Pages

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Ενας καλλιτέχνης πολύπλευρο ταλέντο "έφευγε" σαν σήμερα το 1995. Ο Μέντης Μποσταντζόγλου, ή «Μποστ»


Ηταν σαν σήμερα το 1995 όταν αφήνει την τελευταία του πνοή ο Μέντης Μποσταντζόγλου, ή «Μποστ», ένας καλλιτέχνης ο οποίος με το πολύπλευρο ταλέντο του (ζωγράφος, γελοιογράφος και θεατρικός συγγραφέας). 
Η έντονη και καυστική κοινωνική κριτική στα σκίτσα του, η επιτηδευμένη ανορθόγραφη και ασύντακτη γραφή του άφησαν ιστορία. Η στήλη που διατηρούσε από το 1959 μέχρι το 1961 στην "Καθημερινή" με τίτλο "Το μποστάνι του Μποστ", και πρωταγωνιστούσαν οι τρεις πλέον ήρωες του: Μαμά - Ελλάς, Πειναλέων και Ανεργίτσα, ήταν αξεπέραση σε ατάκες και χιούμορ.

Αρκετοί επίσης θυμόμαστε τα τραγούδια που έγραψε (τη Νήσο των Αζορών, τη Ρομβία κ.ά.), τα οποία μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, 

Ηταν ένας καλλιτέχνης με αστείρευτη έμπνευση και αντιμετώπιζε τα γεγονότα με προοδευτική ματιά. Δεν ευημέρησε η συνεργασία του Μποστ με την "Καθημερινή" γιατί η τότε εκδότρια του εντύπου, Ελένη Βλάχου, τον απέλυσε επειδή, κατά την άποψη της, τα κείμενα του ξέφευγαν από τα όρια της αστικής ευγένειας.

Θα μπορούσαμε να προσθέταμε πάρα πολλά γι' αυτόν τον σημαντικό δημιουργό. Θα σας προτείναμε όμως να παρακολουθήσετε την τηλεοπτική εκπομπή του δημοσιογράφου Αρη Σκιαδόπουλου που είναι αφιερωμένη στην ζωή και στις καλλιτεχνικές δημιουργίες του Μποστ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου