Pages

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Θωμάς Γεράκης: Ενας "αμαρτωλός" δημοσκόπος και μια εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος από συντηρητικό δημοσιογράφο.


Του Γ. Γ.

Την άποψη μου για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που μας παρουσιάζουν οι δημοσκοπικές εταιρείες, από τις υποτιθέμενες έρευνες μετρήσεων του εκλογικού σώματος, ως προς την πρόθεση ψήφου την έχω διατυπώσει. (Μια χαρακτηριστική μου τοποθέτηση εδώ).

Συμπωματικά, έχοντας μια τηλεφωνική συζήτηση σήμερα με κάποιον γνωστό μου, συντηρητικής πολιτικής κατεύθυνσης δημοσιολόγο έγινε αναφορά και στην δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1 που παρουσίασε απόψε ο ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Θωμάς Γεράκης, στο δελτίο ειδήσεων του Χατζηνικολάου.  
Ως προς την πρόθεση ψήφου εμφανίζει την ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 7,5 μονάδες διαφορά, συγκεντρώνοντας ποσοστό 32,7%, έναντι 25,2% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Tο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να λαμβάνει 9,8%, το ΚΚΕ 5,3%, η Ελληνική Λύση 3,9%, το κόμμα του Κασιδιάρη 3,4%, ενώ σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπηση το ΜέΡΑ25, μένει εκτός Βουλής με ποσοστό 2,8%.

Παραθέσαμε τα παραπάνω στοιχεία για αρχειακούς λόγους, και ερχόμαστε τώρα επί της ουσίας. Το πρώτο που πρέπει να επισημάνει κανένας είναι το πώς ένα μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι εξακολουθεί να είναι πελάτης σε μια δημοσκοπική εταιρεία που έχει αποδειχθεί επανειλημμένα εντελώς αναξιόπιστη, έχοντας παράλληλα αποκαλυφθεί ότι διατηρεί "αμαρτωλές" επαφές με την κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Προφανώς απάντηση σ' αυτό το ερώτημα υπάρχει και αφήνουμε να την δώσετε εσείς.

Αν και προσωπικά δεν θα κάνω προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως δεν έκανα και σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, θα παραθέσω, όπως μου ζήτησε, τις σχετικές εκτιμήσεις που κάνει συνομιλητής μου, που ανέφερα πριν. 

Σύμφωνα μ' αυτόν τον συντηρητικό δημοσιογράφο την έκπληξη την πρώτη Κυριακή των εκλογών θα κάνει το κόμμα του Βελόπουλου με αισθητή άνοδο ειδικά στην Βόρειο Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί στα ποσοστά που έλαβε στις εκλογές του 2019 (8.10%). Το ΚΚΕ θα έχει ανεπαίσθητη άνοδο και πρέπει να το θεωρήσει επιτυχία του αν ακουμπήσει το 6%. Το κόμμα του Βαρουφάκη θα είναι δύσκολο να υπερβεί το 3% και να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερβεί το 30% και η Ν.Δ θα κυμανθεί κάτω από 33%. 

Από κει και πέρα το χάος. Αν επιχειρήσει να κατέλθει στις εκλογές το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου που στις περασμένες εκλογές είχε λάβει ένα αξιοσημείωτο αριθμό ψήφων (1,47%) θα συντριβή εκλογικά, ενώ η εκλογική καταγραφή των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστερά θα είναι η ... συνηθισμένη.

Στον πολιτικό χώρο δεξιότερα της δεξιάς της Ν.Δ, ο συνομιλητής μου δεν προβλέπει κάτι ενδιαφέρον. Το μόρφωμα Τζήμερου - Κρανιδιώτη θα παλέψει για να συγκεντρώσει το 1%, ενώ για το κόμμα του Κασιδιάρη η προσέγγιση του είναι η εξής. Αφού ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει τρόπος να απαγορευτεί με νομοθετική διάταξη η κάθοδος της εκλογές ενός κόμματος "φερετζέ" -αυτό αντικρούει σε Συνταγματικές επιταγές- του καταδικασμένου μέλους της ναζιστικής συμμορίας, αν αυτό συμβεί θα πάει ... κουβά. Κι αυτό θα συμβεί, σύμφωνα πάντα με τον συνομιλητή του, γιατί ο Η. Κασιδιάρης πέρα από ένα κανάλι στο youtube δεν διαθέτει αναγνωρίσιμα στελέχη, εκλογικό μηχανισμό ενώ αρκετοί από τους πρώην συναγωνιστές του στην Χ.Α τον χαρακτηρίζουν προδότη.

Ας καταγράψουμε τα προγνωστικά του φίλου για να υπάρχουν, άσχετα αν προσωπικά δεν ασπάζομαι τέτοιες εκτιμήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου