Home » , » Αφιέρωμα στον Ι.Β.Στάλιν (Πέθανε σαν σήμερα 5 Μάρτη του 1953)

Αφιέρωμα στον Ι.Β.Στάλιν (Πέθανε σαν σήμερα 5 Μάρτη του 1953)

Από giorgis , Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021 | 2:09 π.μ.

Του Γ.Γ.

Στις 5 Μαρτίου 1953, ο Ιωσήφ Στάλιν, ο μεγάλος επαναστάτης Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι ο δεύτερος στη σειρά ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, πέθανε σε ηλικία 74 ετών. Ηταν ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης που σύνδεσε το όνομά του με την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, με τη συντριβή του φασισμού και του ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο 

Μετά από τέσσερις μέρες εθνικού πένθους, ο Στάλιν κηδεύτηκε με δημοσία δαπάνη και στη συνέχεια η σορός του μεταφέρθηκε στο Μαυσωλείο του Λένιν στις 9 Μαρτίου, όπου βρισκόταν εκεί μέχρι το 1961.   

Το βαλσαμωμένο σώμα του Στάλιν τέθηκε σε δημόσια προβολή στο Μαυσωλείο του Λένιν, το οποίο ονομάστηκε "Μαυσωλείο του Β. Ι. Λένιν και Ι. Β. Στάλιν".

Από τον "Ριζοσπάστη" αντιγράφουμε: Το όνομα και η δράση του Ι. Β. Στάλιν συνδέθηκε, τόσο με τις επιτυχίες των οικοδόμων του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, όσο και με την ανάπτυξη του σοσιαλιστικού συστήματος σε μια σειρά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Ταυτόχρονα, το όνομα του Στάλιν συνδέεται με την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ηταν περίοδος που ο ιμπεριαλισμός δέχτηκε μια μεγάλη ήττα, αφού σ' ένα μέρος του πλανήτη, αρκετά σημαντικό από πολλές πλευρές, οι λαοί οικοδομούσαν το δικό τους μέλλον, τη νέα κοινωνία, καταργώντας την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και παίρνοντας την τύχη τους στα χέρια τους.

Όλα αυτά αποτέλεσαν βασικό λόγο, που ως ηγέτης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε όσο κανείς άλλος, τόσο από τον ταξικό αντίπαλο όσο και από τις δυνάμεις του οπορτουνισμού.

Προσωπικά έχω θετική άποψη για το θεωρητικό και πρακτικό έργο αυτού του κομμουνιστή ηγέτη. Στην εποχή στην οποία που αρκετοί  διαγωνίζονται ποιος θα φωνάξει ποιο δυνατά «Απεταξάμην Στάλιν» - ορισμένοι μάλιστα απ' αυτούς αυτοχαρακτηρίζονται και αριστεροί- δεν θα το θεωρούσα πολυτέλεια, αν χαλαρώσει η πιεστική πολιτική επικαιρότητα που υπάρχει, να ανοίγαμε μια σχετική συζήτηση, μέσα απ' αυτόν τον ιστότοπο.

 Διαβάστε επίσης:

Μια άλλη ματιά στον Στάλιν- Ολόκληρο το βιβλίο του Λ. Μάρτενς

Η άποψη των Ρώσων σήμερα για το έργο του Στάλιν

Ο Άγιος Ιωσήφ Στάλιν

Ι.Β. Στάλιν: Αναρχισμός ή σοσιαλισμός;

Οργανώνετε τη μαζική κριτική από τα κάτω ...

Η εμπορευματική παραγωγή στο σοσιαλισμό

Λενινισμός στη θεωρία και την πράξη

Ομιλία για την Οκτωβριανή επανάσταση 1941

Ο Μεγάλος Πόλεμος για την Πατρίδα. Ραδιοφωνικό διάγγελμα του Στάλιν προς το σοβιετικό λαό

Από τον Στάλιν στον Ραφαηλίδη και στη μέση το "θρησκευτικό συναίσθημα"

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

5 Μαρτίου 2021 στις 7:02 π.μ.

Για να κατανοήσουν οι φίλοι αναγνώστες τις συνθήκες μέσα στις οποίες αγωνίστηκε, τις πραγματικές θέσεις, το πραγματικό κολοσσιαίο επαναστατικό έργο του Στάλιν που μεταμόρφωσε τη Ρωσία του ξύλινου αρότρου στη μεγάλη Σοβιετική Ένωση του 20ου αιώνα, και για να βάλουν τέρμα στη διαστρεβλωμένη αντίληψη που καλλιέργησε γι'αυτόν τον κορυφαίο μαρξιστη-λενινιστή ο ρεβιζιονισμός, η αντεπανάσταση και ο ιμπεριαλισμός, νομίζω ότι εκτός από τη βιβλιογραφία που προτείνει ο Γιώργης, πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά τα Άπαντά του και η ανθολογία των άρθρων του με τίτλο "Ζητήματα Λενινισμού". Υπάρχει τόσο η ανολοκλήρωτη παλαιά έκδοση των Απάντων, και εκείνη των Ζητημάτων από το εκδοτικό της ΚΕ του ΚΚΕ το 1951-56, όσο και η τωρινή των Απάντων από τη "Σύγχρονη Εποχή", που θα είναι και ολοκληρωμένη, οσονούπω. Έργο αληθινό διαμάντι, που δεν πρέπει να μένει άγνωστο στην πλειοψηφία της εργατικής τάξης και του λαού μας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger