Home » , » Οι "μεταρρυθμίσεις" του Ερντογκάν

Οι "μεταρρυθμίσεις" του Ερντογκάν

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013 | 4:14 μ.μ.


Το καθεστώς της Αγκυρας σε μόνιμη βάση επικαλείται την αναγκαιότητα «μεταρρυθμίσεων», εξαπολύοντας καταιγιστική προπαγάνδα ότι προχωράει ολοταχώς προς αυτή την κατεύθυνση. Οι αναφορές αυτές εστιάζονται στην αναγκαιότητα  αλλαγής του Συντάγματος, στις  λεγόμενες διαπραγματεύσεις για επίλυση του κουρδικού ζητήματος κλπ.

Αυτό όμως είναι μια εικονική πραγματικότητα που αποκλειστικό σκοπό έχει να αποπροσανατολίσει την διεθνή και εσωτερική κοινή γνώμη από τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Τουρκίας. 

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Η αστυνομοκρατία σε όλα τα επίπεδα εντείνεται ενώ οι επιχειρήσεις ενάντια στον Κουρδικό λαό παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Τα τελευταία δυο χρόνια υπάρχει πογκρόμ του καθεστώτος σε στόχο διανοούμενους, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους, δικηγόρους, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και αγωνιστές εργάτες. Η κατηγορίες που στοιβάζει όλους αυτούς στις φυλακές πανομοιότυπη: «προσπάθεια διαμελισμού της τουρκικής δημοκρατίας» και συμμετοχή σε παράνομες οργανώσεις.  

Η ασυδοσία των μηχανισμών καταστολής βρίσκεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα με χαρακτηριστικό ότι η αστυνομία χωρίς καν να κρατάει τα προσχήματα προχωράει σε έρευνες με στόχο την τρομοκράτηση σε γραφεία συνδικαλιστικών οργανώσεων, μαζικών φορέων, εφημερίδων. Το δόγμα που επικρατεί είναι ένα: «Οποιος δεν είναι υποστηριχτής του καθεστώτος είναι εχθρός του» και έχει την ανάλογη αντιμετώπιση που μεταφράζεται σε ποινικές διώξεις και τρομοκρατία.

Και εδώ το καθεστώς Ερντοντάν δεν κάνει διακρίσεις περιοριζόμενο μόνο στις διώξεις αγωνιστών των λαϊκών στρωμάτων. Χαρακτηριστική περίπτωση η στοχοποίηση 4 βουλευτών της Συμμαχίας Δημοκρατικό Συνέδριο των λαών ( HDK) οι οποίοι είχαν προγραμματίσει επίσκεψη στους κατοίκους των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας (Σινώπη, Τραπεζούντα, Σαμψούντα). Παραστρατιωτικές οργανώσεις σε αγαστή συνεργασία με κυβερνητικούς μηχανισμούς εξαπέλυσαν όργιο τρομοκρατίας σε βάρος τους, προσπάθησαν να λυντσάρουν πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί σε ομιλία τους, πολιόρκησαν επί ώρες  κτήρια στα οποία πραγματοποιούσαν ομιλίες οι βουλευτές της HDK. Επόμενο ήταν σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα στελέχη της Συμμαχίας να επιστρέψουν στην Αγκυρα αφού βρέθηκαν σε ένα ασφυκτικό τρομοκρατικό περιβάλλον.

Αυτή είναι οι ουσία των ‘μεταρρυθμίσεων» του καθεστώτος της Αγκυρας. Ενταση της τρομοκρατίας σε κάθε φωνή που αντιστέκεται στην αντιλαϊκή του πολιτική, θωράκιση του νομικού του οπλοστασίου με ψήφιση δεκάδων νόμων που περιορίζει το δικαίωμα συνδικαλισμού, κήρυξη απεργιών, πολιτικών δραστηριοτήτων.

Δημαγωγώντας ασύστολα το κόμμα του Ερντογκάν και βλέποντας ότι συνεχώς υποχωρεί σε ποσοστά ιδιαίτερα σε περιοχές που κατοικούνται από Κουρδικό πληθυσμό, προσπαθεί με λόγια ότι δήθεν ενδιαφέρεται να λύσει το Κουρδικό ζήτημα, να αναστηλώσει την επιρροή του.  Από την μια ζητάει από τους Κούρδους που αμφισβητούν ένοπλα την πολιτική του να αφοπλιστούν χωρίς να δεσμεύεται σε τίποτα για την επίλυση των πάγιων αιτημάτων του Κούρδικου λαού, και από την άλλη κάνει εντελώς προσχηματικό διάλογο χωρίς να μετριάζει ούτε στο ελάχιστον την καταπίεση των Κούρδων.

Όπως και στα άλλα θέματα, έτσι και στο Κουρδικό ζήτημα,  η Αγκυρα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με στόχο να επηρεάσει την κοινή γνώμη, αυτή την φορά επικαλούμενη φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Ας μην παραβλέπουμε ότι το καθεστώς Ερντοντάν έχει μόνιμο πρόβλημα, όπως γράφαμε σε περασμένη ανάρτησή μας στα όσα διαδραματίζονται στις όμορες χώρες και έχουν σχέση με το Κουρδικό ζήτημα.

Δημοκρατικό Συνέδριο των λαών - Τμήμα Ελλάδας

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger