Home » » Αντιφασιστική Δράση για την Ελλάδα

Αντιφασιστική Δράση για την Ελλάδα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013 | 3:42 π.μ.

Antifascist Action for Greece (AAFG)

Δελτίο Τύπου - Προβολή του ντοκυμανταίρ του Στέλιου Κούλογλου στον πολυχώρο Passing Clouds, στο Λονδίνο. Σάββατο 30 Νοεμβρίου

Μεγάλη προσέλευση και θερμά σχόλια από τους παρευρισκόμενους απέσπασε στην πρώτη προβολή του στο Λονδίνο το νέο ντοκυμανταίρ του Στέλιου Κούλογλου"Neo-Nazis: the Holocaust of Memory'', το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, σε μία πρωτοβουλία της "Αντιφασιστικής Δράσης για την Ελλάδα'' (Antifascist Action for Greece). Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον αυτοδιαχειριζόμενο πολυχώρο Passing Clouds, έναν χώρο που χαρακτηρίζεται από την ζωντανή και διαρκή επαφή του με την πολυπολιτισμική κοινότητα του Hackney, στην καρδιά του Λονδίνου.

Η προβολή έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας της Αντιφασιστικής Δράσης για την Ελλάδα να αναδείξει το πρόβλημα της εξάπλωσης της φασιστικής ιδεολογίας στη χώρα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, στα δύσκολα χρόνια της Κρίσης. Το φίλμ αναφέρεται στα ιστορικά εγκλήματα του ναζισμού στα Καλάβρυτα και το Δίστομο, στην υπαρκτή ιστορική σύνδεση της Χρυσής Αυγής με τα ναζιστικά κατάλοιπα -τόσο ιδεολογικά όσο και μέσω φυσικών προσώπων- στην Ελλάδα, αλλά και στον πραγματικό ρόλο των Ταγμάτων Εφόδου στη σφαγή του Διστόμου και στην γενικότερη κατάσταση στη χώρα κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που προετοιμάζει η Αντιφασιστική Δράση για την Ελλάδα. Παρευρέθηκαν πολλοί  Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο αλλά και πολύ γνωστά και ενεργά μέλη του Βρετανικού Αντιφασιστικού και συνδικαλιστικού κινήματος, όπως ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας Solidarity for Greece και πρώην πρόεδρος του σωματείου διδακτικού προσωπικού και εργαζομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση University & College Union, Paul Mαckney.

Στο εικονικό "τραπέζι" των σχολιαστών βρέθηκαν: από το Λονδίνο η ελληνίδα Μαρία Μαργαρώνη, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Guardian και  The Nation's Bureau και από την Eλλάδα, μέσω βιντεοκλήσης, ο δημιουργός του ντοκυμανταίρ Στέλιος Κούλογλου. Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε πολύ ζωντανή συζήτηση, στην οποία ο κ. Κούλογλου απάντησε στις ερωτήσεις των θεατών και φώτισε τα κίνητρα και τις προθέσεις της κινηματογραφικής του προσέγγισης στο φαινόμενο του νεο-ναζισμού, όπως παρουσιάζεται μέσα από το συγκεκριμένο ντοκυμανταίρ. Αξίζει να σημειωθεί η πολύ βαθιά ενημέρωση των αλλοδαπών θεατών σχετικά με την σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία καθώς και η τοποθέτηση δύο γερμανών θεατών, οι οποίοι πρότειναν να παρουσιαστεί το ντοκυμανταίρ του Στέλιου Κούλογλου και σε σχολεία και άλλους φορείς στη Γερμανία, για να ενημερωθεί το γερμανικό κοινό για τα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα.

Η Αντιφασιστική Δράση για την Ελλάδα ευχαριστεί όλους όσους δούλεψαν για αυτή την πολύ επιτυχημένη προβολή, τον Στέλιο Κούλογλου για την παραχώρηση της ταινίας και του χρόνου του αλλά και όλους τους Έλληνες και ξένους αντιφασίστες που δυνάμωσαν τη φωνή τους ο ένας μέσα από την παρουσία του άλλου το Σάββατο 30 Νοέμβρη, και υπόσχεται να συνεχίσει να χτυπάει τον φασισμό με αντίστοιχες πρωτοβουλίες σύντομα.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την Αντιφασιστική Δράση για την Ελλάδα στο διαδίκτυο:
Blog: http://aafguk.wordpress.com
Facebook: http://www.facebook.com/antifascistactionforgreece

Λονδίνο, 01/12/2013

Β.Κ: Το παραπάνω κείμενο μας ήρθε με e-mail

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger