Home » , » Σημαντική απόφαση της Κ.Ε του ΑΚΕΛ

Σημαντική απόφαση της Κ.Ε του ΑΚΕΛ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 29 Απριλίου 2013 | 9:22 μ.μ.

Πολύ σημαντική η απόφαση που έλαβε σήμερα η Ολομέλεια της Κ.Ε του ΑΚΕΛ, αν και δεν αιφνιδίασε γιατί είχαν προηγηθεί δηλώσεις στελεχών του που έκαναν λόγο ότι η Κύπρος πρέπει να επανεξετάσει την στάση της σχετικά με το Ευρώ και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. "H
μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός Δανειακής Σύμβασης και Μνημονίου. Η αναζήτηση μια τέτοιας λύσης το πιθανότερο ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση του ευρώ", αναφέρει χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι "μια τέτοια σοβαρή απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τον ίδιο το λαό σε δημοψήφισμα".

Αραγε και για το ΑΚΕΛ ισχύει η εκτίμηση του γ.γ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα που σημείωνε με έμφαση σε πρόσφατη ομιλία του;:

"Τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με άλλα κόμματα του οπορτουνισμού, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή η κίνηση Αλαβάνου, μιλούν για έξοδο από την Ευρωζώνη, επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Τι κάνουν όλοι αυτοί;
Κλείνουν απλώς το μάτι σε μερίδα του κεφαλαίου που προετοιμάζεται ή καλοβλέπει μια ενδεχόμενη αποχώρηση από το ευρώ.
 Η πρότασή τους είναι παγίδα, έχει στόχο να εγκλωβίσει τη δικαιολογημένη αντίθεση στις πολιτικές της ΕΕ που σήμερα ωριμάζει σε μεγαλύτερα τμήματα του λαού".


Ολόκληρη η απόφαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ, σχετικά με το Μνημόνιο και το ευρώ, έχει ως εξής:

   " Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ συνήλθε σήμερα Δευτέρα 29 Απριλίου 2013 για να μελετήσει τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην Κυπριακή Οικονομία μετά τη συνομολόγηση Μνημονίου και Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της κυβέρνησης Αναστασιάδη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφού συζήτησε στη βάση εμπεριστατωμένης επιστημονικής μελέτης κατέληξε στα εξής:

1. Είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον ιστορικών αποφάσεων που θα καθορίσουν το οικονομικό αλλά κυρίως το πολιτικό μέλλον της Κύπρου.

2. Η Ολομέλεια της Κ.Ε. ΑΚΕΛ είχε δηλώσει την ετοιμότητα της να στηρίξει την Κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης εφόσον οι ενέργειες της κινούνταν προς την ορθή κατεύθυνση. Ωστόσο, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να συναινέσει σε μέτρα που θα καταδίκαζαν το σύνολο του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νέα γενιά, τους συνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες σε ανέχεια και αδιέξοδα.

3. Οι αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Μαρτίου και η συμφωνία της 25ης Μαρτίου έχουν δημιουργήσει νέα, πρωτοφανή, αρνητικά και καταστροφικά δεδομένα για την Κυπριακή Οικονομία. Οι σοβαρότατες επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα και ευρύτερα στην οικονομία και η συνεπακόλουθη ύφεση λόγω των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, αφαιρούν τη δυνατότητα ανάκαμψης της Κυπριακής Οικονομίας στο επόμενο διάστημα, μειώνουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους και δημιουργούν συνθήκες μακροχρόνιας επιδείνωσης ως αποτέλεσμα της αναπόφευκτης συνομολόγησης «νέων μνημονίων».

4. Η συσσωρευμένη εμπειρία από την εφαρμογή μνημονίων απόλυτης λιτότητας σε άλλες χώρες, αλλά και οι εκτιμήσεις για το μέλλον της ευρωζώνης σε σχέση και με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί στο μέλλον, δεικνύουν ότι η παραμονή στο παρόν Μνημόνιο, το οποίο συνιστά σοβαρή αρνητική - ποιοτική διαφοροποίηση σε σχέση με το μνημόνιο του Νιόβρη, θα συνοδεύεται με σημαντική απώλεια κυριαρχίας, ευημερίας και με ένταση της κοινωνικής εξαθλίωσης. Η παραμονή στο Μνημόνιο εκτιμούμε ότι θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διαχείρισης του Φυσικού Αερίου.

5. Όπως προκύπτει από την επιστημονική μελέτη που είχαμε ενώπιον μας, τα αίτια της παρούσας κρίσης έχουν ως βασική αφετηρία από τη μια την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της οικονομικής λιτότητας και διαχείρισης του συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης και από την άλλη τις ευθύνες του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο. Με βάση όλα αυτά η επιστημονική ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός Δανειακής Σύμβασης και Μνημονίου. Η αναζήτηση μια τέτοιας λύσης το πιθανότερο ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση του ευρώ.

6. Αυτή η λύση είναι μια επίσης επώδυνη επιλογή. Οι αναμενόμενες συνέπειές της δημιουργούν την ανάγκη μέγιστης λαϊκής στήριξης και απαιτούν θυσίες.

7. Ωστόσο, αυτή η λύση θα μπορούσε να ήταν μια σοβαρή εναλλακτική επιλογή υπό τις περιστάσεις, η οποία απαλλάσσει από δεσμεύσεις και δίνει προοπτική και δυνατότητα ανάπτυξης στο μέλλον, στη βάση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης.

8. Η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης σε περίπτωση που υιοθετηθεί θα πρέπει να επιδιωχθεί μέσω διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για συντεταγμένη έξοδο και στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

9. Η Ολομέλεια της Κ.Ε. ΑΚΕΛ χωρίς να παραγνωρίζει τους κινδύνους και τις δυσκολίες υλοποίησης μια τέτοιας απόφασης, απευθύνεται στην Κυβέρνηση, στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και στο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας και θέτει ενώπιον τους την πρόταση για έναρξη ενός γόνιμου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι η άποψη μας ότι μια τέτοια σοβαρή απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τον ίδιο το λαό σε δημοψήφισμα."
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

29 Απριλίου 2013 στις 10:35 μ.μ.

Το ΑΚΕΛ έμπασε το λύκο στο μαντρί εδώ και δύο χρόνια. Τώρα με ξεδιαντροπιά διαμαρτύρεται! Αλλά, το κυριότερο, "καίει" τη λύση που υποτίθεται ότι υποστηρίζει. Τελικά το κομμα αυτο συγκεντρώνει τα αρνητικά και του κκε και του συριζα - τουλάχιστον το κκε εχει τη στοιχειωδη ευφυια να κρατάει καποιες αποστάσεις απο το ακελ.

Ανώνυμος
30 Απριλίου 2013 στις 1:15 π.μ.

΄΄Η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης σε περίπτωση που υιοθετηθεί θα πρέπει να επιδιωχθεί μέσω διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ έξοδο και στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου΄΄

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ?????
μήπως να πληρώσουμε και το χρέος???
μήπως να μείνουμε στην ΕΕ και να βγούμε μόνο απ το ευρω ????
ρε μήπως να αφήσουμε τα μονοπώλια και το ολιγαρχικό κατεστημένο να ελέγχουν την εξουσία ????

οξω απ την λυκοσυμμαχια με μονομερή διαγραφή του χρέους και λαϊκή εξουσία. [και λίγα λέω]

για το ακελ βεβαία είναι πρόοδος μια τέτοια [συντεταγμένη, έστω] κίνηση. θα έλεγα ότι είναι και λογική κίνηση. Είδαν οτι θα φάνε πουτσα [σα χωρα εννοω] και κάναν κωλοτουμπα προς τη σωστή κατεύθυνση [άμεσα].
Μακάρι να ακολουθήσει κι [ολόκληρος] ο συριζα, αν και στη δική μας περίπτωση δεν είναι καθόλου άμεσα [3 χρόνια πουτσα]

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger