Με τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τον θάνατο του
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης ανοίγοντας το αφιέρωμα του εορτασμού των 75 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου Ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζει την παράσταση “Η Τελευταία Μέρα”, θεατρική σύνθεση, που γεννήθηκε από πεζά και άλλα κείμενα των Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και Ραφαέλ Μαρτίνεθ Ναδάλ, που γοήτευσαν τον σκηνοθέτη και προχώρησε στη δραματοποίησή τους και σε μια παράσταση όπου ο θεατής συναντάται μ΄ ένα κείμενο που αφορά στην τελευταία ημέρα του Λόρκα στη Μαδρίτη, ένα μήνα περίπου πριν από τον τραγικό θάνατό του στις 19 Αυγούστου 1936, όπως την αφηγείται ο άνθρωπος που διέσωσε το μέχρι τότε άγνωστο χειρόγραφο του έργου “Το Κοινό”.
Φράση κλειδί του έργου: “Όταν φεύγουμε ταξίδι ή όταν λέμε καληνύχτα σ΄ ένα πρόσωπο που αγαπάμε, πάντα σκεφτόμαστε το θάνατο που παραμονεύει. Νιώθω φρίκη και μόνο στην ιδέα πως κάποια στιγμή θα πρέπει να αποχαιρετήσω και τον ίδιο μου τον εαυτό”. Φ. Γκ. Λόρκα
Το έργο “Η Τελευταία Μέρα” περιγράφει το τραγικό δίλημμα του Φ. Γκ. Λόρκα για το αν πρέπει να μείνει στη Μαδρίτη ή να φύγει στη Γρανάδα, όπου τελικά έγινε και η σύλληψή του λίγες μέρες αργότερα και η εκτέλεσή του από τις φασιστικές δυνάμεις.
Ο Γ. Ιορδανίδης σκηνοθετικά πλησίασε το έργο με ένα τρόπο απλό και ποιητικό, προσπαθώντας μέσα από μία κινηματογραφική δομή να αποτυπώσει πάνω στη σκηνή τις τελευταίες ημέρες του Λόρκα, κι εκείνο το “απίστευτο προαίσθημα θανάτου που τον συντρόφευε σ΄ όλη του τη ζωή”.
Μέσα σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο σκηνικό, ο Λόρκα είναι ένα πρόσωπο της φαντασίας και υπάρχει μέσα από τις μνήμες του φίλου του Ραφαέλ, που γίνεται ο μοναδικός μάρτυρας της αγωνίας του, για τη ζωή του και τα έργα του. Ένα συγκινητικό ντοκουμέντο που καθρεφτίζει τον παραλογισμό ενός εμφυλίου που δεν δίστασε μέσα από το φανατισμό να δολοφονήσει έναν Ποιητή.
«Δεν υπάρχει καιρός για έρωτες, συναγωνιστή» – Γιατί ΕΑΜ και ΕΛΑΣ
προστάτευαν την οικογένεια ενώ έστηναν ριζοσπαστικούς θεσμούς
-
Πηγή: Της Βασιλικής Λάζου, Ιστορικού, διδάσκουσας ΑΠΘ – “Αιρετικά” «Πού
είναι “τα πατροπαράδοτα ελληνικά ήθη και έθιμα”; Σε πολιτείες και
Πριν από 1 ώρα
Δημοσίευση σχολίου