Home » , » Πόσες καραβιές μολυσμένου ηλιέλαιου φάγαμε;

Πόσες καραβιές μολυσμένου ηλιέλαιου φάγαμε;

Από giorgis , Κυριακή 25 Μαΐου 2008 | 7:21 μ.μ.


Συνεχή ψέματα από κυβέρνηση και ΕΦΕΤ

Πόσες καραβιές μολυσμένου ηλιέλαιου φάγαμε;


«Εμείς, όπως και όλες οι άλλες χώρες, δρούμε σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από τα συστήματα ελέγχου και της ενημέρωσης. Δεν υπήρχε καμία άλλη πληροφόρηση για να αρχίσουμε να κοιτάμε κάτι το οποίο θεωρείται, επαναλαμβάνω, ότι δεν έχει να κάνει με άμεσο πρόβλημα δημόσιας υγείας… Από την στιγμή που δεν μπορούμε να δεσμευτούμε ότι ενδεχομένως να μην υπάρξει κάτι άλλο αργότερα που θα μας ξαναέρθει, πάμε ένα βήμα παραπάνω και τα αποσύρουμε όλα».

Αντώνης Ζαμπέλας

(αντιπρόεδρος και προαλειφόμενος για πρόεδρος του ΕΦΕΤ)

O ΕΦΕΤ ανακοίνωσε πως «ενημερώθηκε στις 19/05/08 από το Γενικό Χημείο του Κράτους, αρμόδια αρχή διενέργειας ελέγχων κατά το στάδιο της εισαγωγής προϊόντων από τρίτες χώρες, ότι δείγμα ηλιελαίου ουκρανικής προέλευσης που εξετάστηκε τώρα, μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, για πιθανή επιμόλυνση από ορυκτέλαιο, βρέθηκε να είναι επιμολυσμένο. Το φορτίο (3060 tn) έφτασε στην Ελλάδα (τελωνείο Χαλκίδας) στις 17 Μαρτίου 2008 με το πλοίο “Kazan” και εισήχθη από την εταιρία SOYA HELLAS AE»!!!

Το ίδιο δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ συνοδευόταν από επικαιροποιημένο κατάλογο προϊόντων προς απόσυρση. Σ’ αυτό τον κατάλογο, βρίσκουμε όχι μία, αλλά 8 διαφορετικές μάρκες ηλιέλαιου που εμπορεύτηκε η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΕ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις μάρκες DEMO, DIVA, PROTON, MAKRO QUALITY, DIA, ΓΑΛΑΞΙΑΣ, DAILY και ΔΟΥΚΑΣ, σε 53 διαφορετικές συσκευασίες (από 1 μέχρι 10 λίτρα)!

Ας ανακεφαλαιώσουμε:

* Στα δελτία της 7ης, της 8ης, της 9ης, της 12ης και της 14ης Μάη, ο ΕΦΕΤ διαβεβαιώνει ότι όλη η ποσότητα των 835 τόνων της ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΕ βρέθηκε στις αποθήκες της εταιρίας και δε διανεμήθηκε.

* Στο δελτίο της 16ης Μάη, χωρίς να δώσει καμιά εξήγηση, ο ΕΦΕΤ ανακοινώνει ότι βρήκε επιμολυσμένο και το ηλιέλαιο μάρκας DIVA της ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΕ, στη συσκευασία του ενός λίτρου, για μια συγκεκριμένη παρτίδα.

* Στο δελτίο της 19ης Μάη (μεσολάβησε Σαββατοκύριακο) ο ΕΦΕΤ ανακοινώνει, πάλι χωρίς να δώσει καμιά εξήγηση, ότι βρήκε συνολικά 8 μάρκες και 53 συσκευασίες-παρτίδες της ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΕ επιμολυσμένο.

Αναρωτιόμαστε αν ο ΕΦΕΤ έκανε τα στραβά μάτια. Θέτουμε το ερώτημα: «Μήπως και προηγούμενες εισαγωγές ηλιέλαιου ήταν το ίδιο επιμολυσμένες και γι’ αυτό βρέθηκε επιμολυσμένο DIVA;». Πλέον είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για πολλές παρτίδες, για πολλές καραβιές. Διότι, από την ποσότητα των 835 τόνων, που φέρεται να εισήγαγε η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΕ, δε μπορούν να παραχθούν τόσες μάρκες και τόσες παρτίδες. Χρειάζονται πολλαπλάσιες ποσότητες και αυτές ήρθαν με άλλες καραβιές. Ομως, ο ΕΦΕΤ, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, κρύβει την αλήθεια, για να μην αποκαλυφθεί το εύρος του σκανδάλου. Δυο μέρες μετά, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που έκανε ο αντιπρόεδρος και ασκών χρέη προέδρου του ΕΦΕΤ Α. Ζαμπέλας, πέρασε στο ντούκου η εξής αναφορά του: «Σχετικά με την παραλαβή επιμολυσμένου ηλιελαίου ποσότητας 1.000 τόνων από την Αγροτική Α.Β.Ε.Ε. στις 7/1 του 2008, η εταιρεία είχε προχωρήσει σε απόσυρση – ανάκληση όλων των σχετικών παρτίδων, ενώ έχει γίνει και σχετική ενημέρωση των καταναλωτών». Ποιοι είναι αυτοί οι 1.000 τόνοι; Προφανώς, πρόκειται για άλλη παρτίδα, για την οποία ο ΕΦΕΤ ουδέποτε ανακοίνωσε τίποτα!

Στους διαδρόμους αρμόδιων υπηρεσιών υπάλληλοι κάνουν λόγο για τουλάχιστον 7 καράβια που κουβάλησαν μολυσμένο ηλιέλαιο. Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε την είδηση, όμως και ο αριθμός των 7 βαποριών μας φαίνεται πια μικρός. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τρία (τα «Μithat Vardal» και «Νazo-S», που μετέφεραν τους 3.000 τόνους που βρέθηκαν αρχικά, και το «Kazan», που μετέφερε τους 3.000 τόνους που βρέθηκαν στη συνέχεια). Και μόνο η λίστα με τις προς απόσυρση μάρκες και συσκευασίες, που κάθε μέρα μεγαλώνει, αποδεικνύει ότι οι εισαγωγές ήταν πολύ περισσότερες, αλλά οι αρμόδιες κρατικές αρχές δε λένε λέξη, για να μη ξεμπροστιαστεί η εγκληματική πολιτική τους στον ελληνικό λαό.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από δυο κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση την περασμένη Τρίτη. Εδιωξε τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ Ε. Λάζο, τον οποίο έβαλε στη θέση του αποδιοπομπαίου τράγου, επειδή δεν κατάφερε να χειριστεί με επικοινωνιακά αποτελεσματικό τρόπο το σκάνδαλο. Εβαλε στη θέση του τον αντιπρόεδρο Α. Ζαμπέλα (για να αναλάβει τυπικά πρόεδρος πρέπει να περάσει από τη Βουλή), στον οποίο έδωσε εντολή να ανακοινώσει ότι «αποφασίστηκε να ζητηθεί η άμεση απόσυρση από την αγορά του συνόλου του ραφιναρισμένου ή ακατέργαστου ηλιελαίου, ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσης ή τον βαθμό επιμόλυνσης»! Δηλαδή, αποφάσισαν να εξαφανίσουν το ηλιέλαιο από τα ράφια, διότι ξέρουν πως όσο ψάχνουν τόσο θα βρίσκουν μολυσμένο ηλιέλαιο. Ενώ με ένα διάλειμμα, ώστε να αποκοιμηθεί ο ελληνικός λαός, θα μπορέσουν να επαναφέρουν στην αγορά τη διαταραγμένη ομαλότητα.

Οταν μια μέρα μετά (21.5.08) ο Ζαμπέλας ρωτήθηκε για την πληροφορία ότι η πολυεθνική UNILEVER, ιδιοκτήτρια και της «Ελαΐς ΑΕ» έχει εισάγει απευθείας 10.000 τόνους μολυσμένο ηλιέλαιο, με την απάντησή του επιβεβαίωσε εμμέσως την είδηση: «Εγώ δεν έχω επίσημα καμία απολύτως ενημέρωση. Αν υπάρξει οποιαδήποτε ενημέρωση ως προς τους 10.000 τόνους, εγώ πρώτη φορά το ακούω αυτό. Αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση για το συγκεκριμένο ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα που αφορά επιμολυσμένο ηλιέλαιο από την Ουκρανία, να είστε σίγουροι ότι θα σας ενημερώσω». Οι πληροφορίες, όμως, λένε ότι η απόσυρση όλου του ηλιέλαιου από την αγορά, επιβλήθηκε από τη UNILEVER και άλλες μεγάλες εταιρίες (οι οποίες από τις πρώτες μέρες που ξέσπασε το σκάνδαλο έσπευδαν οικειοθελώς να αποσύρουν το ηλιέλαιο με τη φίρμα τους, χωρίς κανείς να τις υποχρεώσει και χωρίς να έχουν κάνει κανένα έλεγχο), για να μη χαθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Τους ελέγχους πια θα κάνουν οι ίδιες εταιρίες και όταν κρίνουν ότι πέρασε η μπόρα, θα ξαναρίξουν το ηλιέλαιο στην αγορά. Οπως γίνεται κάθε φορά που κάποια πτυχή του διατροφικού σκανδάλου βλέπει το φως.

Στην πρώτη του εμφάνιση ο Ζαμπέλας προσπάθησε αρχικά να αποφύγει τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους, αναθέτοντας σε μια υπάλληλό του να ανακοινώσει ότι θα δεχτεί μόνο δυο ερωτήσεις, γιατί… έχει πολλή δουλειά. Οταν αυτοί απείλησαν ότι θα φύγουν, αναγκάστηκε να δεχτεί ερωτήσεις και υπήρξε πραγματικό περιβόλι στις απαντήσεις του. Κομβική απάντηση θεωρούμε αυτή που παραθέσαμε στην αρχή. Οταν ρωτήθηκε γιατί δεν απέσυραν από την αρχή όλο το ηλιέλαιο που κυκλοφορεί, απάντησε ότι δεν είχαν κανένα λόγο να το κάνουν, διότι δεν είναι επικίνδυνο! Ανέλαβε να τον βοηθήσει και ο παρακαθήμενος γενικός γραμματέας καταναλωτή Ι. Οικονόμου, ο οποίος με ύφος χιλίων καρδιναλίων προσπάθησε να παραδώσει μαθήματα… υγιεινής των τροφίμων, λέγοντας ότι «μιλάμε για ένα μη κανονικό προϊόν… που δεν είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία»! Μας παρακάλεσε, δε, να είμαστε «πάρα πολύ προσεχτικοί, διότι ο πανικός και η δημιουργία υπερβολών δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος»!

Πρέπει να έχεις απύθμενο θράσος για να τολμάς να εκστομίζεις τέτοια πράγματα, όταν έχει αποδειχτεί πως οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι διάτρητοι, πως παραβιάζουν ευθέως τη νομοθεσία και όλοι οι διοικούντες αυτούς τους μηχανισμούς, καθώς και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι θα έπρεπε να είναι ήδη κατηγορούμενοι για ποινικά αδικήματα (στο γιατί αναφερθήκαμε αναλυτικά στο προηγούμενο φύλλο). Τι σημαίνει «μη κανονικό» προϊόν; Μήπως ότι είχαν βάλει στραβά την ετικέτα; Αν είναι έτσι, τότε τζάμπα γίνεται όλος ο θόρυβος και θα ‘πρεπε να το φάμε ελεύθερα και να μη στενοχωριόμαστε γι’ αυτό που ήδη φάγαμε.

Ομως, ο Οικονόμου, χωρίς να το καταλαβαίνει και επειδή αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει ανάγκη τη δημοσιοκαφρίλα (ήδη έχει αρχίσει να δημιουργείται το «απαραίτητο» κλίμα και ξέρουμε καλά πως εξαγοράζεται η δημοσιογραφική συστράτευση στις «εθνικές υποθέσεις»), ζητώντας «προσοχή» και «όχι πανικό» αποκάλυψε πως το μόνο που τους ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να παραμυθιάσουν τον ελληνικό λαό. Ξέρουν πολύ καλά ότι οι ποσότητες είναι τεράστιες και είναι άγνωστο από πότε το ηλιέλαιο έρχεται μολυσμένο με παραφινέλαιο (μόνο παραφινέλαιο;). Οπως ξέρουν, επίσης, ότι το ηλιέλαιο έχει χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για μια τεράστια γκάμα σκευασμάτων (μαγιονέζες, μουστάρδες, σάλτσες, γλυκά, μπισκότα, κονσέρβες κ.λπ. κ.λπ.), που κυκλοφορούν κανονικότατα στην αγορά.

Είναι άγνωστο από πότε έρχεται ηλιέλαιο (μόνο ηλιέλαιο άραγε;) μολυσμένο με ορυκτέλαια (μόνο ορυκτέλαιο άραγε;) και τι ποσότητες έχουμε καταναλώσει, άμεσα ή έμμεσα. Το μόνο βέβαιο, ομολογημένο επίσημα από το Ρουσόπουλο, είναι πως δε γινόταν κανένας έλεγχος για ορυκτέλαια. Τα υπόλοιπα, το μπάχαλο των ελεγκτικών μηχανισμών, δε χρειάζεται να τα ομολογήσει κανείς. Τα έχουμε δει όλοι. Και δεν είναι η πρώτη φορά.

(Αρθρο απ' την εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ)
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger