Home » , » Τρέμουν τα διαχρονικά μηνύματα της ποίησης του Κ. Παλαμά, οι τωρινοί δυνάστες ( Εφυγε απ' την ζωή σαν σήμερα το 1943)

Τρέμουν τα διαχρονικά μηνύματα της ποίησης του Κ. Παλαμά, οι τωρινοί δυνάστες ( Εφυγε απ' την ζωή σαν σήμερα το 1943)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021 | 4:58 μ.μ.

Γράφει ο Νίκος από Βόλο

Η ποίηση του Κωστή Παλαμά ήταν βγαλμένη μέσα από το καμίνι των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων της εποχής του και των ιστορικών τους αιτιών. 
Είναι ποίηση αληθινή, μεγαλόπνοη και απευθύνεται στον ελληνικό λαό, στις πρωτοπόρες κοινωνικές του δυνάμεις, αλλά και σε ολόκληρη την προοδευτική ανθρωπότητα των καιρών του.

Ποίηση γεμάτη κοινωνικά και πολιτικά νοήματα, ένα αληθινά συναρπαστικό βιωματικό μάθημα πηγαίας δημοτικής γλώσσας, ιστορίας, φιλοσοφίας, γνήσιου λαϊκού πατριωτισμού, πραγματικά υψηλής στιχουργικής τέχνης.

Οι ρίζες της ποίησης του Παλαμά βρίσκονται βαθιά μέσα στα ιδανικά του προδομένου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821 και των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων που τον ακολούθησαν. Είναι επίσης ένας ύμνος στην ανθρώπινη πρόοδο, στην αληθινά ανθρωπιστική και ολόπλευρη Παιδεία, όπου το σχολείο θα είναι πηγή έμπνευσης για τα νιάτα, "ο δάσκαλος Ποιητής και τα βιβλία σαν κρίνα".

Ο Ποιητής που με τον περίφημο Δωδεκάλογο του Γύφτου σάλπισε ένα όραμα επανάστασης και αναδημιουργίας στηριγμένης στα χέρια και στο μυαλό του εργαζόμενου λαού μας, υπήρξε κορυφαία πηγή έμπνευσης για τη δρακογενιά του αντιφασιστικού αγώνα, αγαπήθηκε και θαυμάστηκε ιδιαίτερα από το κομμουνιστικό μας κίνημα ενώ η ποίησή του, μαζί με την πρωτοπόρο ανάλυσή της από τον Ζαχαριάδη, συναποτελούν ένα μνημείο αθάνατο του Λαϊκού Διαφωτισμού και των αγώνων για τη λευτεριά στους αιώνες.

Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα φρόντισε να υποβαθμίσει και να πετάξει στο περιθώριο της διδασκαλίας του την Παλαμική ποίηση.
Τρέμουν κυριολεκτικά τα διαχρονικά της μηνύματα οι τωρινοί δυνάστες και τα αφεντικά τους, ντόπια και ξένα.

Θέλουν μια νεολαία χωρίς γνώση του Παλαμά, που σημαίνει χωρίς ουσιαστική μόρφωση, χωρίς γλώσσα και χωρίς κριτική σκέψη. Στον μεγάλο Κωστή Παλαμά, τον πρώτο που αναγνώρισε κι ανέδειξε την ποιητική αξία του νεαρού Γιάννη Ρίτσου, στον Παλαμά που πάνω στο φέρετρό του ακούμπησε η Ελλάδα για να πάρει νέα δύναμη στον τιτάνιο αγώνα για τη λευτεριά, στον ποιητή που σάλπισε το βροντερό παιάνα της νεοελληνικής αναγέννησης, σεμνά υποκλινόμαστε όλοι οι τίμιοι άνθρωποι αυτού του βασανισμένου τόπου.

Το έργο του για πάντα οδηγός του έθνους και του λαού μας.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger