Pages

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Μπάτσοι στα Πανεπιστήμια και ο "στρατηλάτης" πανεπιστημιακός δάσκαλος


Στο κύριο άρθρο της η Κυριακάτικη Καθημερινή εντοπίζει ότι η ελληνική κοινωνία περιμένει να λυθεί ο καταραμένος "γόρδιος δεσμό" που σύμφωνα με την φυλλάδα του Αλαφούζου είναι "το πρόβλημα ανομίας στα πανεπιστήμια". Η φυλλάδα του Χατζηνικολάου και το "Πρώτο Θέμα" έχουν σχεδόν πανομοιότυπα ρεπορτάζ για το σχέδιο Θεοδωρικάκου όσο αφορά την παρουσία μπάτσων στα Πανεπιστήμια, ενώ παρόμοιο αναλυτικό κείμενο υπάρχει και στο "Βήμα".

Ξεφυλλίζοντας κάποιες Κυριακάτικες εφημερίδες δεν σταθήκανε τόσο στις αναφορές που κάνουν για την εκπαίδευση των μπάτσων που θα αναλάβουν την αστυνόμευση των Πανεπιστημιακών χώρων. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τα 400 άτομα (300 άντρες και 100 γυναίκες) που αποτελούν τις Οµάδες Προστασίας Πανεπιστηµιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) "αρχικά θα συνοδεύονται και από ένοπλους αστυνομικούς, καθώς οι εκτιμήσεις των επιτελών λένε ότι τουλάχιστον το πρώτο διάστημα θα αποτελέσουν κόκκινο πανί για τους κουκουλοφόρους". 

Προφανώς είναι εκτός τόπου και χρόνου οι άνθρωποι αφού πιστεύουν ότι αυτοί οι μπάτσοι έχουν εκπαιδευτεί ώστε να μπορούν μέσα σε ένα πανεπιστημιακό χώρο "να ακινητοποιούν και να περνούν χειροπέδες σε υπόπτους, να αντιμετωπίζουν έκρυθμες καταστάσεις όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμα και αποτελεσματικά κάνοντας ήπια χρήση τω κλοµπ που θα διαθέτουν". 

Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών αλλά για όποιες ανεξέλεγκτες καταστάσεις προκύψουν με την εμφάνιση μπάτσων στους πανεπιστημιακούς χώρους την ευθύνη θα την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση.

***

Αυτός ο τύπος όμως, που παριστάνει τον Πανεπιστημιακό δάσκαλο, αλλά στην ουσία αποτελεί ένα αποκρουστικό υποκείμενο είναι ο Πρύτανης του ΑΠΘ που ονομάζεται Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου. Διαβάζεις την συνέντευξη του στο "Πρώτο Θέμα" και απ' την μια σου έρχεται να τον ειρωνευτείς από το κράμα "αυτοθυματοποίησης" και "αυτοηρωποίησης" και απ΄ την άλλη μελαγχολείς γιατί η μνήμη σου ταξιδεύει ασυναίσθητα σε εποχές  που Πανεπιστημιακοί καθηγητές ήταν φερέφωνα της χούντας, χωρίς να κρατούν καν τα προσχήματα και χειροκροτούσαν μανιωδώς τον δικτάτορα Παπαδόπουλο στους μπούρδες που τους έλεγε όταν τους μιλούσε.     

Είναι απόστευτα τα "μαργαριτάρια" που ξεστόμισε ο "κ" καθηγητής στην συνέντευξη του. Αφού ανακάλυψε ότι  "Είμαστε σε πόλεμο µε την τρομοκρατία της κουκούλας", δήλωσε στρατηλάτης σ' αυτόν τον αγώνα. "Δεν φοβάμαι τίποτα, θα συνεχίσω ακάθεκτα", δηλώνει έμπλεος θάρρος και αποφασιστικότητας ο "αρχιστράτηγος" του "πολέμου" και μας προσκαλεί να του υποκλιθούμε αφού μας γνωστοποιεί ότι: "Το προσωπικό κόστος τού να βγαίνει κανείς µπροστά σε µία τέτοια ιστορία  είναι µεγάλο, συνεπάγεται διαρκή πίεση και αγωνίες σε πολλά επίπεδα. ∆εν υπάρχει επιστροφή όµως"

Λίγο ακόμα και ο "στρατηλάτης" Πρύτανης θα αποτελούσε πηγή έμπνευσης σεναριογράφου κωμικής παράστασης του Δελφινάριου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου