Home » , » Η πολιτική δεν γίνεται με δημοσκοπήσεις. Αλλά οι τάσεις είναι αξιοποιήσιμες

Η πολιτική δεν γίνεται με δημοσκοπήσεις. Αλλά οι τάσεις είναι αξιοποιήσιμες

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 | 4:12 μ.μ.

Πηγή: Θανάσης Καμπαγιάννης -f/b

 Σε συνέχεια προηγούμενων αναρτήσεων για τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων, η σημερινή δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα επιβεβαιώνει τη ραγδαία υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα στο καλοκαίρι. Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να αποτυπωθεί σε κανέναν τίτλο κατεστημένου ΜΜΕ. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία είδηση με τίτλο «κλείνει η ψαλίδα» στα Νέα, την Καθημερινή ή στο Πρώτο Θέμα. Η ψαλίδα αφορά τα συγκεκριμένα ΜΜΕ μόνο όταν «ανοίγει»...

Η πραγματικότητα είναι η εξής:

- Η Νέα Δημοκρατία είναι στα χειρότερα ποσοστά της εδώ και δύο χρόνια. Η Marc κατέγραφε μέχρι και ποσοστά 43,6% τον Απρίλιο του 2020 (στο πρώτο lock-down). Σήμερα το ποσοστό της καταγράφεται από την ίδια εταιρεία στο 34,4%.

- Μέσα σε τρεις μόνο μήνες, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε μείωση τριών και πλέον μονάδων, από το 37,6% στο 34,4%.

- Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σήμερα στο 11,4%. Πριν τρεις μόλις μήνες η διαφορά ήταν 16,4%. Μέσα σε τρεις μήνες, δηλαδή, εξαφανίστηκε το ένα τρίτο της διαφοράς, μείωση 5%.

- Η μείωση αυτή τελειώνει οριστικά τις δεξιές θριαμβολογίες περί μονοκομματικού πολιτικού συστήματος ή έστω πολιτικού συστήματος «ενάμισι κομμάτων». Οι διαφορές των είκοσι και πλέον μονάδων είναι οριστικά παρελθόν.

Το αν αυτή η υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας θα μετατραπεί σε άνοδο των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν είναι ακόμα δεδομένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ καρπώνεται πολύ λίγα από την υποχώρηση της ΝΔ. Το ΚΚΕ δεν ανεβαίνει, αν και ο Κουτσούμπας γίνεται πλέον ο δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης.

Η πολιτική δεν γίνεται με δημοσκοπήσεις. Αλλά οι τάσεις είναι αξιοποιήσιμες και δεν πρέπει να τις υποτιμούμε.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger