Home » » Να επαναλειτουργούν εργοστάσια που κλείνουν;

Να επαναλειτουργούν εργοστάσια που κλείνουν;

Από ciaoant1 , Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010 | 11:19 μ.μ.

Παρατηρούσα [και] σήμερα κάτι εργάτες που φώναζαν καθώς είχαν μόλις χάσει τις δουλειές τους, διότι το εργοστάσιο που δούλευαν έκλεισε - φαινόμενο που πλέον είναι "συνηθισμένο", κάθε λίγο και λιγάκι έχουμε και ένα "λουκέτο", με αποτέλεσμα τη γιγάντωση της ανεργίας.

Τη βασικότερη αιτία την έχουμε δει και σε άλλα ποστ (πχ εδώ, εδώ και εδώ)

Επειδή η κατάσταση με την ανεργία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, θεωρώ σωστό να ρίξει ο κόσμος μια ματιά στο παράδειγμα της Αργεντινής, όπου όταν άρχισαν να κλείνουν εργοστάσια, οι εργάτες απλά τα πήραν, και τα λειτουργούν μόνοι τους (αξίζει να δείτε ένα σχετικό ντοκιμαντέρ από την Αργεντινή). Ας ονομάσουμε αυτή την κίνηση ως ένα δικό μας "πακέτο σωτηρίας", σίγουρα ο όρος είναι πολύ εύηχος εξάλλου, και της "μόδας"...

Ακόμα και αν αυτό δεν είναι εύκολο, θα μπορούσε έστω, ως μίνιμουμ απαίτηση, τα εργοστάσια που τα κλείνουν οι εργοδότες να κρατικοποιούνται, ειδικά σε περιπτώσεις που ο εργοδότης προσπαθεί να "κρεμάσει" τους εργαζόμενους και να μεταφέρει την παραγωγή στην Κίνα, τη Βουλγαρία ή ξέρω και εγώ που αλλού.

Αν τα εργοστάσια λειτουργήσουν χωρίς να χρειάζεται να βγάζουν το κέρδος που τώρα το παίρνει ο εργοδότης, θα μπορούσαν να είναι βιώσιμα.

Σε ένα τυπικό εργοστάσιο στον καπιταλισμό, πρέπει τα έσοδα να καλύπτουν χονδρικά τους μισθούς των εργατών, τα λειτουργικά έξοδα (από το λογαριασμό του ρεύματος μέχρι τον εξοπλισμό, κτλ) και το κέρδος του εργοδότη.

Αν όμως φύγει ο εργοδότης από την εξίσωση, τότε το εργοστάσιο θα μπορούσε να λειτουργήσει και μάλιστα πουλώντας πχ σε καλύτερες τιμές (διότι δεν έχει ανάγκη να πουλήσει τόσο ακριβά όσο πριν, δε χρειάζεται όλα αυτά τα έσοδα), και άρα η παραγωγή δεν πέφτει, η ανεργία δεν αυξάνεται, ο εργάτης δε χάνει τη δουλειά του, ούτε ζει με ένα επίδομα ανεργίας, ούτε κλαίει για τη σύνταξη που δε θα πάρει επειδή του λείπουν ένσημα, κτλ.

Δε γνωρίζω βέβαια ποια και πόσα εργοστάσια θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν (μη μου ζητήσετε και κατάλογο) σίγουρα όμως είναι πρακτικά αποδεδειγμένο (δες Αργεντινή) ότι όντως μπορεί να γίνει.

Το κέρδος των θέσεων εργασίας αυτών είναι μεγάλο για τους εργαζόμενους, ειδικά από τη στιγμή που θα έχουν με αυτή την κίνηση και μεγαλύτερο έλεγχο επί της παραγωγής, όχι όπως τώρα που είναι έρμαιο του κάθε εργοδότη
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger