Home » , » Εκτιμήσεις για ΑΕΠ στο -6,7%!

Εκτιμήσεις για ΑΕΠ στο -6,7%!

Από mitsos175 , Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012 | 5:25 μ.μ.

Καταβύθιση 9,1% για το φετινό καλοκαίρι, στο -20% μέχρι το 2014 και... βλέπουμε

Σε ρότα αδιάλειπτης βύθισης μέχρι και το τέλος της επόμενης χρονιάς (2013) βλέπει το παραγόμενο ΑΕΠ και η μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Το εθνικό εισόδημα από την «έναρξη» της φάσης καπιταλιστικής κρίσης (2008) θα συρρικνωθεί σε ποσοστό πάνω από 20%, μέχρις ότου, από το 2014 και κάτω από προϋποθέσεις, περάσει σε αναιμικούς ρυθμούς ανάκαμψης.

Το ζητούμενο για τους κεφαλαιοκράτες είναι ένα «νέο επίπεδο ισορροπίας, προφανώς ένα χαμηλότερο επίπεδο με σωρευτική πτώση του ΑΕΠ πάνω από 20%, το οποίο σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ αποτελεί το «τίμημα της εσωτερικής υποτίμησης», δηλαδή το τίμημα της διαδικασίας για φτηνότερους εργάτες, χωρίς δικαιώματα ακόμη και στην επόμενη φάση καπιταλιστικής «ανάπτυξης».

Μεσοσταθμικά η κατρακύλα για το 12μηνο του 2012 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,7% να χτυπήσει με ιδιαίτερη ένταση στο γ' τρίμηνο (Ιούλης - Σεπτέμβρης 2012) φτάνοντας στο 9,1%. Να σημειωθεί πως δεν έχουν συνυπολογίσει ούτε τις επιπτώσεις από τα «μέτρα οικονομικής πολιτικής που έχουν ανακοινωθεί, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί» ούτε επίσης τα «τυχόν νέα πρόσθετα μέτρα», αυτά δηλαδή που με απόλυτη βεβαιότητα συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί θα ξετυλίξουν στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια. Ερωτήματα διατυπώνουν για το κατά πόσο η «ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση υφεσιακού κύκλου» ή σε «κατάσταση μόνιμης στασιμότητας», που σύμφωνα με το ΚΕΠΕ «εγκυμονεί οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές, με αβεβαιότητα για το αύριο»... Κάνουν λόγο για την ανάγκη «επαναδιατύπωσης όρων του μνημονίου», έτσι ώστε να «επιμεριστεί το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με στόχο την ανάσχεση της ύφεσης».

Στρώνουν το χαλί για τα επόμενα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, αυτά που προδιαγράφονται σε μελέτη του ΚΕΠΕ που θα παρουσιάσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα και που αφορούν στην καρατόμηση και διάλυση των κρατικών δαπανών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες. Σύμφωνα με τους ίδιους, η «μείωση των δημόσιων δαπανών σε συνδυασμό με τη μείωση της φοροδιαφυγής εξυπηρετεί το στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος» που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η κλιμάκωση των αντιλαϊκών πακέτων με τα 11,5 δισ. ευρώ.

«Κλειδί» για την ανάσχεση της καπιταλιστικής κρίσης, στη συνέχεια για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών είναι, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η «ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων», επίσης το «σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών, στις οποίες βασίζεται η προοπτική οικονομικής ανάκαμψης»...

Ξέρεις τι σημαίνει αυτό έτσι αστέ; Νέα χαράτσια, νέες μειώσεις, περισσότερη φτώχεια. Ανάκαμψη δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε έτσι. Για τον απλό λόγο, ότι τα χρήματα δεν πάνε στους εργαζόμενους αλλά για αποπληρωμή δανείων και τόκων, τα οποία συνέχεια αυξάνουν.

Και τι σημαίνει νέες περικοπές; Δυο σημερινά παραδείγματα στην υγεία. Ένας άνεργος στον Πύργο νοσηλεύτηκε μια νύχτα σε ένα ράντζο. Του έβαλαν και ένα ορό και την επομένη του έστειλαν το λογαριασμό, 444 ευρώ! Περαστικά για όλα φίλε. Ένας άλλος, πήγε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟ. Επειδή δεν είχαν καθαρά σεντόνια του είπαν να τον βάλουν πάνω σε χαρτί! Το νοσοκομείο έχει ξεμείνει από καθαρά σεντόνια και περιμένει να τους τα φέρει η εταιρεία η οποία έχει αναλάβει να τα πλένει και να τα καθαρίζει! Ιδιωτική προβατοβουλία. Εύχομαι επίσης περαστικά.

Ας φωνάζει η Αλέκα ότι πρέπει τα φάρμακα και οι υπηρεσίες να είναι για όλους, ας λέει ο Τσίπρας ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να κόβεται, η ευρωζώνη μη μας πάθει τίποτα. Όλα τ’ άλλα, στάχτη και μπούλμπερη, έτσι αστούλη;

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger