Home » , » Ο Γιάννης Πανούσης αυτοπυροβολείται

Ο Γιάννης Πανούσης αυτοπυροβολείται

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 28 Ιουλίου 2015 | 1:34 μ.μ.

Πηγή: Άννα Νίνη - "Unfollow"

Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν ένα γκλομπ, ένα Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κι ένα μνημόνιο. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.
Αν σε κάτι δεν υπήρξε καμιά διαφορά μετά τις εκλογές του Ιανουρίου, αυτό ήταν οι δυνάμεις καταστολείς και ο τρόπος με τον οποίον ασκείται η αυτόνομη εξουσία που εδώ και χρόνια έχουν αποκτήσει. Ορισμένοι άρχισαν να τρέφουν ελπίδες στην πρώτη αντιφασιστική συγκέντρωση που έγινε μετεκλογικά, στις 31 Ιανουαρίου – στην οποία δεν υπήρχε καθόλου αστυνόμευση, δεν άνοιξε ρουθούνι και δεν σημειώθηκε το παραμικρό επεισόδιο.

Έξι μήνες μετά, με τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση να απολαμβάνει τα καθήκοντα του, η κατάσταση στους δρόμους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, αλλά και μετά, μοιάζει και πάλι εξίσου ζοφερή με το παρελθόν, με τις ελπίδες για εξυγίανση της φασιστοποιημένης Αστυνομίας να πέφτουν στο κενό. Η πραγματικότητα φάνηκε γρήγορα, στην κάμερα Go-pro που είδαμε στο κράνος αστυνομικού της ομάδας ΔΕΛΤΑ στην πορεία για τις Σκουριές, στις διαδηλώσεις υπέρ του ΟΧΙ και φυσικά στην πιο πρόσφατη ογκώδη πορεία που εξελισσόταν παράλληλα με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου στις 15 Ιουλίου.

Στο συλλαλητήριο που διοργάνωναν συνδικάτα, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, η αστυνομία είχε την ευκαιρία να ξοδέψει όλη της την οργή για άλλη μια φορά. Και το έκανε. Όχι μόνο ξεκίνησε αναίτια την επίθεση με τα χημικά προκειμένου να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί αλλά προχώρησε στην τακτική που όλοι όσοι δίνουν το παρόν σε συγκεντρώσεις τα τελευταία 8 χρόνια γνωρίζουν- και για την οποία έχει κατηγορηθεί πολλάκις από οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία. Δηλαδή υπερβολική χρήση βίας και αυθαίρετες προσαγωγές.

Η συνηθισμένη πλέον ρίψη χημικών προκειμένου να απωθηθεί το πλήθυς έγινε – και μάλιστα σε οργανωμένα μπλοκ. Τα πρώτα χημικά «έπεσαν» πάνω σε ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α και Ο.Κ.Δ.Ε., με αποτέλεσμα πολλοί από τους διαδηλωτές που βρισκόντουσαν μπροστά στην Αμαλίας να κινηθούν προς την Πανεπιστημίου και να έρθουν αντιμέτωποι με περισσότερα δακρυγόνα από τα ΜΑΤ.

Ένας από τους συλληφθέντες, ο Χρήστος Χ., 29 ετών και καθηγητής, μου περιγράφει τη δική του σύλληψη: «Την ώρα που ξεκίνησαν τα επεισόδια βρισκόμασταν στη συμβολή Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου περίπου 300 μέτρα μακριά από το σημείο που έπεφταν οι μολότοφ, ακριβώς επειδή δεν θέλαμε καμιά ανάμειξη στα επεισόδια. Οι άνδρες των ΜΑΤ έριξαν ένα δακρυγόνο δίπλα μας και όταν αρχίσαμε να τρέχουμε γιατί δεν είχαμε ούτε μάσκες για να προφυλαχθούμε, εμφανίστηκαν περίπου 20 μηχανάκια της ομάδας ΔΕΛΤΑ από την Αμαλίας. Κάποιος από τους αστυνομικούς μου έβαλε τρικλοποδιά και με την ταχύτητα που έτρεχα τινάχτηκα στα πέντε μέτρα. Πριν προλάβω να σηκωθώ, ένιωσα να με χτυπάνε. Υπήρχαν γύρω μου περίπου 40 άνδρες των ΜΑΤ, με είχαν ήδη χτυπήσει και ακινητοποιήσει, όμως παρόλα αυτά συνέχισαν να με χτυπάνε όπου έβρισκαν. Με σήκωσαν και σε όλη τη διαδρομή για το περιπολικό με έβριζαν. Δεν αντιδρούσα στις βρισιές για να μη φάω κι άλλο ξύλο».

Δεν ήταν ο μόνος όμως που συνελήφθη με αυτό τον τρόπο. Υπάρχουν συνολικά 14 άτομα, των οποίων οι αρχικές προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις κατά την «ταυτοποίηση» και κατηγορούνται για πλημμεληματικής και κακουργηματικής φύσεως αδικήματα. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται συνδικαλιστές, όπως ο Μάνθος Τουβαλάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλίου και Χάρτου, ο Μιχάλης Γκοντούμας, κοινωνικός λειτουργός και μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων του Ιδρύματος για το Παιδί «Η Παμμακάριστος», ο οπερατέρ Θωμάς Τσιφτέλης, και άλλοι που παραπέμπονται για αδικήματα όπως εμπρησμό από πρόθεση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών εν υπηρεσία κτλ. Κατηγορίες που προκύπτουν από την ισχύ του τρομονόμου, δηλαδή, και που κατά τη διάρκεια της δίκης που ξεκίνησε την Τετάρτη 22 Ιουλίου βρέθηκαν αντιμέτωπες με αντιφάσεις από τους ίδιους τους αστυνομικούς.

Κατά την προσαγωγή τους, όλοι χτυπήθηκαν βάναυσα.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα της βίας που ασκήθηκε είναι ένα από τα σκηνικά που συνέβησαν όταν έβαλαν τους συλληφθέντες να στοιχηθούν προτείνοντας ο ένας το χέρι στον ώμο του άλλου. Ο τελευταίος της σειράς δέχτηκε χτύπημα με γκλόμπ στο προτεταμένο χέρι, με αποτέλεσμα να σπάσει ο καρπός του, ενώ τον τράβηξαν βίαια από τα μαλλιά ξεριζώνοντας του μια τούφα. Καταθέτει στη δίκη με γύψο, ενώ θα χρειαστεί και άμεση επέμβαση.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των συλληφθέντων καταγγέλουν επίσης πως, κατά την άφιξη τους στη ΓΑΔΑ, δεν μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τους εντολείς τους, με αποτέλεσμα ένας από τους κατηγορούμενος να απολογηθεί χωρίς τον δικηγόρο του, μετά από μπούλινγκ αστυνομικών. Συγκεκριμένα, όπως μου ανέφεραν, τον είχαν βάλει στη μέση τέσσερις αστυνομικοί, λέγοντας του φράσεις όπως «Δεν τη γλιτώνεις, πες μας τώρα τι έκανες. Αφού σε είδαμε», ενώ δεν τον άφηναν να έρθει σε επαφή με δικηγόρο, όπως ορίζει ο νόμος. Επιπροσθέτως, το αίτημα αναβολής που υπέβαλαν οι δικηγόροι και στηρίζεται στο δικαίωμα του κατηγορούμενου για σωστή υπεράσπιση, έπεσε στο κενό, παρά το γεγονός πως έλαβαν τη δικογραφία καθυστερημένα – συγκεκριμένα στη μία το μεσημέρι, μια μέρα πριν την έναρξη της δίκης.

Οι μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ανάμεσα τους γιατροί, δικηγόροι και καθηγητές πανεπιστημίου, μέλη της ΑΔΕΔΥ, και άλλων πολιτικών συλλογικοτήτων, στις καταθέσεις τους επίσης ανέφεραν πως στις στιγμές των συλλήψεων δεν υπήρχαν συγκρούσεις και επεισόδια, πως υπήρχε υπερβολική και αναίτια χρήση βίας και χημικών, ενώ πολλοί από αυτούς να ξυλοκοπήθηκαν από τα ΜΑΤ και τις ομάδες ΔΕΛΤΑ. Για παράδειγμα, τη στιγμή που το Π.Α.ΜΕ και η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία «Ροσινάντε» περπατούσαν πίσω από την Αμαλίας μέχρι τη Συγγρού, λίγο πριν τη Χαμοστέρνας δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από την αστυνομία, διαλύθηκαν, και πολλοί από αυτούς χτυπήθηκαν στην προσπάθεια τους να φύγουν.

Λίγες μέρες μετά, ο Γιάννης Πανούσης, αντί να διαφοροποιηθεί από τους προκατόχους του που μας είχαν συνηθίσει στην παράλειψη διερεύνησης τέτοιων περιστατικών, έκανε την εξής δήλωση: «Να σε πυροβολούν άνθρωποι που είναι 19 και 20 χρονών, άνθρωποι που δεν έχουν κάνει τίποτα ποτέ στη ζωή τους και έκαναν δυο καταλήψεις και τρεις πορείες και κάτι τρέχει στα γύφτικα, έναν άνθρωπο που έχει κάνει πορεία στη ζωή του μέσα στα γράμματα, δεν έχει νόημα. Έχω προσπαθήσει να κάνω διάλογο αλλά δεν τα έχω καταφέρει. Το κίνημα των νέων υπερβάλλει, κι εγώ το έχω κάνει σαν νέος. Όμως υπάρχουν και νόμοι, δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Η αστυνομία στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου δεν προκάλεσε. Αυτά που είπαν ότι κυνηγήσαμε πολιτικές νεολαίες, δεν υπάρχουν. Αν έχει γίνει κάτι, θα γίνει ΕΔΕ όπως και διενεργείται ήδη. Είπα, όποιος πολίτης χτυπήθηκε ή βασανίστηκε, να έρθει σε μένα προσωπικά να το καταγγείλει».

Η απροθυμία του Γ. Πανούση να καταπιαστεί με το πρόβλημα των Δυνάμεων Ασφαλείας της χώρας και να αντιμετωπισει τις συστημικές παραβιάσεις είναι έκδηλη και επικίνδυνη. Και ακόμη πιο επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι ο μη εκλεγμένος από τον λαό Γ. Πανούσης απέκτησε μετά τον ανασχηματισμό τη δύναμη να υπερασπίζεται την αστυνομική ανομία ακόμη πιο κραυγαλέα, με δηλώσεις που επιτείνουν τη ρήξη μεταξύ πολιτείας και πολίτη. Γιατί ακόμη και αν αυτοί που ένιωσαν τη βιαιότητα της Αστυνομίας ήταν «19χρονα» και όχι το πλήθος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, δεν εξακολουθούν να είναι πολίτες;

Η δίκη των συλληφθέντων της 15ης Ιουλίου  συνεχίζεται την Τρίτη 28 Ιουλίου, στις 8.15 π.μ. στο κτίριο ΠΡΟΚΑΤ 2 της Ευελπίδων. Μπορεί o Γιάννης Πανούσηςνα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι για ποιο λόγο «πυροβολείται» και να σταματήσει το τζόκινγκ «στα γύφτικα», όπως λέει στην κομψή δήλωσή του.

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

Ανώνυμος
28 Ιουλίου 2015 στις 2:15 μ.μ.

Πανουση μαυρε φασιστα το τελος σου θα ειναι μαυρο και κατασκοτεινο οπως και ολων των προκατοχων σου
Παπουτση Χρησοχοιδη Δενδια Σου το υποσχομαστε το τελος σου το μαυρο και θεοσκοτεινο melito

Ανώνυμος
28 Ιουλίου 2015 στις 7:54 μ.μ.

Πολυ σωστα τα λες melito και πλησιαζει η στιγμη,που πρεπει να μας απασχολησει για τα καλα το θεμα αυτο!! Προχθες ,στην Σια στο Σκαι,φανηκε ολη του,η νοσηροτητα!! Εχει και αυτος μια ωραιοπαθεια με την παρτη του......μα να'σαι καλα,γινεσε υποργος δημοσιας ταξεως; Ο ανθρωπος δεν ειναι καλα,οπως και οι πιο πολλοι εκει μεσα!! Ας ειναι καλα,ολα τα κομματα ,κυριως τα κομμουνιστικα ,που πρωτοστατουν παντα,στην απιτηση δικαιοσυνης!Πραγματι ,με συντροφικη διαθεση,και περα κανουν τις διαφορες και το δικαιο υποστηριζουν!! Αα ρε αλοιμονο μας!! Ποτε αλλοτε αυτη η χωρα,δεν ειχε τοση φτωχεια στα ηθη της!! Περιμενω ,τον συντροφο Κουτσουμπα ,να μιλησει σαν πραγματικος αριστερος,ετσι για να ξεχωρισει και απο τον ''τεμεκ''!! Ετσι,για να εχουμε εναν οιστρο ,μεθαυριο στις εκλογες!! Ετσι, για να μου αφαιρεσεις ολα τα επιχειρηματα ΚΚΕ και να με βαλεις να σκευτω,μπας και εχω αδικο,ρε ''συντροφοι''!! Οσο για εσενα Πανουση.......φτιαχνε την φραντζα....με αυτην θα μεινεις, κακομοιρη ναρκισσε!!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger