Home » , » Αλήθεια: Το πρώτο θύμα του πολέμου

Αλήθεια: Το πρώτο θύμα του πολέμου

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 3 Απριλίου 2022 | 9:33 μ.μ.


Ενα ενδιαφέρον, κατά την άποψη μας, ανυπόγραφο κείμενο συναντήσαμε στην εφημερίδα Kontranews. Το αναπαράγουμε

 Δεν είναι η πρώτη φορά. Συμβαίνει κάθε φορά που υπάρχει μια πολεμική σύρραξη, εκτός από τις σφαίρες, τις βόμβες και τους πυραύλους που πέφτουν στους αντιμαχόμενους σκορπώντας το θάνατο, κάποιες άλλες «σφαίρες», «βόμβες» και «πύραυλοι ψεύδους» εκτοξεύονται από την κάθε πλευρά σκοτώνοντας την αλήθεια.

Αυτά την αλήθεια που ο Αισχύλος χαρακτήρισε ως «το πρώτο θύμα του πολέμου». Του πολέμου της προπαγάνδας ο οποίος διεξάγεται παράλληλα με τον πραγματικό πόλεμο και του οποίου τα αποτελέσματα είναι πολλές φορές χειρότερα των επιχειρήσεων. Ενός «πολέμου» που έχει στόχο τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, αλλά και την ενίσχυση (ή την καταρράκωση) του ηθικού στρατευμένων και πληθυσμού. Και για τον οποίον ο Τζορτ ζΟργουελ είχε πει:

«Ένα από τα τρομακτικότερα χαρακτηριστικά του πολέμου είναι η πολεμική προπαγάνδα. Όλα αυτά τα ουρλιαχτά, τα ψέματα και το μίσος έρχονται πάντοτε από αυτούς που δεν πολεμούν».

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάτι ανάλογο ζούμε και σήμερα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την αντιπαράθεση στην ουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Για παράδειγμα εκεί που τα ελληνικά ΜΜΕ μετέδιδαν ειδήσεις ότι οι Ουκρανοί ανακαταλαμβάνουν περιοχές, ότι οι Ρώσοι είναι καθηλωμένοι γι αυτό και βομβαρδίζουν ανηλεώς, ξαφνικά ο δήμαρχος Μαριούπολης δηλώνει: «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε ora χέρια ίων καταχτητών». Και μία μέρα μετά, μία εικόνα με Ουκρανούς να πυροβολούν στα πόδια Ρώσους αιχμαλώτους. Η Ρωσία να το καταγγέλλει ως έγκλημα πολέμου, οι Ουκρανοί να δηλώνουν τελικά ότι θα το ερευνήσουν.

Τι υποστηρίζουν τα ΜΜΕ

Τι να πρωιοπιστέψει κανείς; Ποιά είναι η αλήθεια για τις επιχειρήσεις και το περιστατικό και ποιο είναι το ψέμα; Τι δείχνουν και τι υποστηρίζουν σύσσωμα σχεδόν τα δυτικά MMΕ και τι δείχνουν (γνωστό και αυτό) τα ΜΜΕ otn Ρωσία και τη Λευκορωσία;

Πόσοι ακόμα πιστεύουν όχι ο Ναπολέ¬ων Βοναπάρτης, ο καταχτητής σχεδόν όλης χης Ευρώπης, ήταν πολύ κοντός; Το πισιεύ- ουν και το υποστηρίζουν πολλοί, παρότχ χο ύψος του ήταν κοντά στο 1,70, αρκετό για την εποχή του που ο μέσος όρος ήταν χαμηλός. Αυτό βέβαια οφειλότανοτη Βρετανική προ¬παγάνδα και οτη διαφορά της Γαλλικής από τη Βρετανική ίντσα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρησή του, την οποία εκμεταλλεύ¬τηκαν οι Βρετανοί.

Λογοκρισία

Από rov Α' Παγκόσμιο πόλεμο η ελεύθερη ενημέρωση είχε απαγορευτεί και επιπλέον ασκείτο λογοκρισία σε σημείο ώστε ο Τύπος και το ραδιόφωνο (αυτά υπήρχαν τότε) να μεταδίδουν μόνο επίσημες και προπαγανδιστικές ανακοινώσεις, Στο δε Β' Παγκόσμιο η προσωπική προπαγάνδα του Χίτλερ με τη φωτογραφία να χαϊδεύει τη μικρή Χέλγκα Γκαίμπελς, κόρη του διαβόητου Γκαίμπελς, ως το αγαπημένο παιδί rou «θείου Αδόλφου», διαδόθηκε για να συγκινήσει. Κατά τα άλλα ο Αδόλφος εξόντωνε μικρούς μεγάλους στα κρεματόρια και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Προπαγάνδα

Η έλευση της τηλεόραο ης άλλαξε και το βάρος της προπαγάνδας καθώς τα κράτη με την εξουσία τους χρησιμοποιούσαν την εικόνα τους για να κάνουν θαύματα ή καλύτερα για να διαδίδουν τα δικά τους Θαύματα και τα κακουργήματα των αντιπάλων τους. Το σημείο καμπής ήταν ο Πόλεμος του Κόλπου το 1991, που διεξάγαγε ο πατήρ Μπους και ο οποίος πόλεμος μπήκε χάρη στο CNN στα σαλόνια των πολιτών όλου του κόσμου και μαζί μπήκε στα σαλόνια και η προπαγάνδα του πολέμου. Ούτε μπορεί να ξεχάσει κανείς από όσους είδαν τότε την εικόνα του κορμοράνου λουσμένου στο μαζούτ ως πρώτου Θύματος, όπως είπαν, τou βομβαρδισμού που προκάλεσαν οι Ιρακινοί αρκετούς μήνες πριν σε ένα ναυάγιο πετρελαιοφόρου σε μάχη, που η πολεμική προπαγάνδα το ανέσυρε για να δημιουργήσει εντυπώσεις και το πέτυχε, ανεξάρτητα από την αποκάλυψη της αλήθειας αργότερα.

Η δουλειά είχε γίνει. Ποιος δεν θυμάται αργότερα τον όρο «ενσωματωμένοι» που αφορούσε δημοσιογράφους που βρίσκονταν μαζί με τους επιτελείς στο Πεδίο της μάχης: Μία αμερικανική εφεύρεση για την κάλυψη και δημοσιοποίηση γεγονότων που επιλέγει το αφεντικό σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων που η στρατιωτική και Πολιτική εξουσία γιγαντώνονται, την Ελεύθερη πρόσβαση δημοσιογράφων στο θέατρο των επιχειρήσεων δηλαδή, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην όσο το δυνατόν αντικειμενική ενημέρωση του κοινού κι ας ενδιαφέρονταν μόνο για τη διάδοση των δικών τους επιτυχιών. 

Δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες περιστατικών αλλά εμείς οι ανήκοντες εις την Δύσιν έχουμε δεχθεί βροχή ΝΑΤΟϊκών fake news to ίδιο. Προφαντός συμβαίνει και στην άλλη πλευρά τώρα πλέον με την πλήρη διάδοση του κυβερνοχώρου, ο πόλεμος της προπαγάνδας που διεξάγεται ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία και τούς υποστηρικτές τους, όπως ονομάστηκε εύστοχα.

Fake news

Πόλεμος στο Tik Tok, τα fake news διαδέχονται το ένα το άλλο, κατασκευασμένα ή πείραγμένα βίντεο, ακόμη και βιντεοπαιχνίδια VR προβάλλονται ως αληθινά, διογκωμένες πληροφορίες για θύματα διοχετεύονται σιην κοινή γνώμη. Βέβαια στα πολλά αρνητικά αυτού του πολέμου υπάρχουν και ορισμένα θετκά καθώς αρκετοί σοβαροί χρήστες περιγράφουν και δίνουν εικόνα για όσους συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο.

Δηλαδή σαν ερευνητική δημοσιογραφία, όμως με to δρόμο που έχουμε πάρει, υπάρχει κίνδυνος η προπαγάνδα να επικρατησεί των πραγματικών γεγονότων ακόμη και για τους ιστορικούς του μέλλοντος οι οποίοι εκτός από τις πρωτογενείς πήγες, αρχεία και λοιπά θα στηριχθούν και σε όσα πολυποίκιλα αναπαράχθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που είναι -και θα εξακολουθήσουν εξελισσόμενα να είναι- κυρίαρχα.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger