Home » , » Το εργοδοτικό κέρδος δολοφονεί ταξικά μας αδέλφια

Το εργοδοτικό κέρδος δολοφονεί ταξικά μας αδέλφια

Από giorgis , Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010 | 9:42 π.μ.



Αλλά τέσσερα ταξικά μας αδέλφια ήταν τα θύματα του νέου εργοδοτικού εγκλήματος που έγινε στα κάτεργα της «Ελληνικής Χαλυβδουργίας». Μιλάμε πάλι για ένα προμελετημένο έγκλημα της εργοδοσίας που έστειλε έναν εργάτη να χαροπαλεύει με καμένα τα σωθικά του, ένα συνάδελφο του με εγκαύματα σε όλο το κορμί του και άλλους δυο τραυματίες.

Ηταν ζήτημα χρόνου να συμβεί αυτό το έγκλημα της εργοδοσίας αφού το σωματείο των εργατών εδώ και καιρό είχε επισημάνει ότι οι εργασιακές συνθήκες δεν εξασφάλιζαν καμιά ασφάλεια για τους εργάτες αφού όλες οι υποδομές ήταν προβληματικές (ραγισμένοι δοκοί στα παλιά κτήρια, το σύστημα με τις ράγες των γερανών δημιουργούσε ταλαντεύσεις κλπ). Με ψευτομπαλώματα η εργοδοσία προχωρούσε σε μπαλώματα και ούτε καν συζητούσε την πρόταση του σωματείου να σταματήσει η παραγωγή και να γίνουν εκτεταμένες και ολοκληρωμένες εργασίες στο χαλυβουργείο.

Ο λόγος ευνόητος.
Για τους κεφαλαιοκράτες της «Χαλυβδουργικής» η ζωή και η ασφάλεια των εργατών κοστίζει λιγότερο από μια σοβαρή συντήρηση στα μηχανήματα του εργοστασίου …

Παραθέτουμε αναλυτικό ρεπορτάζ από την "Ελευθεροτυπία":

Στο νοσοκομείο διασωληνωμένος, με εγκαύματα στο 85% του σώματός του, εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο ένας από τους τέσσερις εργάτες, που τραυματίστηκαν το πρωί της Τετάρτης, ενώ εργάζονταν σε μονάδα της Χαλυβουργίας Ελλάδος, στον Ασπρόπυργο.

Εσπασε το συρματόσχοινο, χύθηκαν 70 τόνοι λιωμένο μέταλλο, τέσσερις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν. Επιβίωσε διά πυρός και σιδήρου...

Ο δεύτερος νοσηλεύεται με εγκαύματα στο 35% του κορμιού του, ενώ οι άλλοι δύο συνάδελφοί τους -τραυματισμένοι πιο ελαφρά- στάθηκαν πολύ πιο τυχεροί, καθώς βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 10 μέτρων από το σημείο όπου χύθηκε το μέταλλο.

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, πάντως, μιλούν για θαύμα που δεν υπήρξαν νεκροί ή περισσότεροι τραυματίες, δεδομένου ότι τη στιγμή που έσπασε το συρματόσχοινο, ο κουβάς που μετέφεραν περιείχε 70 τόνους λιωμένο μέταλλο (καυτής λάβας).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 7.30 το πρωί σ' ένα χωνί με λάδι και γράσο. Το συρματόσχοινο, που συγκρατούσε το χωνί, έσπασε, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος. Εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις. Χάρη στην άμεση επέμβαση 30 πυροσβεστών, που έσπευσαν στο σημείο με 10 οχήματα, η πυρκαγιά τελικά τέθηκε υπό έλεγχο περίπου δύο ώρες αργότερα.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το «συρματόσχοινο ήταν φθαρμένο» και, μεταξύ άλλων, μιλά για «έλλειψη μέτρων προστασίας», η οποία «διευρύνεται, παράλληλα με την επίθεση στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, με την αύξηση της ανεργίας».

Για «έγκλημα» με «φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ευθύνονται γι' αυτό τόσο η εργοδοσία, που δεν είχε πάρει τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, όσο και η κυβέρνηση, που δεν διασφαλίζει ούτε καν τους στοιχειώδεις ελέγχους εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας», εξηγεί.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger