βουλευτής Μπογδάνος.
Το κοινό χαρακτηριστικό που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης Ράλλη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι τον πρώτο λόγο στην παράταξη της δεξιάς, έχουν ακροδεξιά και φιλοχουντικά στοιχεία.
Τότε η Ν.Δ., ακολούθησε όλη την πολιτική ατζέντα της φιλο-χουντική, φιλο-μοναρχικής "Εθνικής Παράταξης" για να αφομοιώσει την εκλογική της βάση, σήμερα η πολιτική γραμμή που επιβάλλεται στην κυβέρνηση των "αρίστων" προέρχεται από τα στελέχη του πάλαι ποτέ ΛΑΟΣ.
Ας γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι.Απ' την πρώτη στιγμή της μεταπολίτευσης και καθ' όλα τα χρόνια της πρωθυπουργίας του "εθνάρχη" που ακολούθησαν η προσπάθεια να "αγκαλιαστεί" όλη η "δεξιά οικογένεια" ήταν εμφανείς.
Ποιος δεν θυμάται την εξωφρενική απόφαση του Αρείου Πάγου, που χαρακτήριζε το πραξικόπημα του 1967 «στιγμιαίο αδίκημα, "ξελασπώνοντας" όλους τους χουντικούς που συμμετείχαν στις δικτατορικές κυβερνήσεις, ακόμα και τους πρώην πρωθυπουργούς Κόλλια, Μαρκεζίνη και Ανδρουτσόπουλο, οδηγώντας σε δίκη μόνο 24 πρωτεργάτες του πραξικοπήματος.
Ιστορία έχει αφήσει η ρήση που είπε τον Απρίλη του 1975 ο τότε υπουργός Άμυνας Ευ. Αβέρωφ «Κάθαρσις δεν υπάρχει πλέον δια λόγους παρελθόντος. Θα υπάρχει διαρκώς δια λόγους παρόντος», την στιγμή που όλος ο ελληνικός λαός απαιτούσε την αποχουντοποίηση του κρατικού μηχανισμού.
Κανένας απ' αυτούς που στελέχωσαν τα έκτακτα στρατοδικεία και τα δικαστήρια σκοπιμότητας δεν διώχτηκε ενώ ήταν απίστευτες οι δικαστικές αποφάσεις που αθώωναν ή επέβαλαν μικρές ποινές με αναστολή σε βασανιστές - τέρατα που είχαν τα ονόματα Μάλλιος, Λουκόπουλος, Μπάμπαλης, Καραπαναγιώτης, Κραβαρίτης, κλπ., στο διάστημα 1975 – 1976.
Ακόμα πιο σοκαριστικό ήταν το γεγονός ότι μετά την αθώωση τους ορισμένοι σαδιστές - βασανιστές επέστρεψαν στην αστυνομική τους υπηρεσία!
Η απόλυτη "χουντοποίηση" της Ν.Δ. ολοκληρώθηκε λίγα χρόνια μετά. Οι οπαδοί της Απριλιανής δικτατορίας διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο στην κυβερνητική εξουσία και θέλοντας να κάνουν επίδειξη δύναμης πήραν μέρος στις εκλογές του 1977 με την «Εθνική Παράταξη». Ελαβαν ποσοστό 6,82% και εξέλεξαν πέντε βουλευτές. (Το βασικό τους σύνθημα ήταν: «Ο Φλωράκης στο Γουδή, δίπλα στον Καραμανλή»).Τρία χρόνια μετά και αφού υπήρξαν τα παρασκηνιακά παζάρια με τον τότε αρχηγό της Ν.Δ. Γ. Ράλλη, οι χουντικοί διαλύουν το κόμμα τους, με δεκάδες στελέχη τους να ενσωματώνονται στον κρατικό μηχανισμό και με τον αρχηγό του Σπ. Θεοτόκη να εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ.
Αυτή ήταν εν συντομία της πολιτικής κατάστασης στην χώρα μας το 1980 όταν η κυβέρνηση της τότε δεξιάς απαγόρευε την πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου και δολοφόνησε δυο "απείθαρχα" παιδιά.
(Θα γράψουμε αναλυτικά στις 16 Νοέμβρη, μέρα που το κράτος δολοφονεί Κανελλοπούλου και Κουμή, με τους δολοφόνους να μένουν ατιμώρητοι).
Τότε καθοριστικό ρόλο στην χάραξη της πολιτικής κυβερνητικής γραμμής τον είχαν στελέχη προερχόμενα από την χουντική "Εθνική Παράταξη".
Στην τωρινή απαγόρευση της πορείας, ρυθμιστικό ρόλο στην κυβέρνηση έχουνε στελέχη που αναδείχτηκαν από το ακροδεξιό ΛΑΟΣ.
Ελπίζουμε να μην έχουμε και τώρα δολοφονίες αγωνιστών από τους ένστολους πραίτορες του Χρυσαυγιτίδη..
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή