Home » , , , , » ΕΛΜΕ Χανίων: Στέγη, δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια για όλους

ΕΛΜΕ Χανίων: Στέγη, δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια για όλους

Από Δημήτρης Δαμασκηνός , Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 | 4:52 μ.μ.

  Αυτήν την περίοδο στα Χανιά, εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, νέοι φοιτητές,  εργαζόμενοι αναζητούν μάταια στέγη. Τα ενοικιαζόμενα σπίτια είναι ελάχιστα και πολύ ακριβά, απαγορευτικά για τον πενιχρό μισθό των αναπληρωτών αλλά και των μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ δεν έχουν λείψει φαινόμενα που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ακόμα και εάν βρεθούν ο χρόνος ενοικίασης τελειώνει πριν το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν (τέλη Απρίλη), με αποτέλεσμα δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν σπουδές και εργασία. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει άμεσες συνέπειες σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία.


  Η ανεξέλεγκτη τουριστική εκμετάλλευση έχει μετατρέψει τα Χανιά σε πόλη πολυτελείας, μόνο για αυτούς που μπορούν να πληρώσουν, ενώ εμφανίζονται φαινόμενα ακόμη και φτωχοί εργαζόμενοι, που τυχαίνει να είναι και ιδιοκτήτες σπιτιών, λόγω της υπερφορολόγησης, της χρόνιας λιτότητας και της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ να αναγκάζονται να “ξεσπιτωθούν” και να βάζουν προς ενοικίαση την κατοικία τους στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης (αυτή η πραγματικότητα αφορά σ' ένα μεγάλο ποσοστό των σπιτιών) προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν. Τα πανέμορφα  Χανιά λοιπόν διώχνουν τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους και  τη νεολαία.

  Η κατάσταση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στο νομό, αλλά αφορά συνολικά το νησί. Η Κρήτη από άκρη σε άκρη έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο τουριστικό πάρκο. Γη, σπίτια, ελεύθεροι χώροι, υποδομές έχουν μετατραπεί σε εμπορεύματα. Οι νόμοι της αγοράς και η κερδοφορία των λεγόμενων «επενδυτών» (τουριστική βιομηχανία, κατασκευαστικοί όμιλοι, τράπεζες κ.α.) καταργούν στην πράξη το δικαίωμα στη στέγη, αλλάζουν δραματικά την εικόνα του νησιού και τη ζωή των κατοίκων, πλήττουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και την ιστορία του τόπου. Όλα σχεδιάζονται με κριτήριο την εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων.

  Σε αυτήν τη λογική κινήθηκαν τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι λεγόμενες «τοπικές εξουσίες » (Δήμοι- περιφέρεια). Την ίδια στιγμή που η αναζήτηση  στέγης είναι δυσεύρετη και πανάκριβη υπόθεση, οι κυβερνήσεις ευνοούν τις τράπεζες που αρπάζουν τη λαϊκή κατοικία. Μέσα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τη βαριά φορολογία, τον ΕΝΦΙΑ και τη μεταπώληση των «κόκκινων δανείων» σε ξένους επενδυτές η κατοικία αλλάζει χέρια και συγκεντρώνεται σε λίγους.

  Αυτήν την κατάσταση το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα δεν μπορεί να την προσπεράσει. Οφείλει να διεκδικήσει άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Το ΔΣ προχωρά μαζί με τους εκπαιδευτικούς  σε παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια του νομού ως πρώτο βήμα και καλεί  πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες και εργαζόμενους να προχωρήσουμε σε  αγωνιστικό συντονισμό και διεκδίκηση του δικαιώματος στη στέγη για όλους.
 

Παλεύουμε για:
  • Εξεύρεση χώρων (ξενοδοχεία, δημόσια κτήρια, εκκλησιαστικά ιδρύματα) για την ΑΜΕΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των αναπληρωτών – φοιτητών και όλων των εργαζόμενων σε κατοικίες που θα εξασφαλίζουν ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης και δεν θα είναι κακής ποιότητας υπνωτήρια των τριών, έξι ή και παραπάνω ατόμων.
  • Γενναία επιδότηση ενοικίου στις περιπτώσεις που το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να καλύψει δωρεάν της ανάγκες των αναπληρωτών – φοιτητών και όλων των εργαζόμενων για αξιοπρεπή στέγαση.
  • Παραχώρηση κενών κατοικιών (δεκάδες είναι τα άδεια ακίνητα δήμων, εκκλησιών, φορέων του δημοσίου) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στέγαση.
  • Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από το κεντρικό κράτος για την κατασκευή εστιών και κατοικιών. Ανάληψη πρωτοβουλιών και από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφέρεια, Δήμοι) προς την ίδια κατεύθυνση. 
Καλούμε τις δημοτικές- περιφερειακές αρχές, το υπουργείο και την κυβέρνηση συνολικά να δώσουν άμεσα λύση στο στεγαστικό πρόβλημα.


Χανιά, 8 Σεπτεμβρίου 2019
 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger