Home » » Δε συκοφαντήθηκε ο γυμνασιάρχης με… τις εθνικοσοσιαλιστικές ιδέες!

Δε συκοφαντήθηκε ο γυμνασιάρχης με… τις εθνικοσοσιαλιστικές ιδέες!

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013 | 3:30 μ.μ.

Πηγή: Εφημερίδα "Εμπρός"

Επί οκτώ ώρες προχθές Τετάρτη, το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης έκρινε τη γνωστή πια υπόθεση της μήνυσης που υπέβαλε ο διευθυντής του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, Βασίλης Μακρυπούλιας, κατά του αρχισυντάκτη τού «Ε», Στρατή Μπαλάσκα, με αφορμή αποκαλυπτικό του δημοσίευμα σχετικά με αναρτήσεις του εκπαιδευτικού στο προσωπικό του ιστολόγιο με θέμα του «μύθο του Πολυτεχνείου».
Τελικά το δικαστήριο έκρινε ότι η χρήση του όρου «νεοναζί» για κάποιον που δημοσίως έχει δηλώσει ότι «είναι περήφανος που είναι εθνικοσοσιαλιστής», είχε εξυβριστικό σκοπό. Απήλλαξε όμως το δημοσιογράφο από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης, αποδεχόμενο ότι τα όσα ο δημοσιογράφος είχε δημοσιεύσει, ήταν αληθινά. Έκρινε δε ότι δεν μπορούσε να αποδειχθεί ούτε καν η κατηγορία της απλής δυσφήμησης.

Ο δημοσιογράφος κατηγορείτο για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου επειδή σε άρθρο του είχε αποκαλέσει «γυμνασιάρχη της “Χρυσής Αυγής”» και «γνωστό δεδηλωμένο νεοναζί» το διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, Βασίλη Μακρυπούλια, υποστηρίζοντας ταυτοχρόνως ότι σε βάρος τού ΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε από την (τότε) υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, «τον είχε βγάλει λάδι». Το δικαστήριο τελικά απήλλαξε τον κατηγορούμενο δημοσιογράφο από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης κρίνοντας αληθή τα όσα είχε δημοσιεύσει και τον καταδίκασε για απλή εξύβριση για τη χρήση του όρου «νεοναζί». Του επέβαλε δε, την ποινή φυλάκισης έξι μηνών. Κατά της απόφασης ο δημοσιογράφος υπέβαλε έφεση.

Η δίκη
Συνήγορος υπεράσπισης του Στρατή Μπαλάσκα ήταν ο δικηγόρος Στέλιος Κίνδερλης, ενώ συνήγορος πολιτικής αγωγής ήταν ο Άρης Χατζηκομνηνός.

Ο μηνυτής καταθέτοντας αρνήθηκε ότι ανήκει στη «Χρυσή Αυγή», ενώ στο ερώτημα αν είναι εθνικοσοσιαλιστής, απάντησε ότι είναι «Έλλην, πατριώτης και εθνικιστής», θυμίζοντας σε πολλούς από τους παρευρισκομένους ότι αυτή ακριβώς ήταν η απάντηση που έδωσαν όλοι οι έγκλειστοι στον Κορυδαλλό επικεφαλής της «Χρυσής Αυγής».

Σχετικά με τα κείμενα που κατά καιρούς έχεις δημοσιεύσει και στα οποία υμνεί τον εθνικοσοσιαλισμό και επιτίθεται «σε Εβραιογάλλους, Εβραιογερμανούς “φιλοσόφους”», ο κ. Μακρυπούλιας απάντησε πως τα κείμενά του «είναι βαθιά φιλοσοφικά, τα οποία δεν καταλαβαίνει ο καθένας», ενώ υποστήριξε πως εκτός από τη «Χρυσή Αυγή» που τα αναδημοσίευε συνεχώς, «τα χρησιμοποιούν και σε διατριβές»! Όσον αφορά δε στο βίντεο που είχε αναρτήσει στο προσωπικό του ιστολόγιο, το σχετικό με το «μύθο περί νεκρών στο Πολυτεχνείο», ο εκπαιδευτικός υποστήριξε πως «ακόμα ερευνά το ζήτημα του Πολυτεχνείου». Στο ερώτημα, επίσης, ποια είναι η άποψή του σχετικά με τα γεγονότα του, απάντησε: «θα σας ενημερώσω μόλις έχω συμπεράσματα». Σχετικά, τέλος, με την προ ετών, και πάλι από το προσωπικό του ιστολόγιο, παρότρυνση ψήφου στην «ελληνική Αυγή και τον Ν. Μιχαλολιάκο», απάντησε πως «πρόκειται για μια εκτίμηση ενός ελεύθερου και πνευματικού νου».

Κατά του κ. Μπαλάσκα κατέθεσαν επίσης συνάδελφοι και γονείς μαθητών του 6ου Γυμνασίου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι στο Σχολείο ο γυμνασιάρχης είναι «άμεμπτος», ενώ τον παρουσίασαν και ωςσαν καλό εκπαιδευτικό και άνθρωπο.

Υπέρ του Στρατή Μπαλάσκα κατέθεσαν συνδικαλιστές, άνθρωποι των Γραμμάτων, ενώ δεκάδες ήταν οι εκπρόσωποι φορέων και συνάδελφοί του που παρευρέθηκαν στο δικαστήριο στηρίζοντάς τον.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών υποστήριξε καταθέτοντας ότι ο δημοσιογράφος έκανε καλά τη δουλειά του, ενώ χαρακτήρισε τα αποκαλυπτικά του ρεπορτάζ για τα οποία και μηνύθηκε, «άψογη αποκαλυπτική δημοσιογραφία».

Ο γενικός γραμματέας τής ΕΛΜΕ, Αντρέας Μπάλλας, αναφέρθηκε στην ιστορία του μηνυτή από το 2005, όταν και ο ίδιος διορίστηκε στη Μυτιλήνη και παρακολουθούσε υποχρεωτικά σεμινάρια με εισηγητή το Β. Μακρυπούλια:

«Οι 30 εκπαιδευτικοί ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτοφανή σχόλια του εισηγητή, περί ανωτερότητας της άριας φυλής και της ελληνικής γλώσσας!» Δύο χρόνια μετά, το 2007, κατά τον κ. Μπάλα ο Β. Μακρυπούλιας, ταμίας ων τού Δ.Σ. τής ΕΛΜΕ, «έβριζε τον αγωνιστή Νίκο Τεμπονέρα και απαιτούσε να κατέβει η φωτογραφία του από τα γραφεία του Συλλόγου, επισημαίνοντας ότι ο δολοφόνος του, Καλαμπόκας, ήταν παρεξηγημένος». Ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε., Θράσος Αβραάμ, που αναφέρθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή τοπικού καναλιού στην οποία ο κ. Μακρυπούλιας «επαινούσε τους δικτάτορες Μεταξά και Παπαδόπουλο, υποστηρίζοντας ανιστόρητες απόψεις».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του κ. Αβραάμ, ο συνήγορος του ενάγοντα, Άρης Χατζηκομνηνός, ρώτησε το μάρτυρα: «Ο Μεταξάς δεν ήταν που είπε το “Όχι;”». Ενώ ο μάρτυρας κατέθετε υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μακρυπούλιας είχε εκφράσει απόψεις εναντίον του Ολοκαυτώματος, ο μηνυτής παρενέβη φωνάζοντας πως θα μηνύσει το μάρτυρα και πως λέει ψέματα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να διακοπεί η δίκη, αφού παρενέβη και ο δικηγόρος του μηνυτή φωνάζοντας. Η έντονη αντιπαράθεση μεταφέρθηκε στο διάδρομο του δικαστηρίου, όπου και ο κ. Χατζηκομνηνός, απευθυνόμενος σε συνδικαλιστές και άλλους πολίτες που τον αποδοκίμαζαν, φώναξε «έρχεται η σειρά σας».

Τέλος, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στράτος Γεωργούλας, καταθέτοντας, έκανε λόγο για παραπλάνηση των μαθητών από το γυμνασιάρχη, καθώς «ο κρατικός ιστότοπος τον οποίο χρησιμοποιούσε έχοντας ανεβάσει την προσωπική του ιστοσελίδα, εμπνέει εμπιστοσύνη και δεν υποψιάζει γονείς και μαθητές το ότι ανάμεσα στα φιλολογικά μαθήματα και τα τριτόκλιτα, μπερδεύονται αντιεπιστημονικά και ιδεολογικά κατευθυνόμενα κείμενα». Όπως επεσήμανε, συνηθίζεται οι εκπρόσωποι του νεοναζιστικού κινήματος στην Ευρώπη να αμφισβητούν τα θύματα του ναζισμού.

Απολογία και ποινή!
Απολογούμενος, ο Στρατής Μπαλάσκας κατέθεσε τα στοιχεία που διέθετε και τα οποία υποστήριζαν το ρεπορτάζ του, και σημείωσε ότι τα ρεπορτάζ του είχαν στόχο την προστασία ιδιαίτερα της νεολαίας, από τα όσα εθνικοσοσιαλιστικά κηρύγματα περνούσε ο μηνυτής μέσω των ιστοσελίδων του.

Μετά τις αγορεύσεις, η εισαγγελέας της έδρας υποστήριξε πως δε στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης ή της απλής δυσφήμησης και ζήτησε την καταδίκη του δημοσιογράφου για απλή εξύβριση και μόνο για τη χρήση της λέξης «νεοναζί».

Το δικαστήριο αποδέχθηκε την πρόταση της εισαγγελέως και καταδίκασε το δημοσιογράφο στην ελάχιστη εφέσιμη ποινή φυλάκισης των έξι μηνών. Μετά την έκδοση της απόφασης, ο δημοσιογράφος άσκησε έφεση και επέστρεψε… στη δουλειά του!

Εξερχόμενος του Δικαστηρίου και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε σχετικά με την απόφαση: «Ελπίζω η σημερινή απόφαση να μην αποτελέσει δεδικασμένο για να συρθούν στα δικαστήρια και να καταδικαστούν για εξύβριση επειδή χρησιμοποιούν τον όρο “νεοναζί” για τους Έλληνες εθνικοσοσιαλιστές και το κόμμα τους, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα με βρουν αλληλέγγυο.»



ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Παραλειπόμενα από τη δίκη Βασίλη Μακρυπούλια κατά Στρατή Μπαλάσκα
«Μάθανε πως απειλούμαστε…»

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου υποχρεώθηκε προχθές να διακόψει τη συνεδρίαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ύστερα από τη λεκτική επίθεση του Μακρυπούλια και του συνηγόρου του προς τον εξεταζόμενο μάρτυρα υπεράσπισης. Μάλιστα, η λεκτική επίθεση από μέρους του συνηγόρου πολιτικής αγωγής είχε αποδέκτες και όσους παρακολουθούσαν τη δίκη στο ακροατήριο: «Σας ξέρω όλους σας» αναφώνησε (για βάλε με του νου σου!), οπότε η πρόεδρος διέκοψε.

Εξερχόμενος της αίθουσας συνεδρίασης, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής… επέκτεινε τη λεκτική επίθεση προς τους πολίτες που είχαν προσέλθει για συμπαράσταση στον κατηγορούμενο, κραυγάζοντας και απειλώντας: «Σας ξέρω όλους σας, κοράκια, φασίστες» (ξαναβάλε με του νου σου!), «θα ‘ρθει η σειρά σας (!)», επιτιθέμενος και με κραυγές προσωπικά κατά γνωστού συνδικαλιστή καθηγητή, καθώς και γνωστού περιφερειακού συμβούλου (δεν άφησε δα και κανέναν).

Την ίδια στιγμή, στους διαδρόμους του Δικαστηρίου παρευρισκόταν και μια μεγάλη ομάδα Τσιγγάνων για δική τους υπόθεση. Ένας εξ αυτών (των Τσιγγάνων), ακούγοντας τις κραυγές και παρακολουθώντας το εκρηκτικό σκηνικό, αναφώνησε κουνώντας το κεφάλι του: «Ε, αυτοί είναι πολύ γκύφτοι!» Βρε το ρατσιστή…

Αυτόπτης Μάρτυς
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger