Home » , » Αυτοί είστε «κύριοι» ανθρωποφύλακες

Αυτοί είστε «κύριοι» ανθρωποφύλακες

Από giorgis , Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009 | 3:07 π.μ.

Πήραμε ένα e-mail που το υπογράφουν «Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι Κ.Φ. Πατρών».
Μας έκανε εντύπωση που οι δεσμοφύλακες ή καλύτερα οι ανθρωποφύλακες επέλεξαν και το blog μας για να δημοσιοποιήσουν τα «εργασιακά τους προβλήματα».

Αντε σειρά έχουν και οι μπάτσοι για να τρελαθούμε εντελώς!

Επί της ουσίας τώρα. Μας γράφουν ανάμεσα στ’ άλλα:
«Είμαστε νέοι εργαζόμενοι στο χώρο της Κλειστής Φυλακής Πατρών, άνθρωποι που όλοι μας έχουμε κάνει σπουδές, κύρια στην Ανωτέρα εκπαίδευση, και πού λόγω της υποαπασχόλησης και της ανεργίας υποβάλαμε τα χαρτιά μας εδώ και ένα χρόνο και προσληφθήκαμε ως Σωφρονιστικοί υπάλληλοι στη Πάτρα….

Παρόλο που είμαστε τελείως ανεκπαίδευτοι και προσπαθούμε με βάση το συναίσθημα να βοηθήσουμε στην καθημερινή διαβίωση των κρατουμένων (γιαυτό ότι και εάν έκαναν, πάνω από όλα είναι άνθρωποι που χρίζουν τουλάχιστον το σεβασμό των στοιχειωδών δικαιωμάτων.

Εμείς ως εργαζόμενοι εκτός ότι είμαστε αναγκασμένοι να υποφέρουμε από την ΜΟΝΙΜΗ (που ούτε κτήνη δεν μπορούν να υποφέρουν) δυσωδία, να κάνουμε κυριολεκτικά ¨σλάλομ¨ ανάμεσα σε σάπια φαγητά, σκουλήκια, ποντίκια και κολλημένες ακαθαρσίες μηνών, πατώντας πάνω σε ένα μαύρο ζελέ βρωμιάς, το χειρότερο όμως όλων είναι το μεσαιωνικό ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ωράριο εργασίας, δηλαδή να μην παίρνουμε ΟΥΤΕ ΡΕΠΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Κάτι που δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο εργασιακό χώρο. Αυτό φυσικά δεν υπόκειται σε αποφάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου αλλά της Τοπικής Διεύθυνσης (Διευθυντής και Αρχιφύλακας)…

Ότι υπάρχει όχι απλώς υπερκάλυψη στους χώρους κράτησης δεν αποτελεί, δυστυχώς είδηση, το ότι οι κρατούμενοι στοιβάζονται ανά 11 η 12 σε χώρους για 5 άτομα, εάν δεν είναι ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ τότε πως αλλιώς να χαρακτηρισθεί; …

Οι ακαθαρσίες που έχουν κολλήσει στα προαύλια, συνέπεια της μη ύπαρξης ούτε ενός κάδου για απορρίμματα, με συνδυασμό είτε με τις υψηλές θερμοκρασίες είτε με την συνεχή υγρασία, δημιουργεί πρόβλημα όχι μόνο δυσωδίας αλλά για αρρώστιες που και λόγω του υπερπληθυσμού που από τη μια στιγμή στην άλλη θα δημιουργήσουν ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΕΠΙΔΥΜΙΕΣ…».

Και το e-mail τους καταλήγει με ένα Υ.Γ όπου σημειώνουν: «Να μας συγχωρήσετε γιατί δεν δίνουμε τα ονόματα μας αλλά η μόνη αλήθεια είναι ότι ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ με όλη τη σημασία της λέξης να μην βρεθούμε "λόγω υπηρεσιακών αναγκών" μετατιθέμενοι εκδικητικά».

Πριν σχολιάσουμε όσα γράφουν οι δεσμοφύλακες να κάνουμε μια γενική τοποθέτηση.
Σε περασμένη ανάρτηση μας η συντρόφισσα δικηγόρος Α.Π έχει κάνει μια σοβαρή ανάλυση για τον «δεσμό της φυλακής».

Πέρα απ’ αυτό όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι οι φυλακές είναι αποθήκες που στοιβάζουν όποιον το σύστημα θεωρεί "περιθωριακό", "αντικοινωνικό", εγκληματία.
Εκεί μπορεί να βρεθείς γιατί δεν πλήρωσες τον μεγαλύτερο τοκογλύφο που υπάρχει, τις τράπεζες, γιατί φύτεψες δυο κανναβουριές για να φουμάρεις ένα τσιγαριλίκι χασίς, γιατί έριξε δυο μπινελίκια σε ένα μπάτσο.
Αυτοί την στιγμή βρίσκονται προφυλακισμένοι 60 περίπου νεολαίοι, αρκετοί απ’ αυτούς ανήλικοι, γιατί οι μπάτσοι τους τύλιξαν σε μια κόλα χαρτί στα γεγονότα της εξέγερσης του Νοέμβρη.

"Τσαντάκιας" θα μπεις στην φυλακή, ληστής τραπεζών θα βγεις, γιατί μόνο τέτοιο «σωφρονισμό» προσφέρουν αυτά τα «ιδρύματα».

Ας μην κολλήσουμε σ' αυτά που λένε οι αστοί κοινωνιολόγοι ότι σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία απουσιάζει απ' τις φυλακές το 70% των θέσεων στους κοινωνικούς λειτουργούς που απαιτείτε, το 75% σε νοσηλευτικό προσωπικό, ότι δεν υπάρχουν εγκληματολόγοι στις φυλακές και άλλες τέτοιες τρίχες κατσαρές.
Λες και άμα υπήρχαν θα άλλαζε ριζικά η κατάσταση.

Και να ρθούμε τώρα σ’ αυτά που μας γράφουν οι ανθρωποφύλακες απ’ την Πάτρα, προσπερνώντας το υποκριτικό ενδιαφέρον που δείχνουν για τους κρατουμένους.

«Είμαστε νέοι εργαζόμενοι στο χώρο της Κλειστής Φυλακής Πατρών, άνθρωποι που όλοι μας έχουμε κάνει σπουδές, κύρια στην Ανωτέρα εκπαίδευση, και πού λόγω της υποαπασχόλησης και της ανεργίας υποβάλαμε τα χαρτιά μας εδώ και ένα χρόνο και προσληφθήκαμε ως Σωφρονιστικοί υπάλληλοι στη Πάτρα», μας γράφουν.

Σπούδασαν, λέει, και λόγω της υποαπασχόλησης και της ανεργίας αναγκάστηκαν να δουλέψουν σαν δεσμοφύλακες.
Και ποιος σας είπε ρε παίδες ότι η ανεργία μπορεί να δικαιολογήσει κάθε επαγγελματική επιλογή;
Με την «λογική» σας την ανεργία μπορεί να επικαλεστεί και ένας έμμισθος χαφιές, για να δικαιολογήσει την δουλειά που κάνει.


Παρακάτω στο κείμενο σας γράφετε:
«Παρόλο που είμαστε τελείως ανεκπαίδευτοι και προσπαθούμε με βάση το συναίσθημα να βοηθήσουμε στην καθημερινή διαβίωση των κρατουμένων (γιαυτό ότι και εάν έκαναν, πάνω από όλα είναι άνθρωποι που χρίζουν τουλάχιστον το σεβασμό των στοιχειωδών δικαιωμάτων».

Αυτό κι αν είναι δούλεμα. Στην «στενή», μπορεί να μην έχουμε «φοιτήσει» μέχρι τώρα –αργότερα ποιος ξέρει- αλλά ποιος είναι ο ρόλος σας μέσα στις φυλακές τον ξέρουμε πολύ καλά.

Αλλά για να μην κάνουμε αυθαίρετες εκτιμήσεις εμείς ας δώσουμε τον λόγο σε έναν κρατούμενο των φυλακών Χίου. Τον Β. Πάλλη:

"«Ξεφτιλίσου, ταπεινώσου, σκύψε και δείξε μας». Αυτή είναι η φράση των δεσμοφυλάκων που συνοδεύει την εισαγωγή όλων των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας.
Εάν τη στιγμή εκείνη γυρίσεις και του πεις:
«Τι μου λες, ρε;», αυτό λαμβάνεται ως άρνηση εκτέλεσης εντολής και το πρώτο Πειθαρχικό το 'χεις στην τσέπη. Πράγμα που σημαίνει ότι στον πρώτο χρόνο φυλάκισης δεν μπορείς να πάρεις άδεια.
Εάν σε έναν μήνα υποπέσεις και σε δεύτερο «αμάρτημα», για παράδειγμα αν ξυπνήσεις ένα πρωί και πεις «ρε» σε έναν δεσμοφύλακα, το δικαίωμα σου στην ελευθερία μειώνεται δραματικά.

Οι δεσμοφύλακες ανήκουν στην κάστα ανθρώπων που πιστεύουν ότι μπορούν να σε συνετίσουν ταπεινώνοντάς σε. Πρόκειται για ανθρώπους ανίκανους να καταλάβουν ότι αυτή η πρακτική θα φέρει ακριβώς το αντίθετα αποτελέσματα: την εξέγερση από τα "σκυλιά". Ετσι μας αποκαλούν: "Σκυλιά" !!!

... 0 κυριότερος πόλεμός τους είναι να μοιράζουν ναρκωτικά με τη σέσουλα. Σε όλες φυλακές υπάρχει ένα «χρηματοκιβώτιο ναρκωτικών» από κατασχέσεις, τα οποία ανοίγουν κυρίως σε περιπτώσεις διαμαρτυρίας για να καταστείλουν τη δράση των κρατουμένων. Ενας μαστουρωμένος, βλέπεις, δεν θα διαμαρτυρηθεί και δεν θα εξεγερθεί ποτέ. Θα πάρει τη δόση του, θα κάτσει στο κρεβάτι του και η φυλακή θα λειτουργήσει μια χαρά.
Τώρα που μιλάμε οι φυλακές γεμίζουν ναρκωτικά, συχνά με την ανοχή των υπευθύνων. Κανείς όμως δεν νοιάζεται γι' αυτά".

Και επειδή, εσείς που μας στείλατε το e-mail, κάνετε ότι δεν γνωρίζετε το νταλαβέρι των ναρκωτικών μέσα στις φυλακές –και στην δική σας φυσικά- να σας θυμίσουμε κάποια πράγματα που έχουν δει το φως τις δημοσιότητας για συναδέλφους σας.

Πριν μερικά χρόνια όταν τα αλληλοκαρφώματα των ανθρωποφυλάκων (είναι πολλά τα λεφτά που παίζονται σ’ αυτά τα κυκλώματα και κάποτε τα χαλάν στην μοιρασιά) έφεραν τον αρχιφύλακα του Κορυδαλλού Φωτάκη, να έχει συλληφθεί με όπλα και ηρωίνη.
Εκανε μερικά φεγγάρια διακοπές στις φυλακές της Κέρκυρας, δαπάνες ελληνικού δημοσίου, και επανήλθε δριμύτερος στα «θεάρεστα καθήκοντα του», γιατί για την αστική δικαιοσύνη είστε «δικά της» παιδιά και σας προσέχει.

Να αναφέρουμε τα όσα έχουν δημοσιευτεί για ένα άλλο αστέρι συνάδελφό σας;
Μήπως ξέρετε, κανέναν δημόσιο υπάλληλο που να έχει την καριέρα του Αραβαντινού;
Ο τύπος κατηγορήθηκε για ένα σωρό υποθέσεις, προφυλακίστηκε, αποφυλακίστηκε υπό όρους τους οποίους παραβίασε, προφυλακίστηκε ξανά για να αποφυλακιστεί και να βρεθεί τελικά ξανά το μεγάλο αφεντικό στις φυλακές Κορυδαλλού.
Εδώ ολόκληρος πρώην υπουργός δικαιοσύνης, ο Κουβελάκης τον είχε κατηγορήσει για συμμετοχή σε παράνομα κυκλώματα και αντί να τιμωρηθεί ο ανθρωποφύλακας έχασε την θέση του ο υπουργός.
Ηταν η εποχή που ο Βύρωνας Πολύδωρας, σαν βουλευτής που ήταν τότε της αντιπολίτευσης τα είπε όλα με δυο προτάσεις του, σε ομιλία του στην βουλή για τον Αραβαντινό: "Δεν είναι ανεκτό, σαν διοικητικός μηχανισμός, αυτό το πράγμα. Και να μου λέτε ότι, ξέρεις, εδώ έχουμε έναν πραγματικό φύλακα - άγγελο, ο οποίος τροχονομεί τις δολοφονίες, τις αυτοκτονίες, τα ατυχήματα, τους απαγχονισμούς. Ε, όχι".

Αυτοί είστε «κύριοι» ανθρωποφύλακες. Και το e-mail σας το στείλατε σε λάθος αποδέκτη.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger