Home » , » Αντιπαράθεση Βαξεβάνη - Τετράδη και στο μέσον το μπλοκ μας και το λουκέτο της "Ελευθεροτυπίας"

Αντιπαράθεση Βαξεβάνη - Τετράδη και στο μέσον το μπλοκ μας και το λουκέτο της "Ελευθεροτυπίας"

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 | 12:30 μ.μ.


Του Γ.Γ

Δεν είχε τύχει να αντιληφθώ την διαδικτυακή αντιπαράθεση που έχει προκύψει μεταξύ των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και του πρώην διευθυντή έκδοσης της"Ελευθεροτυπίας Γ Παπαδόπουλο-Τετράδη και την δημοσιότητα που έχει πάρει.
Και τώρα που της έριξα μια ματιά την βρήκα ανούσια και κανονικά δεν θα έπρεπε να ασχοληθούμε μαζί της.
Μπλέχτηκε όμως ο ιστότοπος μας, οπότε κάνουμε μια τηλεγραφική αναφορά.

Η αφετηρία της κόντρας μεταξύ αυτών των δυο δημοσιογράφων είναι τα τουιταρίσματα που παραθέτουμε. και συνεχίστηκε πολύ πιο έντονα.
"Τον κακό σου τον καιρό Τετράδη" τιτλοφορεί το κείμενο που υπογράφει ο Κ. Βαξεβάνη στην ιστοσελίδα του, με τον Τετράδη να χαρακτηρίζει "κρατικοδίαιτο λασπολόγο", τον εκδότη του "Documento" και "μπροσούρα της κρατικής Ασφάλειας", την εφημερίδα του.

Μέχρι εδώ καρφί δεν μας καίγεται για τα "κοσμητικά" επίθετα που ανταλλάσσουν αυτοί οι δυο δημοσιολόγοι.
Οπως όμως μας ενημερώνει αναγνώστης μας, με ηλεκτρονικό μήνυμα, -και τον ευχαριστούμε- η αντιπαράθεση τους ασχολήθηκε με το ποιός ευθύνεται για το λουκέτο στην "Ελευθεροτυπία" και κάπου εκεί ο Τετράδης ανέμειξε το μπλοκ μας.

Παραπέμπει με τουιτάρισμα του, σε μια ανάρτηση που είχε κάνει στο fecebook, στην οποία αναφέρει ότι δημοσιεύσαμε "ένα τέτοιας κατάντιας κείμενο" το οποίο με "εμπάθεια" και "χυδαιότητα" τον "συκοφαντεί".
Πρόκειται για ένα κείμενο που υπογράφει η πρώην συντάκτρια του περιοδικού «Εψιλον» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας Αφροδίτη Πολίτη, και δημοσιεύτηκε στο μπλοκ μας τον Ιούνη του 2012.

Ας τα πιάσουμε με την σειρά.Δεν με απασχολεί ούτε η διαμάχη Βαξεβάνη - Τετράδη, ούτε αν ο πρώην διευθυντής έκδοσης της "Ελευθεροτυπίας", έχει ευθύνες που έκλεισε αυτή η εφημερίδα.
Με ενδιαφέρει όμως κάτι άλλο. Το ποιος δηλαδή ήταν ο ρόλος της "Ελευθεροτυπίας" και κάποιων βασικών συντακτών της.
Και εδώ μπαίνει ένα ερώτημα: Θα πρέπει να μας απασχολεί το ότι ανήκει στο παρελθόν αυτό το έντυπο;
(Δεν το συζητάμε φυσικά ότι έπρεπε να συμπαρασταθούμε στους απολυμένους, απλήρωτους εργαζόμενους,κάτι που το κάναμε).

Εδώ μονοσήμαντη απάντηση δεν μπορεί να δοθεί. Ναι, ήταν ένα έντυπο που έφερε άλλο "αέρα" στον χώρο του τύπου. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό.

Για αρκετά χρόνια οι εργαζόμενοι της "Ε" είχαν καλές συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς για την εποχή και λογοκρισία στα κείμενα τους σε περιορισμένη μορφή, με την μνημειώδεις φράση που αποδίδεται στον Κίτσο Τεγόπουλο "δεν χρειάζεται να λογοκρίνουμε τους συντάκτες μας. Οι έξυπνοι καταλαβαίνουν ότι για να αναδειχτούν πρέπει να αυτολογοκρίνονται μόνοι τους" να επικρατεί.

Παράλληλα η "Ελευθεροτυπία" κυκλοφορούσε με αξιόλογα ένθετα, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ και με ενδιαφέρουσες πολιτικές αναλύσεις.
Το τι επακολούθησε με "κόψιμο" πετυχημένων ενθέτων -«Βιβλιοθήκη» «ΓΕΩ» κ.α-  "σφαγιασμό" στηλών με μεγάλη αναγνωσιμότητα -«Ιός», «Ράδιο Ε», «στήλη Μιχαηλίδη»-, απολύσεις συντακτών και τελικά οικονομική χρεοκοπία και κατάρρευση, είναι μια μεγάλη συζήτηση και δεν έχει θέση σ' αυτή την ανάρτηση.

Αυτή όμως είναι μόνο η μια πλευρά. Υπάρχει και μια άλλη η οποία είναι πολύ "σκοτεινή".
Κάποια πράγματα απ' αυτά τα "παρασκήνια" που συνέβαιναν  στην "Ε", είναι γνωστά.
Οπως π.χ ότι υπήρξε πολιτικός συντάκτης της πριν αρκετά χρόνια, ο οποίος παρουσιάστηκε στην ασφάλεια και υποτίθεται ανέφερε το όνομα του αρχηγού της 17 Νοέμβρη. (Παρουσίασε σαν επικεφαλής της 17 Ν έναν γνωστό θεατρικό συγγραφέα και στιχουργό).
 Εγινε ένας ψιλοχαμός, τότε, και ενώ δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις η «Ελευθεροτυπία», αναγκάστηκε να απολύσει τον δημοσιογράφο της,

Καπάκι ήρθε και η προκήρυξη  της 17 Νοέμβρη στις 31-3-95 που έγραφε μεταξύ άλλων ότι «Η "Ελευθεροτυπία" είναι η μόνη εφημερίδα όπου στα τελευταία χρόνια αποκαλύφθηκε με ντοκουμέντα ότι τρεις δημοσιογράφοι — εκ των οποίων οι δύο από τους σημαντικότερους συντάκτες της (να μην αναφέρουμε ονόματα, έτσι;— ήταν πράκτορες της ασφάλειας και υποχρεώθηκαν ν' αποχωρήσουν».
Βρισκόμενη σε αδιέξοδο τότε η εργοδοσία της "Ε" έβαλε έναν τύπο που παρίστανε τον «αντιεξουσιαστή», τον Γ. Βότση να γράφει στο ίδιο έντυπο, γενικά κι αόριστα, ότι στον χώρο της δημοσιογραφίας υπάρχουν «"βαποράκια" της κατευθυνόμενης πληροφόρησης, "παπαγαλάκια" των κερδοσκόπων, τρωκτικά των μυστικών κονδυλίων».

Τα παραπάνω σε ένα βαθμό είναι γνωστά. Αυτά που είναι πιο ενδιαφέροντα, αλλά δεσμεύομαι να τα γράψω είναι για ποιους ΚΥΠατζήδες δημοσιογράφους που εργάστηκαν στην "Ε" μιλάμε.
Κι αυτό γιατί η γνώση μου βασίζεται σε διάλογο που είχα με μέλος της 17Ν, απ' τους συντάκτες της προκήρυξης που ανέφερα, οπότε χωρίς την άδεια του δεν μπορώ να δημοσιοποιήσω την προσωπική μας συνομιλία.

Οπότε καλό είναι κάποιοι να μην "αγιοποιούν" την "Ελευθεροτυπία". Ασε που πρέπει κάποια στιγμή να γραφτούν τα πράγματα με το όνομα τους για να φανεί πόσο επιφανειακό είναι αυτό που επικαλούνται κάποιοι, ότι δηλαδή η "Ελευθεροτυπία" αποτέλεσε "κόσμημα" στα εκδοτικά χρονικά.
Και στην τελική ας κάνουν ότι θέλουν Βαξεβάνης - Τετράδης.
Το "ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ" να μην εμπλέκουν.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger