«Μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων» με υπότιτλο «Σε ιδιώτες ακίνητα "φιλέτα" του Δημοσίου» τιτλοφορείται το ρεπορτάζ των «Νέων» που αναφέρει μεταξύ άλλων: "Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 1,5-2,5 δισ. ευρώ, θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, επιδιώκοντας τη συντήρηση του θετικού κλίματος που δημιούργησε η αποσαφήνιση του μηχανισμού ευρωβοήθειας.
ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Λάρκο, καζίνα, ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και ένας μακροσκελέστατος κατάλογος ακινήτων του Δημοσίου αξίας 300-500 δισ. ευρώ βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας αποκρατικοποιήσεων που θα τεθούν σε προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να ανάβει το πράσινο φως για τα σχέδια που θα «τρέξουν» πρώτα".
Το να ξεπουληθεί όποια δημόσια περιουσία απέμεινε είναι μια στρατηγική της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης να προσφέρει «γη και ύδωρ» στην ντόπια πλουτοκρατία για να αποκτήσει έστω και ελάχιστο «ζεστό» χρήμα».
Με την ευκαιρία ας δούμε τι έγραφε η εφημερίδα «Πριν» την Κυριακή:
Η κυβέρνηση έχει βάλει πλώρη για την ιδιωτικοποίηση και των τελευταίων τίτλων που έχουν μείνει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Μέσα στην εβδομάδα που αρχίζει αύριο, θα συνεδριάσει το υπουργικά συμβούλιο ειδικά για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, με πρώτο στη λίστα για ξεπούλημα τον ΟΣΕ, την ΤΡΕΝΟΣΕ και τη ΛΑΡΚΟ, ενώ εξετάζεται φόρμουλα ιδιωτικοποιήσεων και για όλες τις στρατηγικής σημασίας εταιρείες, όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ.
Η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων γίνεται βέβαια στο όνομα της κρίσης και με στόχο να εισρεύσει εύκολο χρήμα στα δημόσια ταμεία.
Ωστόσο, η επιλογή αυτή έρχεται σε ευθεία αντίφαση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και διατυπώσεις του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση πρωτοστατούσε στην καταγγελία των ιδιωτικοποιήσεων της ΝΔ.
Θυμίζουμε ότι είχε χαρακτηρίσει «εθνικό έγκλημα» την πώληση του ΟΤΕ στη γερμανική Ντόιτσε Τελεκομ, ενώ κατήγγειλε ως «αποικιοκρατική» την παράδοση του ΟΛΠ στην κινεζική Κόσκο.
Παράλληλα, ακόμα και στην προεκλογική συνέντευξη της ΔΕΘ, άφηνε να εννοηθεί ότι ο ΟΤΕ θα αγοραζόταν ξανά από το Δημόσιο και ότι η σύμβαση με την Κόσκο θα γινόταν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης.
Αντί γι' αυτά, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αιφνιδίως στα μέσα του Ιανουαρίου, μέσω μάλιστα τραπεζικών κύκλων του Λονδίνου, εξήγγειλε
πακέτο ιδιωτικοποιήσεων ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Το στόχο αυτό έθεσε έπειτα και επίσημα η κυβέρνηση καταγράφοντας τον στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με την προσδοκία μάλιστα το ποσο αυτο να εχει συγκεντρωθεί μέσα στο 2010. Τώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεσκονίζει τον κατάλογο με την εναπομείνασα δημόσια περιουσία και εντός των ημερών θα προβεί σε ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα του ξεπουλήματος.
Πρώτος σταθμός για τις ιδιωτικοποιήσεις θεωρείται ο ΟΣΕ με τη συγγενική εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να αναλάβει στρατηγικός επενδυτής το μάνατζμεντ της ΤΡΕΝΟΣΕ και να αγοράσει μέχρι και το 49% των μετοχών. Παράλληλα, σχεδιάζεται να βγει στο σφυρί και η ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ με τη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης. Οι σταθμοί Αθήνας και θεσσαλονίκης δεν αποκλείεται να βρεθούν άμεσα σε χέρια ιδιωτών! Η περίπτωση του ΟΣΕ απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, αφού πριν παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ο οργανισμός πρέπει να «εξυγιανθεί», με άλλα λόγια να περικοπούν περαιτέρω εργατικά δικαιώματα και να μειωθούν οι θέσεις εργασίας, ώστε να αποτελέσει ελκυστική επένδυση.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Μεγάλη Τρίτη παρομοίασε τον ΟΣΕ με την Ολυμπιακή, επαναλαμβάνοντας τα ίδια επιχειρήματα περί χρέους.
Σειρά στην εκποίηση έχει η ΛΑΡΚΟ, η δημόσια βιομηχανία σιδηρονικελίου. Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ τα υπέγραψε πρώτη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όμως οι πρόωρες εκλογές άφησαν τις διαδικασίες στη μέση. Τώρα το ΠΑΣΟΚ έρχεται να τελειώσει τη δουλειά.
Χαρακτηριστικό της νεοφιλελεύθερης φρενίτιδας που έχει καταλάβει την κυβέρνηση είναι ότι σαν επιχείρημα για την άμεση πώληση της βιομηχανίας επιστρατεύεται η... κερδοφορία της!
Η συνεχής άνοδος των τιμών του νικελίου εγγυάται κέρδη για τη βιομηχανία, τα οποία όμως η κυβέρνηση ευχαρίστως προτίθεται να τα παραχωρήσει σε κάποιο ιδιώτη. Ανάλογη περίπτωση είναι και αυτή του ΟΠΑΠ, για τον οποίο σχεδιάζεται ξεπούλημα, παρά τα σταθερά έσοδα που αποφέρει στα δημόσια ταμεία. Άρα, είτε χρεωμένη και προβληματική είναι μια δημόσια επιχείρηση είτε κερδοφόρα, η συνταγή είναι μία: Στο σφυρί!
Εκχώρηση μεριδίων εξετάζεται σοβαρά και στις στρατηγικής σημασίας εταιρείες, όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ και οι εταιρείες ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η τακτική που θα ακολουθήσει σε αυτή την ομάδα εταιρειών η κυβέρνηση είναι να πουλήσει μερίδια στις εταιρείες διαχείρισης και όχι στις υποδομές. Κατ' αυτό τον τρόπο ισχυρίζεται ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο, όμως με αυτήν ακριβώς την τακτική ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως και ο ΟΤΕ.
Και στις τράπεζες που ελέγχει το Δημόσιο θα μπει σύντομα πωλητήριο. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που διαθέτουν υψηλή ρευστότητα, θα βρίσκονται ψηλά στη λίστα του υπουργικού συμβουλίου, ενώ πάντα συζητείται η πώληση των τραπεζών Αγροτική και Αττικής, που ελέγχονται ακόμα από το Δημόσιο. Σχέδιο μετοχοποιήσεων υπάρχει ακόμη, για το καζίνο της Πάρνηθας, το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αλλά και τα ακίνητα του Δημοσίου.
Δείξτε την ευγνωμοσύνη σας στην κ. Ελεονώρα Μελέτη, η οποία θυσιάζει την
οικονομική της ευρωστία για να υπηρετήσει την πατρίδα!
-
Ωρα είναι να λυπηθούμε την κυρία Ελεονώρα Μελέτη η οποία θυσιάζεται για να
υπηρετήσει την πατρίδα ως ευρωβουλευτής και “μπαίνει
Πριν από 2 ώρες
Δημοσίευση σχολίου