Home » , , » Ευρωπαική Σύνοδος: "Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα"...

Ευρωπαική Σύνοδος: "Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα"...

Από ciaoant1 , Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 | 7:55 μ.μ.


Η Μέρκελ, ο Σαρκοζί και ο Ντράγκι ως...τέρατα, σε μία από τις πολλές σκιτσογραφίες που κυκλοφορούν με ανάλογο μήνυμα σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Πλέον, το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό, μιας και πέρα από το οικονομικό ζήτημα, υπάρχει και κάτι ακόμα:

Η "ενωμένη Ευρώπη" ήταν ένα όραμα που βασιζόταν σε μια στοιχειώδη "δημοκρατιή νομιμοποίηση", όμως η νομιμοποίηση αυτή έχει κάνει φτερά, και οι ευρώ-κυρίαρχοι έχουν τόσο μεγάλη αλαζονεία, που απλά...δεν τους νοιάζει. Έτσι, ρημάζουν τους λαούς για να στηρίξουν τους κεφαλαιοκράτες (τραπεζίτες-βιομήχανους) με εντελώς απροκάλυπτο τρόπο.

Θυμάται κανένας τα παραμύθια που μας τάιζαν περί "ισότιμων και αγαπημένων εταίρων", που "όλοι είναι αγαπημένοι" ή έστω προσπαθούν με φιλικό και πολιτισμένο τρόπο να λύσουν τις διαφορές και τα προβλήματα τους;

Τώρα που ήρθαν τα δύσκολα, και ο καθένας καλείται να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο, αποδεικνύεται ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει.
Τόσο οι λαοί, αλλά ακόμα και κομμάτια των καπιταλιστών των "μικρότερων" κρατών διαπιστώνουν με τρόμο και αηδία ότι η Γερμανία, και δευτερευόντως και η Γαλλία, απλά ενδιαφέρονται να ελέγξουν, να ξεζουμίσουν και να κυριαρχήσουν επί των "εταίρων" τους. Ακόμα και το γερμανικών συμφερόντων Spiegel ζητά σε άρθρα του (πχ εδώ και εδώ) να σταματήσουν το ρήμαγμα των υπόλοιπων - αλλά προφανώς όσο οι λαοί δεν τους απειλούν, αυτοί δε σταματούν ποτέ και πουθενά. Μάλιστα, στο δεύτερο από το άρθρα του Spiegel που λινκάραμε πιο πάνω, το περιοδικό κατηγορεί τη Μέρκελ ότι με αυτά που κάνει θα επαναφέρει το στρεότυπο του "κακού Γερμανού που θέλει να κατακτήσει τους πάντες", ένα στερεότυπο που η Γερμανία παλεύει επί δεκαετίες να αφήσει πίσω της, μετά την ήττα των ναζί του Χίτλερ στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πόσο μπορεί να αντέξει ένα τέτοιο οικοδόμημα; Μην ξεχνάτε ότι η συγκεκριμένη αυτοκρατορία που χτίζει η Γερμανία έχει θεμελιωθεί πάνω σε υποσχέσεις περί "δημοκρατίας", "πολιτισμού", "ισότητας", κτλ - και αυτό την κάνει ακόμα πιο αβάσταχτη, διότι οι λαοί νοιώθουν -και είναι- εξαπατημένοι. Και δε μπορούν εύκολα να καταπιούν το τέλος της ψευδαίσθησης έστω ότι έως τώρα τα είχαν, μιας και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι δε θα τα έχουν.

Από την άλλη βέβαια, για να τελειώσουμε με την υπάρχουσα οργάνωση, πρέπει οι λαοί να χτίσουν μια καινούργια. Και αυτό δεν είναι εύκολο - αν δεν το κάνουν όμως, τότε ήδη βλέπουμε την άρχουσα τάξη να υλοποιεί ακούραστα τα δικά της σχέδια για μια Ευρώπη υπό γερμανική/γαλλική κυριαρχία, και με τους εργάτες σε συνθήκες φτώχειας για το χατήρτι της ολιγαρχίας του χρήματος.

Όσο για την Σύνοδο αυτή καθεαυτή, δεν νομίζω ότι είχαμε κάποια μεγάλη έκπληξη:


Η Γερμανία δε δέχτηκε ούτε τώρα να τυπωθεί χρήμα για τις χρεωκοπημένες τράπεζες. Ο Ντράγκι ως πρόεδρος της ΕΚΤ "απλά" κατέβασε ακόμα περισσότερο τα επιτόκια δανεισμού, διευκολίζνοντας τις τράπεζες να δανείζονται φθηνό χρήμα, αλλά σε συνθήκες όπως οι σημερινές, αυτό δεν αρκεί, και γι' αυτό τα χρηματιστήρια έπεσαν, και οι επενδυτές βρίζουν.

Έτσι, οι τραπεζίτες και οι λοιποί επενδυτές ("οι αγορές") είναι δεδομένο ότι θα εξαπολύσουν μεγάλη επίθεση εναντίον της το αμέσως επόμενο διάστημα. Ήδη διαβάζουμε ότι "οι διεθνείς επενδυτές πουλούν Ευρώπη και αγοράζουν Βρετανία...Τα ομόλογα των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών κινούνται πτωτικά με ιδιαίτερα αυτά της ευρωπαϊκής περιφέρειας να δέχονται πολύ μεγάλες πιέσεις ενώ την ίδια στιγμή τα ομόλογα 2ετίας της Βρετανίας γίνονται ανάρπαστα επιτρέποντας στη χώρα να δανειστεί σχεδόν χωρίς κόστος στην πιο κρίσημη περίοδο για την οικονομία της στις τελευταίες δεκαετίες".

Και αυτό δεν είναι παρά η αρχή, καθώς από Δευτέρα είναι σίγουρο πως τόσο οι χρεωκοπημένοι χρηματιστές που περιμένουν τη δόση τους θα χτυπήσουν άγρια την Ευρώπη, με τους Αμερικάνους και τους Άγγλους να πρωτοστατούν (πχ νέες υποβαθμίσεις από τους οίκους τους, νέες αναλύσεις για το τέλος της ευρωζώνης, κτλ).


Από την άλλη βέβαια, η Γερμανία φέρνει σε ακόμα πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, που θέλουν να αποπληρώσουν τους δανειστές τους και δε μπορούν - έτσι, η Γερμανία αναγκάζει τους υπόλοιπους να δεχτούν ολοένα και πιο άγριους όρους υποταγής.

Και δεν είναι τυχαίο που η Ιρλανδία, που πρωτοστατούσε στο να τυπωθεί χρήμα και να γλιτώσουν οι τράπεζες της, τώρα πλέον δυσκολεύεται να δεχτεί την ημι-προτεκτορατοποίηση που ζητά η Μέρκελ. Συγκεκριμένα, η Ιρλανδία έχει και ένα επιπλέον "χαρτί" στα χέρια της, καθώς βάση Συντάγματος πρέπει να κάνει δημοψήφισμα όταν περιορίζονται τα κυριαρχκά της δικαιώματα ως κράτος (θυμηθείτε και το δημοψήφισμα που ήταν υποχρεωμενη να κάνει για το ευρωσύνταγμα, με την ΕΕ να την αναγκάζει με εντελώς τραμπούκικο τρόπο να ψηφίσει τελικά "ναι"). Δε ξέρουμε αν η άρχουσα τάξη της Ιρλανδίας θα δεχτεί την υποτέλεια, ή ναν θα κάνει πχ δημοψήφισμα (για την Ελλάδα δεν το συζητάμε καν - η ντόπια άρχουσα τάξη είναι εντελώς υποτελής, και κάνει ότι της λένε, χωρίς κανένα πρόσχημα και ενδοιασμό)

Ιρλανδία: Ίσως χρειαστεί δημοψήφισμα για τη δημοσιονομική ένωση
«Θα έλεγα ότι (οι πιθανότητες να διεξαχθεί δημοψήφισμα) είναι 50-50 και θα το εξετάσουμε λεπτομερειακά τις επόμενες δύο εβδομάδες», είπε η Λουσίντα Κράιτον μιλώντας τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι είκοσι τρεις από τους 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επιδιώξουν στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση με αυστηρότερους κανόνες πειθαρχίας να εφαρμόζονται στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης αλλά η Βρετανία --σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ιρλανδίας-- ανέφερε ότι δεν θα αποδεχθεί τις προταθείσες τροποποιήσεις στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη αφού απέτυχε να εξασφαλίσει τις εξαιρέσεις που επεδίωκε.

Η Κράιτον δήλωσε ότι περιμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ενεργήσει πιο αποφασιστικά τις επόμενες εβδομάδες κλιμακώνοντας το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. «Θα υπάρξει μια συνεχιζόμενη ανάγκη η ΕΚΤ να δράσει πιο ενεργά στην αγορά για να συνεχίσει να προσπαθεί να σταθεροποιήσει το νόμισμα», είπε. 
Αλλά και η Ουγγαρία ήδη "το σκέφτεται":

Ουγγαρία: «Ζήτημα εθνικής κυριαρχίας» η άρνηση στην αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθήκων
Η άρνηση της Ουγγαρίας να συνταχθεί με τις χώρες της ευρωζώνης και να συμφωνήσει σε αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία είναι "ζήτημα εθνικής κυριαρχίας", δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

"Η εντολή μου δεν μου επιτρέπει να παραδώσω κανένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας της Ουγγαρίας, επομένως το ουγγρικό κοινοβούλιο θα πρέπει να συνεδριάσει και να αποφασίσει για το θέμα," είπε ο Όρμπαν.

"Συνεπάγεται αυστηρούς κανονισμούς, απώλεια του δικαιώματος βέτο εκείνων που συντάσσονται και πάει λέγοντας," είπε ο πρωθυπουργός.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο ακόμα σημεία, ένα οικονομικό και ένα πολιτικό, που θα πρέπει να δούμε σε αυτή τη Σύνοδο.

Από οικονομικής άποψης, η Γερμανία δέχτηκε, με τη σύμφωνη γνώμη και της Bundesbank, να δώσει η ΕΚΤ δάνειο στο ΔΝΤ, ώστε το ΔΝΤ να διασώσει τις τράπεζες. Ο λόγος που η Γερμανία το κάνει αυτό είναι διότι αν το ΔΝΤ πάρει κάποια χρήματα από την ΕΚΤ, μετά θα βάλει και άλλα χρήματα (από τους Αμερικάνους, τους Ιάπωνες,που αποτελούν τους 2 βασικότερους χρηματοδότες του).

Έτσι, ναι μεν η ΕΚΤ θα δώσει χρήμα, αλλά θα δώσει το ελάχιστο δυνατόν, με τους Αμερικάνους να βάζουν τα υπόλοιπα, όπως ήθελε εξ αρχής η Γερμανία. Άλλωστε, αν καταρρεύσει εντελώς η Ευρώζωνη, καταρρέει και η ΗΠΑ με την Αγγλία. Χρησιμοποιώντας λοιπόν αυτόν τον εκβιασμό, η Γερμανία θέλει να σώσει τις ευρωπαικές τράπεζες με την ίδια να πληρώνει τα λιγότερα.

Ενδιαφέρουσα "λεπτομέρεια" είναι και το ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) εκτιμά ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη θα χρειαστούν 114,7 δισεκατομμύρια ευρώ στο άμεσο μέλλον (προφανώς μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής όπου πάλι θα έχουμε τα ίδια όσο οι λαοί δεν τους σταματάνε), ενώ ανάμεσα στις τράπεζες που χρειάζονται χρήμα είναι και οι γερμανικές (για να μην ξεχνάμε ότι και οι Γερμανοί μπλοφάρουν):

ΕΕ: Εξετάζεται η «ένεση» 200 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ
Οι χώρες της Ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στηρίξουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με το ποσό των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για να στηριχθούν οι χώρες της νομισματικής ένωσης που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Στα 114,7 δισ. ευρώ οι ανάγκες των τραπεζών της ΕΕ, εκτιμά η EBA
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) εκτιμά ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη θα χρειαστούν 114,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την επανακεφαλαιοποίησή τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των νέων stress test. Η προηγούμενη εκτίμησή της έκανε λόγο για 106,45 δισ. ευρώ.

Οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της EBA, υπολογίζονται στα 30 δισ. ευρώ, δηλαδή τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επαρκούν.

Η EBA υπολογίζει τις ανάγκες των γερμανικών τραπεζών στα 13,1 δισ. ευρώ, των ισπανικών στα 26,2 δισ. ευρώ, των ιταλικών στα 15,4 δισ. ευρώ, των πορτογαλικών στα 7 δισ. ευρώ, των γαλλικών στα 7,3 δισ. ευρώ, των βελγικών στα 6,3 δισ. ευρώ και των αυστριακών στα 3,9 δισ. ευρώ.

Μάλιστα οι γερμανικές τράπεζες παρουσιάζουν σημαντική επιδείνωση, δεδομένου ότι με βάση το νέο stress test χρειάζονται 13,1 δισ. ευρώ, όταν τον Οκτώβριο οι κεφαλαιακές ανάγκες τους βρίσκονταν στα 5,18 δισ. ευρώ.
Σε αναζήτηση 9,6 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2012 οι γερμανικές τράπεζες
Όπως αναφέρει το Reuters, η Commerzbank θα χρειαστεί γύρω στα 5 δισεκατομμύρια και η Deutsche Bank 2,8.
Germany Planning For Commerzbank Nationalization
That Commerzbank, effectively Germany most insolvent lender (after the bank that shall not be named because if it falls, so goes Europe) and the first international bank scrambling to demand Discount Window cash from the Fed not in 2008 but all the way back in 2007, is broke is no secret. The only question was when will the bank which is a pseudo-TBTF, be nationalized. According to Der Spiegel the time is rapidly approaching.
Το δεύτερο μεγάλο πολιτικό θέμα που είδαμε στη Σύνοδο ήταν η διάσταση Αγγλίας-Γερμανίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάσπαση της ΕΕ, με την Αγγλία μελλοντικά να αποχωρεί. Εδώ και ένα σκίτσο του βρετανικού Independent:



Η Αγγλία ήταν παραδοσιακά μια "ευρωσκεπτιστική" χώρα, που τάσσεται με τις ΗΠΑ, και ιστορικά έχει έχθρα με Γαλλία-Γερμανία. Μπήκε στην ΕΕ γιατί ήταν πολύ μεγάλη για να μείνει απέξω, αλλά αν δει τα συμφέροντα της να θίγοτναι, θα αντιδράσει, και σίγουρα δεν είναι "μικρή" χώρα, ώστε να δεχτεί την υποτέλεια της στα συμφέροντα των Γερμανών και των Γάλλων.

Η διαφωνία στη συγκεκριμένη Σύνοδο αφορά ένα θέμα που το έχουμε ξαναδεί και παλιότερα σε άρθρα μας: Την προσπάθεια της Γερμανίας να περάσει μερικούς στοιχειώδεις κανόνες στη λειτουγία των χρηματοπιστωτικών αγορών, που τώρα λειτουργούν χωρίς κανέναν απολύτως φραγμό.

Δεν είναι και τόσο άσχημο ως ιδέα έτσι δεν είναι; Έλα όμως που οι τραπεζίτες και οι λοιποί χρηματιστές δε θέλουν κανέναν περιορισμο ή φόρο - οπότε αν η Γερμανία περάσει αυτά τα σχέδια, τότε αυτοί απειλούν ότι θα φύγουν και θα κάνουν τις συναλλαγές τους από κάποια χώρα εκτός της ΕΕ, όπου δε θα υπάρχει κανένας πάνω από το κεφάλι τους. Αυτό αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την Αγγλία, διότι το Λονδίνο είναι ίσως η σημαντικότερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου, και η Αγγλία δε θέλει να το χάσει αυτό. Οπότε απειλεί με βέτο:

Βρετανία: Απειλεί με βέτο την αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ
Αποφασισμένος να μπλοκάρει το γαλλο-γερμανικό σχέδιο για αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, σε περίπτωση που θιγούν τα βρετανικά συμφέροντα είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από κύκλους της ΕΕ.

Κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση του, η όποια προσπάθεια επιβολής φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών, κάτι που πλήττει άμεσα την υπόσταση του Σίτι του Λονδίνου ως βασικού χρηματοπιστωτικού κέντρου της Ευρώπης.

«Δεν θα υπογράψω μια Συνθήκη που δεν θα διασφαλίζει την κοινή αγορά και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες», δήλωσε στο BBC ο Βρετανός πρωθυπουργός


«Αν θέλουν να προχωρήσουν σε μια ξεχωριστή συνθήκη, μόνο με τους 17, δεν βλέπω πως θα μπορέσουν να το πετύχουν χρησιμοποιώντας τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς θεσμούς που αφορούν ολόκληρη την ΕΕ επισημαίνει ο Βρετανός πρωθυπουργός και καταλήγει. «Αν πάλι ζητούμενο είναι η διασφάλιση του ευρώ, εμείς θα βοηθήσουμε μόνον αφού προηγουμένως διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας. Αν αυτό δεν γίνει, νέα Συνθήκη δεν θα υπάρξει».
Σκληρή επίθεση Σαρκοζί σε Κάμερον
Σκληρή επίθεση έκανε ο Νικολά Σαρκοζί στον Ντέηβιντ Κάμερον. Εμφανώς εκνευρισμένος ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι οι όροι που τέθηκαν από την Βρετανία για την αλλαγή των συνθηκών είναι απαράδεκτοι.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η νέα συμφωνία θα επικεντρωθεί στα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μέχρι το Μάρτιο του 2012. (σ.σ. μετά μάλλον θα έχουμε "κουρέματα", χρεωκοπίες, αποβολές μελών, και ποιος ξέρει τι άλλο. Πάντως, με τα το Μάρτιο θα έχουμε μεγάλες εξελίξεις. Τέλος πάντων, αυτά τα δούμε σε επόμενες αναρτήσεις)
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger