Κάποιοι ηλίθιοι, πολεμοχαρείς, στρατηγοί του καναπέ, ή απλά δεξιά τρολάκια, λένε κουταμάρες με αφορμή τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την ήττα των Αρμενίων.
Η πρώτη βλακεία είναι πως πρέπει να δώσουμε περισσότερα λεφτά για όπλα γιατί «κινδυνεύουμε από τους Τούρκους».
Η Αρμενία έδωσε τα μισά χρήματα από όσα τι Αζερμπαϊτζάν. Όμως η Αρμενία έχει πολύ λιγότερο ΑΕΠ κάπου το ¼ από αυτό του Αζερμπαϊτζάν. Μπορούμε λοιπόν να πούμε πως σε ποσοστό οι Αρμένιοι έδωσαν τα διπλάσια από τους Αζέρους. Το να καταστρέψεις την οικονομία σου, το να χρεοκοπήσεις, για να έχεις ίση ποσότητα στρατιωτικού υλικού ,με κάποιον που θεωρείς αντίπαλο είναι σαν να έχεις μια ήττα σε πόλεμο χωρίς να πέσει τουφεκιά.
Μια κούρσα εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας θα έχει αποτέλεσμα τη συντριβή μας. Και ακόμα ένα Μνημόνιο. Παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα η γείτονα μπορεί να διαθέσει πολύ περισσότερα χρήματα από μας για όπλα.
Η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει ειρηνικές λύσεις χωρίς να προκαλέσει ένα νέο γύρο ένταξης και εξοπλισμών, που θα μας αφανίσει οικονομικά. Μακροπρόθεσμα κράτος που δίνει περισσότερα από όσα αντέχει για όπλα καταστρέφεται, ενώ τα όπλα μοιραία αχρηστεύονται. Πάντως όποιος θέλει να δώσει για την «άμυνα», να προσφέρει τη δική του περιουσία και να μη ζητάει τις συντάξεις και τους μισθούς των άλλων.
Η δεύτερη χαζομάρα είναι πως τάχα οι Ρώσοι πρόδωσαν τους Αρμένιους. Λες κι έχουν υποχρέωση οι πολίτες ενός κράτους να πολεμήσουν για άλλο κράτος χωρίς να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα τους! Μόνο ηλίθιοι σκέφτονται έτσι.
Εκείνος που την έφερε στην Αρμενία δεν είναι η Ρωσία, αλλά οι ΗΠΑ. Η Αρμενική κυβέρνηση διάλεξε να κάνει τα χατίρια των Αμερικάνων. Η Ρωσία δεν είχε κανένα λόγο να βοηθήσει μια κυβέρνηση σχεδόν εχθρική προς τη Μόσχα. Είναι κλισέ αλλά αλήθεια: Δεν υπάρχουν αιώνιοι φίλοι, αλλά αιώνια συμφέροντα.
Κι αυτό εξηγεί γιατί η Αρμενία βρέθηκε μόνη της. Η χώρα δεν είχε κάτι να προσφέρει στις άλλες. Το Μπακού έχει το πετρέλαιο. Κινήθηκε πολύ προσεκτικά και φρόντισε να τηρήσει ίση απόσταση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Δεν έδωσε λόγο επέμβασης στους Ρώσους. Οι Αζέροι δεν παραβίασαν τα σύνορα της Αρμενίας, αλλά επικεντρώθηκαν στο να ανακαταλάβουν τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν που είχαν χάσει στον προηγούμενο πόλεμο. Μεθοδικά απομόνωσαν τους αντιπάλους τους. Βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση, περικύκλωσαν την Αρμενία με χώρες απρόθυμες να βοηθήσουν ή εχθρικές και μετά εξαπέλυσαν την στρατιωτική επίθεση.
Οι Αρμενική κυβέρνηση δεν πρόδωσε την Αρμενία με το να δεχτεί την ήττα της. Αυτό ήταν επόμενο των μαχών. Πρόδωσε τους Αρμένιους του Καραμπάχ πριν καν αρχίσουν οι μάχες, όταν υιοθετούσε εθνικιστικές κορώνες ενώ ήταν εντελώς απροετοίμαστη απέναντι σε ένα ισχυρότερο αντίπαλο. Θα μπορούσε δείχνοντας διαλλακτικότητα και ρεαλισμό να αποφύγει την καταστροφή. Φέρθηκαν ανόητα, υποτίμησαν τον αντίπαλο και πλήρωσαν ακριβά τα λάθη τους.
Δημοσίευση σχολίου