Home » , » Μεγάλοι στόχοι, μικρές προσδοκίες η αντίφαση του ΚΚΕ

Μεγάλοι στόχοι, μικρές προσδοκίες η αντίφαση του ΚΚΕ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013 | 10:33 μ.μ.

 Του Γιώργου Λαουτάρη - "Πριν"
 Αλμα σε ένα απροσδιόριστο χρονικά σοσιαλιστικό μέλλον, ξεκινώντας με μικρά, δειλά βήματα σε ένα απαισιόδοξο παρόν.
Αυτή είναι κωδικοποιημένη η μεγάλη αντίφαση της πολιτικής στρατηγικής του ΚΚΕ, όπως την περιέγραψε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο γ.γ. του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την καθιερωμένη επίσκεψη του στη ΔΕΘ την Παρασκευή, όπου παραχώρησε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου. Την ίδια στιγμή, άφησε σοβαρές αιχμές για τον αγώνα των καθηγητών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για τη σε εξέλιξη απεργία των καθηγητών, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέλυσε παραθέτοντας αριθμητικά δεδομένα, τη συμμετοχή των καθηγητών στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως «δεν είμαστε
ευχαριστημένοι».
Αναπαράγοντας μια επιχειρηματολογία που ξεκίνησε η εφημερίδα Καθημερινή, για να αποδείξει πως οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών είναι μειοψηφικές στον κλάδο, ξεκίνησε το σκεπτικό του με το συνολικό αριθμό των εκπαιδευτικών της χώρας, 80.000, για να καταλήξει ότι υπέρ της απεργίας διαρκείας τάχθηκαν μόλις 5.600.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ παρόλο που τόνισε ότι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ «θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους» για την απεργία, συμπέρανε ότι «πρέπει να παίρνονται υπόψιν οι διαθέσεις των εργαζομένων». Μια παρατήρηση που θα έκανε κάποιος εξωτερικός παρατηρητής των γεγονότων και όχι μια δύναμη που διαμορφώνει τις εξελίξεις.

Στον ίδιο απαισιόδοξο τόνο κινήθηκαν οι εκτιμήσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα και για τη συνολικότερη κοινωνική κατάσταση. Παρόλο που και αυτή τη φορά οι μεγάλοι στόχοι της λαϊκής συμμαχίας, η αποδέσμευση από την ΕΕ και η μονομερής διαγραφή του χρέους, αναλύθηκαν εκτενώς και υπήρχαν με μεγάλα στοιχεία στο πανό πίσω από το βήμα, ο γραμματέας του ΚΚΕ διαπίστωσε σε ερώτηση αν «βλέπει» να έρχονται εξεγερτικά γεγονότα, ότι «δρούμε σε συνθήκες μη επαναστατικής κατάστασης».
Οπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν αποκλείεται να φτάσει η στιγμή που οι πάνω να μην μπορούν, οι κάτω να μην θέλουν», ωστόσο συμπλήρωσε ότι «η κατάσταση δεν είναι τέτοια σήμερα, οι συνθήκες δεν είναι τέτοιες, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις».

Τι μένει λοιπόν για την πάλη στο παρόν, ειδικά για μια «πρωτοπορία» όπως αυτοαποκαλείται το ΚΚΕ; Οπως σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας σε ερώτηση του Πριν για το αν μπορεί σήμερα να ανακοπεί η επίθεση, «το ΚΚΕ δεν παραπέμπει όλα τα προβλήματα σε κάποια μακρινή στιγμή, στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού». Πρόσθεσε όμως και ότι «δεν χαϊδεύουμε αυτιά, όπως άλλες δυνάμεις δίνοντας διάφορες υποσχέσεις άμεσες».
Εξειδικεύοντας, ο επικεφαλής του Περισσού ανέφερε κάποιους βραχυπρόθεσμους στόχους πάλης που θέτει το ΚΚΕ, περιγράφοντας πάντως έναν πολύ στενό ορίζοντα μερικών αιτημάτων. «Το ΚΚΕ για το σήμερα έχει καταθέσει προτάσεις νόμου στη Βουλή για το πρόβλημα της ανεργίας, για το πώς θα ανακουφιστούν οι άνεργοι και τι μέτρα πρέπει να παρθούν στα επιδόματα, σε μία σειρά άλλα ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά, για να αναφερθεί στα χαράτσια, τα ναρκωτικά κ.ά.

Ως προς τη συνολική λύση, την παρέπεμψε για «όταν το λαϊκό κίνημα, ο λαός θα είναι έτοιμος να αναθέσει την εξουσία στο ΚΚΕ, μέσα από τη λαϊκή συμμαχία», στην οποία πάντως ενέταξε εκτός από κοινωνικές δυνάμεις και «άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα έχουν δημιουργηθεί πιθανόν και θα κινούνται όμως σε αυτή την κα¬εύθυνση στο μέλλον μέσα από τις γραμμές της λαϊκής συμμαχίας».

Στις κατεξοχήν ανταγωνιστικές πολιτικές δυνάμεις πάντως εξακολουθεί να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο ο Δημήτρης Κουτσούμπας χρησιμοποίησε «βαριές» εκφράσεις: Απέδωσε στην ηγεσία του «εμπόριο ψεύτικων ελπίδων», αλλά και «τόσες πολλές κωλοτούμπες» με αφορμή τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση ή επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Ως δείγμα αναξιοπιστίας ανέφερε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει ανοίξει διάπλατα πόρτες σε παλιούς εργατοπατέρες και σε γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ».
Αναφερόμενος επίσης σε άλλο σημείο στη θεωρία των «δύο άκρων», κατηγόρησε το κόμμα της Κουμουνδούρου ότι «δίνει λαβές λόγω της τυχοδιωκτικής, της καιροσκοπικής πολιτικής του».

Την ίδια στιγμή που ο Δημήτρης Κουτσούμπας απέκλεισε εκ νέου κάθε σκέψη κυβερνητικής σύμπραξης με το ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ταυτίζοντας σχεδόν την πρόταση του μνημονιακού μπλοκ με αυτή του Αλέξη Τσίπρα: Οι εξαγγελίες που ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «ακριβώς ό,τι περίπου υπόσχονται τα κυβερνητικά στελέχη», τόνισε, σβήνοντας με μια μονοκοντυλιά τις διαχωριστικές γραμμές που κυριαρχούν στην πολιτική συζήτηση σήμερα.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 5 σχόλια

Ανώνυμος
15 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:29 μ.μ.

Γ.Σ. Ο Λαουτάρης του "Πριν" στην αρχή του άρθρου του κάνει εύστοχη κρητική στο ΚΚΕ. Ωστόσο όχι μόνο είναι μονόπλευρος, αφού στην συνέχεια παραθέτει τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να κάνει ούτε μια νύξη, αν όλα όσα προσάπτει το ΚΚΕ στον σοσιαλδημοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά εμφανίζεται και φιλικά προσκείμενος στην ιδέα κυβερνητικής συνεργασίας την εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά με την τελευταία του φράση δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας κλείνοντας το άρθρο με ένα ξεκάθαρο τρόπο (ούτε η ΑΥΓΗ του ΣΥΝ δεν θα μπορούσε να διανοηθεί). Σχολιάζοντας την Απάντηση του Γ.Γ. του ΚΚΕ στην κριτική του ότι οι εξαγγελίες του Τσιπρα είναι ότι ακριβώς περίπου υπόσχονται τα κυβερνητικά στελέχη, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ΚΚΕ σβήνει με μια μονοκοντυλιά τις διαχωριστικές γραμμές, που υποτίθεται κυριαρχούν στην πολιτική συζήτηση σήμερα ( να υποθέσουμε ότι ο Κ. Λαουντάρης είναι… ανενημέρωτος, αφού και το τελευταίο επιχείρημα, όσων ονειρεύονται να γίνουν ακόμη μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ανατραπεί. Το Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο τέλος. Ο Τσίπρας που… αυτοπαρουσιάστηκε σαν αυριανός πρωθυπουργός, δήλωσε σε συνέντευξη του από την Θεσσαλονίκη ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ξεχνώντας τα μεγάλα λόγια για ανατροπή, ακύρωση…). Το κίνημα έχει κουραστεί με τους κ. Λαουτάριδες. Αν θέλουν τόσο πολύ την αστική εξουσία κανείς δεν τους εμποδίζει να πάνε και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με όποιον άλλο επιθυμούν. Ωστόσο ας εχουν το θαρρος να πουν τα πραγματα με το όνομα τους και όχι να κρίβονται πίσω από το δαχτυλό τους.

Ανώνυμος
16 Σεπτεμβρίου 2013 στις 1:09 π.μ.

Το ψέμμα σου και η παραχάραξη έχουν κοντά ποδάρια.
Που την άκουσες βρε αστροπελέκι την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου?
Αναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων,κούρεμα του χρέους και παύση πληρωμής των τοκοχρεωλησίων είπε ο άνθρωπος.Το μνημόνιο καταργείται αυτόματα το βράδυ των εκλογών απο το λαό.
Εντάξει καταλαβαίνουμε την αγάπη σου για την κυβέρνηση Σαμαρά,και τον φόβο σου μην πέσει απο τους αγώνες του λαού.
Αλλά πιό μαλακά και όχι να λέμε ότι μας συμφέρει και να χρεώνουμε τον Λαουτάρη σε συνιστώσες.
Μνημόνιο και αντιμνημόνιο θα υπάρχουν όσο υπάρχει γενοκτονία του λαού.Αν εσύ δεν τα βλέπεις και γουστάρεις μνημόνιο δικαίωμά σου.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ
16 Σεπτεμβρίου 2013 στις 1:35 π.μ.

Το κορυφαίο όλων (απ' όσες δεκάδες θέσεις έχουν αλλάξει στο θέμα αυτό εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ) είναι εκείνη για μονομερές ή και συμφωνημένο μορατόριουμ στην πληρωμή τοκοχρεωλυσίων του χρέους για μία 5ετία προκειμένου με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη (ενν. η καπιταλιστική αλλά δεν το είπαν). Όταν τους είπαν ότι τα χρήματα για την πληρωμή των τοκοχρεωλυσίων έρχονται με τα νέα δάνεια και τα μνημόνια από το εξωτερικό, και άρα η μη πληρωμή των τοκοχρεωλυσίων θα επιφέρει αυτόματα και τη διακοπή της χρηματοδότησης-συνεπώς δεν θα υπάρχουν χρήματα για επενδύσεις και ανάπτυξη- σταμάτησαν να το λένε και πήγαν σε άλλο "τραγούδι". Όταν αντιμετωπίζουν με τέτοια θρασύτατη υποτίμηση την νοημοσύνη του απλού κόσμου και ιδίως των ανθρώπων που απελπισμένοι τους πιστεύουν και τους ακολουθούν (όχι των λαμογιών που περιμένουν βολέματα) τί άλλο να πει κανείς.

Ανώνυμος
16 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:24 π.μ.

Να πούμε για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν,ότι τα χρήματα της χρηματοδότησης δεν πάνε σε επενδύσεις και ανάπτυξη,αλλά για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και για την εξόφληση παλαιότερων χρεών.
Ούτε το 1% απο τα χρήματα των τοκογλύφων δεν καταλήγει στην πραγματική οικονομία.
Πράγματι το θράσος μερικών στην αντιστροφή της πραγματικότητας είναι εντυπωσιακό.
Γιαυτό και όλο και λιγώτεροι τους ακολουθούν στις ιδεοληψίες τους.

Ανώνυμος
16 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:55 μ.μ.

εμφανιστηκε και ο διονυσης!!!
που ηταν το παμε δασκαλων σημερα το πρωι χαζοβιολη που θες να κανεις και κριτικη στο λαουταρη; που ηταν; στο μαθημα των σχολειων και μετα στη 3ωρη σταση που υποστηριξε μαζι με πασκ και δακε.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger