Home » » Απεργία πείνας πολιτικών κρατουμένων στην Χιλή

Απεργία πείνας πολιτικών κρατουμένων στην Χιλή

Από giorgis , Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010 | 3:07 π.μ.


Από τις 12 Ιουλίου 2010, 31 Mapuche βρίσκονται σε απεργία πείνας στις φυλακές της Κονσεψιόν, Βαλντίβια, Ανγκολ, Λέμπου και Τεμούκο. Προέβησαν σε απεργία πείνας απαιτώντας το δικαίωμα στην δίκαιη δίκη, την εφαρμογή μιας αντικειμενικής κι αμερόληπτης δικαιοσύνης και ειδικότερα την άρση εφαρμογής του Αντιτρομοκρατικού Νόμου.

Το γεγονός ότι οι γηγενείς πολιτικοί κρατούμενοι αναγκάστηκαν να προβούν σ' αυτήν τη δραστική ενέργεια οφείλεται στο ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ο Αντιτριμοκρατικός Νόμος Νο.18.314, που θεσπίστηκε κατά την διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ, ισχύει μόνο για τους πολιτικούς ηγέτες και την κοινότητα των Mapuche. Η κατάργηση αυτού του νόμου απαιτείται από ένα μεγάλο μέρος του Διεθνούς Συστήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων και της Επιτροπής Δεοντολογίας κατά των Βασανιστηρίων, της οποίας η έκθεση συζητήθηκε από την Επιτροπή για την Εξάλειψη Φυλετικών Διακρίσεων των Ηνωμένων Εθνών τον Αύγουστο του 2009.

Η εφαρμογή του Αντιτρομοκρατικού Νόμου αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών οι οποίοι ασκούν το δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν, απαιτώντας το δικαίωμα της
κυριότητας επί των προγονικών τους εκτάσεων, τον σεβασμό του τρόπου ζωής τους και της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε πολλές Ειδικές Εκθέσεις συνέστησε τη μη εφαρμογή του Αντιτρομοκρατικού Νόμου για τις δραστηριότητες, τις διαμαρτυρίες και τις απαιτήσεις του λαού των Mapuche. Αυτές οι Συστάσεις αναφέρουν ότι η εφαρμογή του νόμου αυτού δεν εγγυάται μια δίκαιη δίκη και κάνουν αναφορές σε περιπτώσεις παραβίασης δικαιωμάτων. Υπογραμίζει τη χρήση των απρόσωπων μαρτύρων, την επ' αόριστον προφυλάκιση των κατηγορουμένων και την ταυτόχρονη διπλή δίκη τους και από την πολιτική και από την στρατιωτική διακαισύνη.

Κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η εθνική δίωξη έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Αυτή την στιγμή 37 πολιτικοί ηγέτες Mapuche είναι κρατούμενοι σε διάφορες φυλακές του νότου της Χιλής. Από αυτούς οι 28 κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου. Συνολικά 60 μέλη της κοινότητας βρίσκονται στη φυλακή ή είναι ελεύθεροι υπό όρους με λήψη ασφαλιστικών μέτρων. 3 Mapuche αναγκάστηκαν να ζητήσουν Πολιτικό Ασυλο στην Αργεντινή και την Ελβετία και 5 Mapuche είναι νεκροί από αστυνομικά πυρά και βασανιστήρια.

Οι εκτελεστικές αρχές και οι νομικοί εκπρόσωποι της Χιλής φέρουν την υποχρέωση να προβούν σε διαδικασία διαλόγου με τους πολιτικούς κρατουμένους που βρίσκονται σε απεργία πείνας. Είναι αναγκαίο να διορθωθεί η καταδικαστική πολιτική που εφαρμόζεται από την Χιλή εναντίων των ιστορικών αιτημάτων του λαού των Mapuche. Το χιλιανό κράτος έχει υποχρέωση να τηρεί τις δεσμεύσεις των διεθνών πράξεων που έχει συνυπογράψει, όπως η Συνθήκη της ΔΟΕ 169, η Διακήρυξη των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών και να σταματήσει την καταπίεση και τις διώξεις εναντίων των ηγετών των Mapuche.

Επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Οι οργανώσει αλληλεγγύης των Mapuche, της Ευρώπης και της Β. Αμερικής, εκφράζουμε την υποστήριξή μας στους πολιτικούς κρατουμένους Mapuche σε απεργία πείνας. Υποστηρίζουμε την απαίτησή τους για δικαιοσύνη, προκειμένου:

Να σταματήσει η θεσμοθετημένη βία και να καταργηθεί ο αντιτρομοκρατικός νόμος.



Να σταματήσει η πολιτική στρατιωτικοποίησης των περιοχών των Mapuche.



Να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις της δέουσας διαδικασίας και η απελευθέρωση των εγκλείστων πολιτικών κρατουμένων Mapuche.



Να καταργηθεί το σύστημα της "διπλής ταυτόχρονης δίκης" από στρατοδικεία και αστικά δικαστήρια.



Να δοθούν εγγυήσεις υπεράσπισης των κατηγορουμένων.



Να εξασφαλιστούν τα Πολιτικά και γεωγραφικά Δικαιώματα, η αυτονομία και η αυτοδιάθεση. Δικαιώματα που απορρέουν από την Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών, που επικυρώθηκε από τη Χιλή στις 13 Σεπτεμβρίου 2007.

Επιβεβαιώνουμε ότι το Εθνος Mapuche ασκεί το νόμιμο δικαίωμά του να αγωνιστεί για την ανάκτηση και την αναστήλωση των ιστορικών του εδαφών, τα οποία σφετερίστηκε το κράτος της Χιλής. Εδάφη τα οποία επισήμως αναγνωρίζονται σε διεθνείς συνθήκες της Ισπανικής Αυτοκρατορίας και του Χιλιανού Κράτους.

Αναφέρουμε πως συνεχίζουμε το έργο μας, την καταγγελία του κράτους της Χιλής και την ρατσιστική πολιτική καταστολής εναντίων του έθνους των Mapuche.

Για να συμμετάσχετε και να εκφράσετε την αλληλεγγύη σας: http://mapuche.info/

Jorge Calbucura - Coordinador Centro de Documentación Mapuche, Ñuke Mapu Suecia, Reynaldo Mariqueo - Coordinador Enlace Mapuche Internacional - Inglaterra, Miguel Utreras Imilmaqui - Co-director Center for Innovative Development - Noruega, Carlos Contreras Painemal - Coordinador Centro de Documentación Mapuche, Rucadugun - Alemania, Gaston Lion - Coordinador Comite Belga - America India – Belgica, Dionicio Barrales Leal - Coordinador Mapuche Nation Support Committe, Edmonton - Canadá, R. Eduardo Rapiman M. - Director Laboratorio de las Artes (Lab.ADC) Araucania, Noruega, Nina Dean - Coordinador Portal Enlace Mapuche Internacional - Inglaterra, Victor Gavilan - Coordinador Mapuche Nation Support Committe, Calgary - Canadá, Victor Ancalaf-Llaupe - Werken Mapuche. Comunidad Choin Lafkenche Collipulli IX Region Chile, Oscar Loncochino - Coordinador - Puentes Culturales Umeå, Sapmi/Suecia, Andrea Marifil Calfunao - Co-Presidenta Conclave Indígena Global (region sur) Ginebra-Suiza, Maria Esperidion, Juan Quempumil - Coordinadores - Comite de Apoyo al Pueblo Mapuche, Noruega, Rayen Calfunao Paillalef - Coordinadora Internacional ante las Naciones Unidas del Defensor Autonomo Mapuche (DAM) Ginebra-Suiza, Sara De Witt - Asociación de Ex Presos Políticos Chilenos - Inglaterra, Cecilia Aguilera - Coordinadora Mapuche Nation Support Committe, Winnipeg - Canadá, Carlos Pilquil - Coordinador Mapuche Nation Support Committe, Montreal - Canadá.

Πηγή
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger