Home » , , » Πυρκαγιές, καπιταλισμός και "παράπλευρες απώλειες"

Πυρκαγιές, καπιταλισμός και "παράπλευρες απώλειες"

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 24 Ιουλίου 2018 | 2:36 π.μ.

Τραγικός είναι ο απολογισμός που υπάρχει από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε διάφορα μέρη της χώρας. Οι μέχρι τώρα  πληροφορίες κάνουν λόγο για 20 νεκρούς, -ανάμεσα τους και ένα βρέφος- 104 τραυματίες εκ των οποίων οι 11 σε σοβαρή κατάσταση διασωληνωμένοι στις μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων ΚΑΤ, Ευαγγελισμού και Σισμανόγλειου. ενώ και κάποιοι πολίτες θεωρούνται αγνοούμενοι. Παράλληλα οι υλικές καταστροφές είναι ανυπολόγιστες.

Δυστυχώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι το πρωί ο αριθμός των νεκρών θα έχει αυξηθεί.

Θα μπορούσαμε να αρκεστούμε γράφοντας τα αυτονόητα:

Θα "καιγόμαστε"  όσο δεν κάνουμε "προσάναμμα για τη σόμπα" το αστικό προσωπικό που μας κυβερνά. 
Θα "ισοπεδώνεται" η τάξη μας, όσο δεν "κατεδαφίζουμε" όλους αυτούς που σαν "θεό" του έχουν το κέρδος. 
Μαζί με μας, θύμα θα είναι και  ο φυσικός πλούτος της χώρας μας, που για τους αστούς είναι "περιττό βάρος" αν δεν μπορούν να τον "αξιοποιήσουν", αν δηλαδή δεν αποτελεί γι' αυτούς πεδίο κερδοφορίας. 


Προσθέτουμε όμως και κάτι άλλο;

H φύση, δηλαδή η φύση που δεν είναι το ανθρώπινο σώμα, είναι το ανόργανο σώμα του ανθρώπου. O άνθρωπος ζει στη φύση σημαίνει: η φύση είναι το σώμα του, με το οποίο οφείλει να διατηρεί μια σταθερή διαδικασία για να μην πεθάνει. H άποψη ότι η φυσική και η πνευματική ζωή του ανθρώπου είναι αναπόσπαστα δεμένες με τη φύση δε σημαίνει τίποτα άλλο από το ότι η φύση είναι αναπόσπαστα δεμένη με τον εαυτό της, επειδή ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης.

Καρλ Μαρξ

O μαρξισμός αντιλαμβανόταν ότι η εμπορευματική-κεφαλαιοκρατική οργάνωση της παραγωγής δεν σήμαινε μόνο την εκμετάλλευση της ζωντανής εργασίας, αλλά και την καταλήστευση του φυσικού πλούτου της γης.

Μ’ αυτό το σκεπτικό μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί το αστικό κράτος δεν κάνει το παραμικρό για να προστατέψει τον δασικό πλούτο της χώρας μας, γιατί οι πυρκαγιές που ξεσπούν τέτοια εποχή -βοηθούν οι καιρικές συνθήκες- είναι το όχημα για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της γης και φυσικά γιατί το αστικό κράτος δεν κάνει καμιά προσπάθεια για να τις εμποδίσει.

Κάποτε για τις πυρκαγιές έφταιγε ο «στρατηγός άνεμος» και οι «ασύμμετρες απειλές». Σήμερα για τις καταστροφικές πυρκαγιές φταίνε «οι ακραίες καιρικές συνθήκες», όπως μας είπε η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη  και το «ασύμμετρο φαινόμενο», όπως εκτίμησε ο Τσίπρας.  Πιο προκλητικός από όλους υπήρξε ο Τόσκας που ανερυθρίαστα μας είπε ότι «ο συντονισμός και η οργάνωση λειτούργησαν άψογα», χρεώνοντας κι αυτός τον όλο όλεθρο που υπάρχει με τους δεκάδες νεκρούς στις «ακραίες φυσικές συνθήκες»

Φυσικά τίποτα απ' αυτά δεν ισχύει.


Ο καπιταλισμός θεωρεί αντιπαραγωγικό ό,τι δεν αποφέρει άμεσο κέρδος. Τα ίδια τα δάση τα βλέπει σαν πηγή αποκόμισης κέρδους. Γι’ αυτό και διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις αφήνουν απροστάτευτα τον δασικό μας πλούτο στις ορέξεις καταπατητών,  στο στόχαστρο τουριστικών ομίλων και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. 

Ε, αν χαθούν μερικές ανθρώπινες ζωές ανθρώπων της τάξης μας και αν γίνουν παρανάλωμα λαϊκές περιουσίες, αυτά για το αστικό πολιτικό προσωπικό θεωρούνται  "παράπλευρες απώλειες".

Διαβάστε επίσης:

Ανθρωποι και δάση καίγονται γιατί κάποιοι κερδίζουν
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger